Situació «insostenible»

L’ocupació de vivendes creix un 138% des del 2019 a Mataró i la Policia Local està «al límit de la saturació»

  • Cada mes hi ha 41 usurpacions consumades i 14 intents frustrats

  • Els intents d’ocupació frustrats per la Policia Local també s’han disparat, passant d’una trentena en els anys anteriors als 128 d’aquest any

L’ocupació de vivendes creix un 138% des del 2019 a Mataró i la Policia Local està «al límit de la saturació»

Ayuntamiento de Mataró

2
Es llegeix en minuts
ACN
El Periódico

L’ocupació il·legal de vivendes és ara el principal maldecap la Policia Local de Mataró (Maresme). Un terç dels serveis estan dedicats a aquesta problemàtica i la capacitat operativa del cos està «al límit de la saturació», segons admet l’intendent major, Mateo Sánchez. Entre el gener i el setembre hi ha hagut 367 ocupacions consumades, cosa que representa una mitjana de 41 ocupacions mensuals, un 138% més que el 2019, quan se’n produïen 17 cada mes, de mitjana –el 2020, any marcat per la pandèmia, les dades van ser similars a les del 2019, tot i que lleugerament inferiors.

Els intents d’ocupació frustrats per la Policia Local també s’han disparat, passant d’una trentena en els anys anteriors als 128 d’aquest any. La mitjana és de 14 casos cada mes.

El cap de la Policia Local assegura que malgrat els esforços de la plantilla, l’ocupació de vivendes s’incrementa per sobre de les possibilitats reals del cos. «Estem frustrats perquè la realitat ens sobrepassa», afirma. A més d’un problema de volum, els agents també es queixen de la manca d’eines legals per actuar quan les ocupacions s’acaben consumant.

En aquest sentit, l’alcalde de Mataró, David Bote, reclama els canvis legislatius que siguin necessaris per dotar d’una més gran autoritat als cossos policials a l’hora de poder actuar davant les ocupacions: «El marge maniobra de la policia és molt limitat i si no se’ls enxampa en el moment després tot es complica molt».

Per la seva banda, el subinspector i responsable de la Unitat de Civisme i Convivència de la Policia de Mataró, Jose Manuel Garcia Moyano, ha explicat en declaracions Mataró Ràdio que existeixen quatre perfils vinculats a l’ocupació de vivendes. Així, segons el subinspector, hi ha: el perfil de famílies que es veuen abocades a ocupar; el de joves que es volen independitzar però que «no tenen recursos econòmics i usurpen»; el perfil d’«exmenes que deixen d’estar tutelats per la Generalitat» –en aquest cas, Garcia Moyano assenyala que és el perfil que «menys ocupa», però que és «el que més conflictes crea»; finalment, el subinspector remarca que «un gran nombre de persones» són immigrants que no tenen recursos econòmics i «fins i tot treballen», però «no poden fer front a les despeses que suposa un immoble».

Desallotjaments exprés

Per l’intendent major de Mataró, les vivendes on es denuncien ocupacions haurien de poder acreditar la propietat de l’immoble o la cessió per part de la propietat. En cas que no puguin demostrar que hi viuen legalment, assegura, se’ls hauria de poder desallotjar «en 24 o 48 hores».

La problemàtica, remarca Bote, va «més enllà del que pot fer la Policia Local» i és necessari que la legislació els ajudi a poder fer desallotjaments de manera «més àgil». L’alcalde assegura que l’ajuntament arribarà «on sigui necessari» per intentar frenar aquesta espiral d’ocupació il·legal de vivendes a la ciutat que s’ha disparat l’últim any.

Notícies relacionades

La situació, afegeix el regidor de Seguretat, Juan Carlos Jerez, és «insostenible». El regidor reclama també als cossos policials supramunicipals que investiguin les màfies que s’amaguen darrere la majoria d’ocupacions. «No podem permetre’ns el luxe de tenir cada dia una o dues ocupacions consumades», conclou el regidor.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO