CONSTRUCCIÓ POLÈMICA

Científics adverteixen de l'impacte mediambiental del mur de Trump

Diuen que tindria efectes "devastadors" per a nombroses espècies animals i vegetals

afp kg5e8

afp kg5e8 / RONALDO SCHEMIDT (AFP)

3
Es llegeix en minuts

Científics i organitzacions ambientalistes han advertit dels perills que suposa per a la biodiversitat de la frontera entre Mèxic i els Estats Units el mur proposat pel president dels EUA, Donald Trump, que tindria efectes "devastadors" per a nombroses espècies animals i vegetals.

"Les nostres investigacions mostren que la construcció d'un mur al llarg de la frontera amb Mèxic afectaria de manera molt negativa la biodiversitat única de la regió, tant per tallar en sec les rutes de moltes espècies que viuen allà com per l'alta contaminació que suposaria aixecar-lo", ha declarat a Efe Tim Keitt, professor del Departament de Biologia Integradora de la Universitat de Texas (UT).

El científic ha assegurat a més que l'impacte del canvi climàtic en regions del nord mexicà està obligant moltes espècies a migrar cap als Estats Units, moviments que es veurien interromputs amb el mur ideat per Trump, que hipotèticament ocuparia tota la frontera comuna.

La migració necessària de moltes espècies  es veuria interrompuda amb el mur ideat per Trump

La divisòria entre els dos països s'estén 3.142 quilòmetres i compta amb diferents tipus de terrenys, des de zones desèrtiques fins a l'entorn del Río Bravo.

BIODIVERSITAT

La vall del Río Bravo està classificada pel Servei de Pesca i Vida Salvatge (FWS, en anglès) dels Estats Units com una de les àrees amb més biodiversitat dins del territori nord-americà i com un dels ecosistemes més amenaçats d'Amèrica del Nord.

Segons la directora adjunta de l'associació La Conservació Natural (TNC, per les seves sigles en anglès) de Texas, Vanessa Martin, aquesta zona inclou una "excepcional diversitat" de plantes i animals, alguns dels quals no es troben en cap altre lloc del territori nord-americà.

"Gran part dels hàbitats riberencs i terrestres natius únics de la vall han sigut fragmentats o destruïts per l'acció humana, per culpa d'activitats com l'agricultura, l'expansió de ciutats i pobles i la creixent pressió del sector energètic i de la seguretat fronterera", ha lamentat la científica.

EN PERILL D'EXTINCIÓ

Algunes de les espècies que estan en perill d'extinció en aquesta zona fronterera amb els estats mexicans de Tamaulipas i Nuevo León són l'ocelot, el falcó aplomat i el jaguarundi, parent pròxim del puma.

Precisament en relació amb aquesta àrea, l'Associació de Vida Salvatge de Texas (TWA, en anglès) ha denunciat en un document enviat a Efe que una paret suposaria "una condemna" també per a la propietat privada i interrompria l'accés a l'aigua del Río Bravo a propietaris i al bestiar, i també als animals salvatges.

En aquest sentit, TWA assenyala que és "lògic" que hi hagi barreres físiques en llocs estratègics, com a les àrees metropolitanes, però insta el Departament de Seguretat Nacional (DHS, en anglès) a desenvolupar i utilitzar altres mètodes que no siguin barreres físiques en llocs on puguin perjudicar la biodiversitat de la zona.

Varietats com l'os negre, el gat salvatge i el lleó de muntanya Varietats com l'os negre, el gat salvatge i el lleó de muntanya es podrien extingir, diuen els científics

Al territori conegut com el Far West de Texas, una regió que comparteix una extensa frontera amb els estats de Mèxic de Chihuahua i Coahuila, varietats com l'os negre, el gat salvatge, el lleó de muntanya i el cérvol mul, entre altres, es podrien extingir en cas que finalment s'aixequés el mur complet.

Fins ara, més de 1.000 quilòmetres del terme compten amb una sèrie de tanques i murs, de diferents estructures i altures, que, segons apunten els científics, "fragmenten l'hàbitat vital en aquesta àrea i tallen un corredor important de migració de la fauna".

No obstant, Trump ha assegurat que el seu mur ocuparà tota la frontera, és a dir, uns 2.000 quilòmetres més.

Els investigadors han recordat en aquest sentit que la supervivència d'una espècie depèn de la seva capacitat per desplaçar-se per trobar aliment, buscar protecció per salvar-se dels depredadors, criar els seus fills i trobar companys sexuals amb qui procrear.

"EXTINCIÓ D'ESPÈCIES ÚNIQUES"

"Si volem evitar l'extinció de les espècies úniques d'aquesta regió, hem de protegir, restaurar i connectar el poc que queda d'hàbitat, no destruir-ho", ha afirmat Martin.

Ambientalistes i grups de conservació han indicat que la tanca fronterera ha compromès els esforços del Govern federal per protegir les espècies vulnerables, i han enfrontant el Departament de Seguretat Nacional, encarregat d'evitar l'entrada d'indocumentats, amb el Servei de Pesca i Vida Salvatge.

Notícies relacionades

El portaveu d'aquesta última agència, Gavin Shire, ha dit que qualsevol avaluació dels impactes potencials d'un mur fronterer en la vida silvestre en perill es faria a través del procés formal de consulta sota la llei d'espècies amenaçades.

"En aquest moment no hem rebut una sol·licitud d'aquesta consulta de cap departament i no farem avaluacions especulatives fora d'aquest procés", ha afirmat Shire.