FESTA AMB 5.000 ASSISTENTS

Ruanda 'bateja' els 18 goril·les nascuts aquest any

La cerimònia Kwita Izina s'inspira en el costum del país de posar el nom als que acaben de néixer uns quants dies després del part

Un goril·la de muntanya acabat de néixer, al Parc Nacional dels Volcans de Ruanda.

Un goril·la de muntanya acabat de néixer, al Parc Nacional dels Volcans de Ruanda. / RWANDAN DEVELOPMENT BOARD / KWITA IZINA

2
Es llegeix en minuts
LAURA DE FRANCISCO / Barcelona

Ruanda celebra aquest dimarts, 1 de juliol, el naixement de 18 goril·les en el desè aniversari de Kwita Izina, la cerimònia anual en què es dóna nom als goril·les nascuts durant l'any. Aquest esdeveniment té lloc avui a Kinigi, a la província de Musanze, i segons fonts de la Plataforma de Desenvolupament a Ruanda, s'espera que hi assisteixin uns 5.000 visitants, tant locals com estrangers, per celebrar el lema d'aquest any: 'Una dècada: Conservació - Enfortiment - Creixement'.

Kwita Izina s'inspira en la tradició ruandesa de donar nom als nounats uns dies després del part. En els nou anys en què ha tingut lloc, s'ha donat nom a 161 goril·les de muntanya en una celebració dels recursos naturals i les comunitats que protegeixen aquests magnífics animals.

Augmenta el nombre de goril·les

L'ambaixadora especial d'aquest esdeveniment, Yamina Karitanyi, explica: "En aquesta ocasió, no només celebrem el naixement dels goril·les, una espècie amenaçada d'extinció, sinó també els esforços de tots aquells que han col·laborat per preservar aquests animals".

Karitanyi afegeix: "El treball de conservació liderat per la comunitat a Ruanda ha significat un 26,3% d'augment en el nombre de goril·les des del 2003 i la cerimònia Kwita Izina ha estat un pilar d'aquest èxit. Hem d'agrair també al Govern de Ruanda per assegurar que el sector del turisme creix en un ambient segur i estable".

Innovació en governabilitat

A principis d'aquest any, Kwita Izina va guanyar el segon premi en l'UNWTO Ulysses (UN World Tourism Organization), en la categoria d'innovació en política pública i governabilitat. La Plataforma de Desenvolupament a Ruanda (Rwandan Development Board) ha estat reconeguda per la seva tasca en les polítiques de conservació dels recursos naturals i la participació de la comunitat local en els projectes que han tingut lloc al Parc Nacional dels Volcans.

Creixement del sector turístic

Notícies relacionades

El sector del turisme a Ruanda ha crescut d'una manera substancial en els últims anys. El 2013, Ruanda va rebre 1.137.000 turistes, que van generar 294 milions de dòlars. El 2000, els ingressos només van ser de 62 milions. Aquest increment es deu a l'augment de visibilitat de Ruanda com a destí turístic, la introducció de noves rutes aèries amb Rwandair, Qatar, KLM i Turkish Airways, i l'estabilitat i seguretat del país.

Kwita Izina ha estat marcada per una sèrie d'activitats que van començar amb la inauguració de l'escola pública a Bigogwe, al districte de Nyabihu el 26 de juny. Aquest escola ha estat construïda amb la recaptació d'ingressos per turisme als Parcs Naturals, dels quals destina un 5% a inversions en les comunitats que viuen a prop de l'hàbitat dels goril·les.

Temes:

Ruanda