El CSN pretén donar permisos sense límit de caducitat a les nuclears

Les centrals podrien operar 'sine die', sotmeses només a una revisió general cada deu anys

El permís a Garoña ja no va associat a una data, encara que la planta ha demanat operar fins al 2031

 

  / FEDERICO VELEZ / EFE

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) està disposat a ampliar la vida útil de totes les centrals nuclears. Ho està fent canviant les seves pròpies normes d'ús intern, i ara també reclamant al Govern que ho faci.

Segons ha avançat 'El Independiente', el president del CSN, Fernando Marti Scharfhausen, ha demanat per carta al ministre d'Energia, Álvaro Nadal, que aprovi canvis en el text de les autoritzacions d'explotació de cadascuna de les centrals nuclears espanyoles.

Aquests canvis servirien per facilitar que les plantes puguin funcionar més enllà dels 40 anys (fins als 60 o fins i tot més, amb l'única condició de passar una revisió de seguretat almenys cada dècada).

CANVI DE LES NORMES

En aquesta informació s'apunta que un canvi en l'articulat de les llicències permetria que les futures renovacions es puguin aprovar pel termini que el Govern consideri oportú o fins i tot sense cap límit temporal, davant del màxim de 10 anys que fins ara estava fixat.

Notícies relacionades

Les modificacions servirien per incloure nous requisits de seguretat perquè les plantes gestionin l'envelliment de les instal·lacions per funcionar a llarg termini, i es mantenen altres de les exigències habituals per renovar una llicència.

El màxim organisme regulador considera convenient que les següents revisions periòdiques de seguretat de les centrals espanyoles es facin seguint una sistemàtica anàloga proposada per l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), segons s'apunta en els documents de l'organisme regulador.