Després de quatre anys d’obres

El nou dipòsit de Ronda Bellavista de Mataró optimitza el proveïment d’aigua de la ciutat

És la instal·lació número 15 de les que garanteixen el subministrament d’aigua en cas d’avaria o sequera

El nou dipòsit de Ronda Bellavista de Mataró optimitza el proveïment d’aigua de la ciutat

Joan Salicrú

3
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú
Joan Salicrú

Periodista

ver +

La lluita per la gestió de l’aigua, en aquests moments i en una zona com Catalunya, no és només per obtenir-la sinó més aviat per mirar, una vegada que arriba a una ciutat com Mataró, de gestionar-la el millor possible, de la manera més eficient. El quid de la qüestió és ser capaços de guardar-ne com més millor en el màxim nombre de dipòsits possible, en previsió d’una avaria en el sistema o de la sequera, un fenomen que justament en els últims temps truca de nou a la nostra porta tot i que la insistent pluja que ha caigut durant tot el cap de setmana a la capital del Maresme en el dia d’avui potser ha mitigat una mica aquesta sensació.

Fins al moment a Mataró hi havia un total de catorze dipòsits propietat d’Aigües de Mataró, la companyia municipal –tot i que formalment de titularitat privada– que just aquest 2022 compleix cent anys de funcionament. Un d’aquests, el del Primer de Maig (al barri de Molins-Torner), s’havia quedat petit, ja que «només» té 3.000 metres cúbics de capacitat. Però aquest és justament el que ara proveeix el sector més important en extensió, consum i nombre d’abonats, la zona del Centre, l’Eixample i el Pla d’en Boet. Si aquest dipòsit fallava, la situació seria crítica.

Davant aquesta situació, i emmarcats en la reflexió inicial de buscar la màxima eficiència a la xarxa, el Pla Director de l’Aigua de Mataró redactat el 2018 per Aigües de Mataró va assenyalar la necessitat de construir un nou dipòsit en una zona de més altura i es va decidir situar-lo just a l’entrada oest de la ciutat, a la Ronda Bellavista, al barri de Cerdanyola.

Ara ja és una realitat: des del 8 de març passat aquest nou dipòsit, el tercer en capacitat –6.677m³– de la ciutat, ja està en ple funcionament a la zona dels Garrofers del barri i aquest dilluns –14 de març– la corporació municipal amb l’alcalde al capdavant va voler visitar-lo i ensenyar-la als mitjans.

Era un moment important, després de quatre anys de treballs –des del març del 2018–, acumulant diversos retards, i mostra d’això és que van acompanyar David Bote fins a cinc regidors del seu govern (tres del PSC i dos d’En Comú Podem) i el cap de l’oposició, Francesc Teixidó (ERC). Les obres al final han costat 8 milions d’euros i no els 6,7 previstos i inclouen la urbanització d’un parc de 12.000 m² que es convertirà en el pulmó verd de Cerdanyola.

«Una instal·lació més resilient»

«Avui és un dia important. Parlem d’un espai equivalent a 2,6 piscines olímpiques, que dona servei a la part sud de la ciutat i que fa més robusta la xarxa d’aigua de proveïment d’aigua potable. Treballem amb l’eficiència, a fer més i millor gestió, per aconseguir que si l’aigua no arriba per un conducte, arribi per un altre. Perquè el sistema sigui més resilient, com es diu ara», va fer broma l’alcalde David Bote, en una de les primeres inauguracions d’una primavera que es preveu rellevant en aquest sentit.

La urbanització del nou Parc dels Garrofers –ple de garrofers, és clar– i la posada en marxa del nou dipòsit d’aigua, que funciona des del 8 de març, se celebrarà aquest diumenge –20 de març– a partir de les onze del matí, si el temps no ho impedeix. És a dir, si no plou novament cap altre cap de setmana i el dipòsit de la Ronda Bellavista continua omplint-se.

Notícies relacionades

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO

 

Temes:

Aigua