Seguretat ciutadana

Els serenos ja vigilen les nits dels carrers de Cornellà

  • És una iniciativa pionera al Baix Llobregat, tot i que altres ciutats catalanes com Premià de Dalt i Santa Coloma de Gramenet el van impulsar el 2019

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Cornellà (Baix Llobregat) ha posat en marxa el nou Servei d’Observació Nocturna (SON), un projecte social d’ocupació a mig camí entre els educadors cívics i la figura dels tradicionals serenos de les primeres dècades del segle passat.

El servei s’ha posat en marxa amb l’objectiu de «vetllar per la tranquil·litat, millorar la sensació de seguretat i la confiança ciutadana en els carrers», segons informa el consistori de Cornellà en un comunicat. A més, afegeixen des del consistori, la implementació de l’equip de serenos es fa «des d’una mirada amb perspectiva de gènere», pensant en la població femenina, sobretot en horari nocturn.

És una iniciativa pionera al Baix Llobregat, tot i que altres ciutats catalanes com Premià de Dalt i Santa Coloma de Gramenet ja el van impulsar el 2019 i han mantingut el servei fins a dia d’avui amb bones valoracions i la millora de la percepció de seguretat als municipis.

Servei sota Protecció Civil

L’equip de serenos està format per set persones, quatre homes i tres dones, majors de 45 anys, en situació d’atur, que han sigut contractades a través d’un pla de comunicació local i han rebut la formació específica en termes de mediació, civisme i comunicació.

El servei està sota la supervisió del departament de Protecció Civil, en estreta coordinació amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, que hauran de comunicar qualsevol incidència vinculada amb la seguretat, els serveis de via pública i de neteja. Els serenos recorreran els carrers a peu i per parelles, en diferents torns, de dilluns a diumenge, en horari de 23 a 6 h. En una primera fase, només ho faran pels barris de Sant Ildefons i de la Gavarra.

Se’ls ha dotat d’una indumentària identificable, adaptable a condicions climatològiques de cada estació, amb unes armilles reflectores de color taronja que porten amb el logo visible amb un mussol, la paraula ‘serenos’ i el nom del servei.

Observació nocturna del municipi

Les característiques del servei, entre d’altres, són l’observació nocturna de la ciutat, el caràcter social i de coordinació operativa amb els serveis de via pública, així com amb els cossos de seguretat i d’emergències.

Des de l’Ajuntament han deixat clar les tasques que volen fer, que van des d’inspeccionar l’estat del mobiliari urbà, els vehicles estacionats i l’estat general dels edificis, anotar els punts d’abandonament de mobles o fins a acompanyar persones fins al portal de casa, com pot ser gent gran que es pugui trobar desorientada o amb mobilitat reduïda, o aquelles persones que necessitin sortir per anar a treballar o a farmàcies de guàrdia.

La funció dels serenos no serà substituir els cossos de seguretat, ja que no poden intervenir directament en situacions relacionades amb possibles activitats delictives, ni en situacions d’emergències, però si que hi estaran en contacte en tot moment per si han d’informar d’alguna situació.

Quan l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va presentar el 2019 la tornada de la figura dels serenos, no van tardar a aparèixer veus crítiques d’organitzacions sindicals, com CCOO i UGT, que alertaven sobre un possible intrusisme laboral cap als cossos policials i fins i tot van arribar a amenaçar que emprendrien accions legals contra l’ajuntament. 

Notícies relacionades

És cert que un any després de la incorporació, les tensions van disminuir al veure el resultat que s’havia aconseguit al municipi i les valoracions positives de les diferents entitats veïnals de Santa Coloma i dels ciutadans el primer any de servei dels serenos o agents cívics nocturns.

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO