‘La ràdio a Mataró 1922-1978’

Santi Carreras recupera en el seu nou llibre la història de la ràdio a Mataró

  • S’aporten documents inèdits i testimonis dels inicis de la ràdio a la capital del Maresme i es tracta de l’origen de Radio Maresma

Santi Carreras recupera en el seu nou llibre la història de la ràdio a Mataró

Santi Carreras

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Santi Carreras, representant de la tercera generació de fotògrafs d’aquesta conegudíssima estirp local, després de publicar un llibre sobre el popular restaurant Can Dimas, un altre sobre la Juventus FC i sobre el planter del Barça, s’ha endinsat durant els últims dos anys i 363 pàgines en la història de la ràdio a Mataró (Maresme), la seva ciutat.

La sala d’exposicions de Can Palauet de Mataró va acollir divendres passat, 25 de març, la presentació de La ràdio a Mataró 1922-1978. Al llibre, s’aporten documents inèdits i testimonis dels inicis de la ràdio a la capital del Maresme i es tracta de l’origen i funcionament de Radio Maresma, emissora sindical, que va emetre des de 1951 fins a la seva clausura el 1964. Així, també es documenten els intents i gestions posteriors per recuperar-la i altres experiències radiofòniques a la ciutat fins a l’any 1978, que apareix Radio Mataró, emissora privada.

El llibre recull el testimoni d’alguns dels tècnics i locutors que participen en el funcionament d’aquesta emissora i es destaca la programació en què dominaven els esports, l’entreteniment, els espais religiosos i el radioteatre, en què s’emetien algunes obres en català.

Tot i que no es conserva, o no s’ha trobat cap gravació de cap programa de Radio Maresma, sí que s’han localitzat alguns guions radiofònics o ordres de publicitat per emetre de diferents establiments comercials mataronins que «permeten tenir detalls d’alguns aspectes del funcionament de l’emissora».

La trajectòria de Carreras

Santi Carreras Surís, nascut a Mataró el 1958, va iniciar la seva trajectòria professional com a periodista en la premsa comarcal. Més tard va treballar a Ràdio Barcelona i a Ràdio Nacional d’Espanya a Catalunya. El 1983 va participar en la fundació de Catalunya Ràdio i del Departament d’Esports, que va dirigir entre 1987 i 2004.

Notícies relacionades

Entre altres espais, ha conduït el mític Força esports i ha sigut guardonat en dues ocasions, el 2003 i el 2004, amb el Premi de Periodisme Esportiu de Catalunya i, el 2006, amb el Premi d’Òmnium Cultural. Actualment fa a Catalunya Ràdio el programa Dies de ràdio.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO