Estudi internacional

Les cries dels peixos pallasso neden fins a 400 quilòmetres per tornar a casa

Els científics han comprovat que la majoria es desplaça de nord a sud i s'ajuden dels corrents oceànics

Dos exemplars de peix pallasso.

Dos exemplars de peix pallasso. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts

Les cries dels peixos pallasso, espècie que va popularitzar el llargmetratge animat 'Buscant en Nemo', són capaces de viatjar fins a 400 quilòmetres per tornar a casa, segons un estudi internacional publicat a Austràlia.

Aquests peixos taronges i blancs amb franges negres, de nom científic 'Amphiprion ocellaris', habiten en les aigües dels oceans Índic i Pacífic, i quan són adults es protegeixen entre les anemones.

"En el passat, no sabíem on anaven, però ara tenim una rara pista que poden nedar molt lluny i travessar grans porcions d'oceans per trobar les seves noves llars", ha explicat el científic Hugo Harrison, de la Universitat James Cook d'Austràlia, que ha participat en aquesta investigació.

L'expert en corals destaca que tenir més coneixements de la distància que viatja aquesta espècie contribueix a entendre la capacitat que té per adaptar-se als canvis.

"Com més distància, més capacitat per adaptar-se", ha emfatitzat Harrison, en un comunicat de la Universitat James Cook.

El coautor d'aquest treball, Stephen Simpson, de la britànica Universitat d'Exeter, es va centrar en les dues poblacions del peix pallasso d'Oman ('Amphiprion omanensis').

Simpson ha explicat que "només hi ha dos sistemes d'esculls coral·lins en aquestes costes i estan separats per 400 quilòmetres d'aigües marines", i ha detallat que, "per poder sobreviure, els peixos han de migrar entre aquestes dues poblacions".

Els científics també han trobat que la majoria dels peixos es desplacen de nord a sud, d'acord als corrents en aquesta regió dominada pel monsó, mentre que molt pocs ho fan en sentit contrari.

"És un viatge èpic per a aquests petits éssers. Quan tornen a l'escull, només tenen uns pocs mil·límetres de longitud i fa pocs dies que han nascut. Per poder fer aquest desplaçament s'ajuden dels corrents oceànics", ha subratllat el científic britànic.

Els investigadors també han recollit mostres de gairebé 400 peixos pallasso i s'han valgut de proves d'ADN per identificar els que es van desplaçar entre els dos sistemes coral·lins a Oman.

Notícies relacionades

Així, s'ha pogut observar la firma genètica de cada peix i determinar la seva pertinença.

"Ha sigut com trobar un anglès a Nova York", comenta Simpson, al fer un paral·lelisme entre les marques genètiques dels peixos i els accents d'un anglès i un nord-americà.