PREVISIONS D'AEROBIOLOGIA

El fred endarrereix la temporada de pol·len a Catalunya

La pluja dels últims dies augura una floració complicada per als al·lèrgics

Una olivera en flor. La floració s’endarrerirà aquest any.

Una olivera en flor. La floració s’endarrerirà aquest any. / ALFONS RIBERA

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / Barcelona

Les temperatures fredes dels dos últims mesos i el previsible retorn del rigor hivernal de la setmana vinent endarreriran la floració d'algunes de les espècies més implicades en les al·lèrgies, com el plàtan d'ombra o l'olivera, però això no garanteix en absolut que la temporada sigui d'escassa incidència. Al contrari: tot dependrà de les pluges de la primavera que s'acosta, "i per ara han començat amb força", ha resumit Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), al presentar les previsions de pol·linització per a Catalunya.

Les cupressàcies (especialment xiprers i en menys grau tuies i savines) ha començat a florir i en alguns dels punts de mostreig de la XAC ja mostren uns nivells elevats, però menys que altres anys en aquesta època, ha precisat Belmonte. Pel que fa al plàtan, amb gran afectació a Barcelona i altres ciutats, el retard és d'almenys tres setmanes. El pol·len de la parietària i de les gramínies augmentarà a partir de finals de mes, mentre que el de l'olivera s'endarrerirà possiblement fins al maig.

Les dades de la XAC es poden consultar a internet al Punt d'Informació Aerobiològica.

En la incidència del pol·len hi afecten altres factors al marge de la floració, ha afegit la coordinadora de la XAC. Així, si plou en el moment àlgid, el pol·len és arrossegat fins a terra i els seus efectes disminueixen; en canvi, si hi ha vent intens, la situació empitjora perquè arriba a tots els racons. La sequera acostuma a ser un factor limitant.

A Catalunya, un milió i mig de persones presenten alguna patologia al·lèrgica i en el 40% dels casos el pol·len n'és el factor determinant. De fet, el pol·len és considerat la primera causa de rinitis i la segona d'asma. "Per tant, quantificar la quantitat de pol·len a l'ambient és molt important com a eina de prevenció", ha afegit Eulàlia Tauler, vicepresidenta de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC).

Planificació de vacances 

Notícies relacionades

Tauler ha comentat, per exemple, que disposar de dades sobre pol·len permet planificar les vacances de Setmana Santa o les escapades de cap de setmana en funció de les zones on hi ha més plàtans, xiprers, parietàries o gramínies, algunes de les espècies més al·lergògenes. Els tractaments amb antihistamínics i el desenvolupament de vacunes han millorat la situació dels afectats, però no hi ha cures miraculoses, han reconegut els especialistes. I a tot plegat s'hi suma l'efecte negatiu de la contaminació, com ha subratllat Teresa Garriga, del Comitè de Malalties Respiratòries de la SCAIC: les partícules de contaminació fan que el pol·len sigui més agressiu i sigui més fàcilment aspirable.

Segons dades de la SCAIC, el pol·len de les gramínies és el que afecta més al·lèrgics a la pol·linització, amb un 50% del total, seguit del plàtan d'ombra (25%), la parietària (20%), les cupressàcies (15%), l'olivera (15%) i les quenopodiàcies, que són una família de plantes herbàcies (10%). El percentatge supera el 100% perquè cada vegada és més freqüent que un pacient tingui al·lèrgies a més d'una planta, ha afirmat Tauler, que ha recordat que les al·lèrgies són "una de les epidèmies del segle XXI". "D'aquí un parell de dècades, la meitat dels catalans tindran algun tipus d'al·lèrgia", ha afegit.