Patrimoni local

Mataró inaugura l’edifici de La Presó després d’un any de funcionament com a centre d’art contemporani

  • L’històric edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, ha sigut renovat i ha obert les portes al públic amb una visita guiada i esdeveniments culturals

  • L’ajuntament ha fet diverses intervencions a l’edifici de La Presó amb un cost total de 762.209,32 euros

Mataró inaugura l’edifici de La Presó després d’un any de funcionament com a centre d’art contemporani

Ayuntamiento de Mataró

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Coincidint amb el primer aniversari de funcionament del M|A|C (Mataró Art Contemporani) Presó de Mataró (Maresme), el centre d’art contemporani municipal, aquest diumenge 22 de gener s’ha celebrat l’acte oficial d’inauguració de l’edifici, un cop acabades les obres per incorporar l’escala fins a la coberta i un ascensor fins a la primera planta.

La ciutat celebra així la reconversió de tot un símbol del patrimoni i la història de la capital del Maresme que, per ordre ministerial, va deixar de funcionar com a presó el 1967.

La celebració, que s’ha portat a terme just un any després de la seva obertura com a centre d’art, ha comptat amb una visita guiada a càrrec de l’historiador Albert Güell, parlaments institucionals i una acció Food Sculptures #1: pa amb vi i sucre a càrrec de Tiberi Club. L’historiador ha donat als assistents algunes claus sobre l’edifici declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), amb una passejada des del vessant més social, per descobrir curiositats, episodis sinistres i detalls quotidians

Des del 22 de gener, la porta principal d’entrada a la seu del M|A|C es fa pel carrer Muralla de La Presó i, un cop dins, els assistents podran continuar visitant les diferents sales on s’exposa l’activitat del M|A|C. A més, des de l’Ajuntament de Mataró expliquen que, gràcies a les últimes obres, la recuperació de l’escala en el sentit original permet accedir a la primera planta –encara per reformar– i sortir a la coberta.

Des del 2015, l’ajuntament ha portat a terme diverses intervencions a l’edifici de La Presó amb un cost total de 762.209,32 euros, un edifici construït per l’arquitecte Elies Rogent el 1863 i que es tracta del primer exemple d’aplicació del model panòptic a Espanya, seguint els corrents penitenciaris reformistes europeus de l’època.

Aquestes obres han sigut finançades per diferents entitats, com la Diputació de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La Presó. Espai de les arts from Mataró Art Contemporani on Vimeo.

Context històric

Des de l’Ajuntament de Mataró reivindiquen que La Presó és una construcció de «gran rellevància» en la història de l’arquitectura penitenciària contemporània.

La presó, de planta panòptica, es va inaugurar el 1863 i al llarg dels anys tant la seva morfologia com els seus usos han anat variant. «L’interior resulta ara molt diferent respecte als plans originals», diuen des del consistori.

Considerat un dels edificis de més valor patrimonial de la ciutat, la importància i significació de La Presó «va més allà de la seva arquitectura». L’edifici és, al seu torn, subjecte i testimoni dels moments convulsos dels segles XIX i XX a Catalunya.

El 2001 l’edifici va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya en la categoria de monument històric i part de l’edifici es va cedir com a seu de tres entitats: els Armats de Mataró, la Colla Castellera Capgrossos i la Societat Columbòfila Missatgera.

Reformes per l’estat de la coberta

El 2007 i 2008, altres entitats locals vinculades a la cultura van poder fer ús de l’espai per desenvolupar les seves activitats, com ara l’Associció de Pessebristes, l’Associació Sant Lluc per l’Art, el Cor Madrigalista i els Equips de Suport.

Notícies relacionades

Tanmateix, el 2015, el mal estat de la coberta va obligar a ressituar les entitats que utilitzaven espais a La Presó. Així, dos anys després, l’ajuntament va aprovar el nou projecte d’usos per a La Presó de Mataró com espai dedicat a les arts i que es convertís en la nova seu del M|A|C. Així, el gener del 2021, l’antiga presó de Mataró va començar a caminar com a nou centre d’art contemporani municipal.

Llegeix totes les notícies de Mataró a EL PERIÓDICO Mataró