Seguretat ciutadana

Mataró recuperarà aquest estiu la figura del sereno per reforçar la seguretat a la ciutat

  • El model que implementarà la capital del Maresme, que s’iniciarà amb 12 agents, està inspirat en el de ciutats com Santa Coloma i Cornellà

  • Portaran atencions i acompanyaments a aquelles persones que ho necessitin i ho requereixin

Mataró recuperarà aquest estiu la figura del sereno per reforçar la seguretat a la ciutat

Ayuntamiento de Cornellà

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mataró (Maresme) recuperarà a l’estiu la figura del sereno, ara anomenats agents cívics nocturns, amb l’objectiu de reforçar la seguretat de la ciutat durant la nit. El ple va aprovar el 5 de maig una modificació del pressupost municipal 2022 per un import global de 13,8 milions d’euros, que corresponen a noves necessitats de despesa (12,3 milions) i traspassos de crèdit entre partides ja existents (1,5 milions).

Des de l’Ajuntament expliquen que entre les inversions i programes extraordinaris que permetrà executar o complementarà la modificació del pressupost hi ha actuacions en millora de la seguretat i la neteja, de la qualitat de vida als barris i per avançar en transformacions de ciutat.

D’aquesta manera, es podran implementar nous programes com la contractació de serenos, per als quals es destinarà una partida de 165.000 euros. «L’increment de la dotació pressupostària aprovat per tirar endavant noves inversions permetrà desplegar aquest programa d’agents cívics nocturns», remarquen des del consistori.

Acompanyaments nocturns

El model que implementarà aquest estiu la capital del Maresme, i que s’iniciarà amb 12 agents cívics, està inspirat en el de ciutats metropolitanes com Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i Cornellà (Baix Llobregat), que compten amb els seus propis equips de serenos. És un model que, malgrat els dubtes inicials d’alguns sindicats i sectors policials, ha acabat instal·lant-se amb èxit i amb bona acollida tant per part dels veïns com dels mateixos cossos de seguretat.

Així, els agents cívics nocturns passejaran a la nit pels carrers de Mataró i realitzaran atencions i acompanyaments a aquelles persones que ho necessitin i ho requereixin. Com en el cas de Santa Coloma i Cornellà, els serenos no tindran autoritat policial i, en cas de detectar conflictes més enllà de les seves competències, hauran de comunicar-se i coordinar-se amb la Policia Local i els Mossos d’Esquadra.

Notícies relacionades

Durant la roda de premsa després de l’aprovació de la modificació del pressupost, l’alcalde de Mataró, David Bote, va explicar que la implementació dels serenos es fa «amb un doble objectiu»: «No només és per millorar la seguretat de la ciutat, sinó també per afavorir la incorporació de persones al mercat de treball perquè ho fem a través dels Plans d’Ocupació de l’Ajuntament». «És un servei d’acompanyament a les persones durant la nit perquè no se sentin soles si han de fer una gestió o sortir per algun motiu», va afegir Bote.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO