Accés a la vivenda

Mataró defensa les limitacions al mercat de lloguer per defensar el dret a la vivenda

  • Des del consistori expliquen que entitats relacionades amb el lloguer han obert un recurs administratiu contra la declaració de la ciutat com a àrea tensa de vivenda

  • L’ajuntament va comunicar la setmana passada que ha decidit presentar-se com a codemandat amb l’Agència Catalana de l’Habitatge

Mataró defensa les limitacions al mercat de lloguer per defensar el dret a la vivenda

Ayuntamiento de Mataró

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mataró (Maresme) és una de les ciutats que disposa de la condició d’àrea tensa que permetia, entre altres mesures, aplicar l’índex de preus de lloguer evitant-ne l’augment continuat. No obstant, des del consistori assenyalen que entitats relacionades amb el lloguer i la compravenda de vivendes han obert un recurs administratiu contra la declaració de Mataró com a àrea tensa de vivenda.

Així, davant aquests recursos judicials, l’Ajuntament de Mataró va comunicar la setmana passada que ha decidit presentar-se com a codemandat amb l’Agència Catalana de l’Habitatge(ACH) de la Generalitat de Catalunya per defensar la necessitat de continuar tenint la condició d’àrea amb mercat de vivenda de lloguer tens. Des del consistori recorden també que la Llei 11/2020 de moderació i contenció dels preus del lloguer contempla la declaració d’àrees amb mercat de vivenda tens i que aquesta llei ha rebut un revés judicial per part del Tribunal Constitucional que ha tombat set dels articles que inclou, entre els quals el relatiu a les àrees tenses de vivenda.

A més, des de l’Ajuntament de Mataró assenyalen que aquest article en concret també ha rebut el recurs contenciós administratiu contra l’Agència Catalana de l’Habitatge presentada per Josel, S.L.U.; i pel Consell de Col·legis Territorials d’Administracions de Finques de Catalunya, el Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, l’Associació d’API’s de Catalunya i el Consell de Col·legis Oficials d’API’s de Catalunya, que demana la suspensió de la resolució de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya en què es declarava Mataró àrea de mercat de vivenda tensa.

Tot i que aquest recurs es dirigeix a la Generalitat, en concret a l’Agència Catalana de l’Habitatge, l’Ajuntament «té dret a personar-se per defensar els seus interessos i ha decidit presentar-se com a codemandat en aquestes dues causes, ja que es demana anul·lar la resolució DSO/2812/2021 en què es declara que molts municipis, entre els quals Mataró, com a àrea de mercat de vivenda tens», segueix el comunicat emès pel consistori.

Dades del mercat de lloguer

El mercat de lloguer és «la clau per garantir l’accés de persones que no poden o no volen adquirir una vivenda permetent unes condicions d’esforç econòmic i d’accessibilitat més favorables que el mercat de propietat», diu el text del govern mataroní. Mataró té un mercat de lloguer percentualment més important que els municipis del voltant, que, no obstant, «no resulta suficient per atendre les necessitats de la població de Mataró».

Notícies relacionades

Entre els anys 2015 i 2020, la renda mitjana de lloguer segons les dades de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) va augmentar un 29,96% situant-se el 2020 en 654,1 euros –el 2015 era de 503,31 euros–. A més, el nombre de contractes que se subscriuen anualment va disminuir un 16,37% en el mateix termini –menys oferta–. Per contra, només l’últim any –en el qual la llei de contenció de rendes és vigent–, els preus han disminuït un 2,8% trencant la tendència a l’alça dels últims anys i «mostrant la necessitat d’incidir en aquesta limitació dels preus».

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO