Consultes ciutadanes

Mataró inicia un procés participatiu sobre els espais recreatius per a gossos

  • De les 12 propostes existents de possibles correcans, es preveu portar-ne a terme 5 en els pròxims dos anys, abans que finalitzi aquest mandat

  • Aquest procés participatiu, sobre el qual ja va informar EL PERIÓDICO, neix després de les múltiples protestes per la instal·lació d’un correcà al barri de l’Havana

Mataró inicia un procés participatiu sobre els espais recreatius per a gossos

Ayuntamiento de Mataró

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Mataró (Maresme) inicia un procés participatiu per «comptar amb les opinions i idees de la ciutadania» respecte a les zones recreatives per als gossos –correcans– amb l’objectiu d’«incloure les seves propostes en la planificació per als pròxims anys». Aquest procés participatiu, sobre el qual ja va informar EL PERIÓDICO, neix després de la polèmica i les múltiples protestes per la instal·lació d’un correcà al barri de l’Havana.

A finals de maig, l’executiu local va decidir finalment fer marxa enrere i no fer el correcà al parc de la Llibertat arran de les protestes protagonitzades pels veïns i entitats pròximes a l’espai on es pretenia ubicar. Finalment, l’àrea de Benestar Animal de l’ajuntament va decidir que el correcà s’ubiqués al parc de Sant Simó, també al barri de l’Havana, però més perifèric. Aquesta decisió, al seu torn, va comportar noves protestes per part dels veïns que aspiraven que s’instal·lés el correcà al parc de la Llibertat, que no van veure amb bons ulls l’opció de Sant Simó.

Després d’això, la responsable de l’àrea de Benestar Animal, Eli Ruiz, va explicar que, per als altres correcans previstos, es contactaria primer amb els respectius Consells Territorials per mirar de trobar el millor espai per a cada barri i evitar els problemes que hi ha hagut a l’Havana.

Així, des del govern local assenyalen que volen realitzar una anàlisi del model i situació actual dels espais recreatius per a gossos i dels espais lliures per a gossos de la ciutat. Des d’aquesta fotografia inicial, «es vol unificar criteris i estandarditzar models per poder compatibilitzar els paràmetres de gaudi i drets dels animals amb el gaudi i els drets veïnals de la ciutadania que no té animals domèstics», asseveren des del consistori.

D’aquesta manera, de les 12 propostes existents, es preveu portar-ne a terme 5 en els pròxims dos anys, abans que finalitzi aquest mandat. Així, altres objectius del procés participatiu són garantir espais per a tota la ciutat de forma equilibrada al territori, promoure el cens municipal dels animals domèstics i, a més llarg termini, que aquests espais incorporin mesures per promoure l’autogestió d’aquests espais.

Consells Territorials i altres espais

Des del consistori expliquen ara que les opinions ciutadanes es recolliran inicialment a través dels Consells Territorials de la ciutat i, posteriorment, amb la creació de taules vinculades als consells per «fomentar la participació d’altres interessats a més d’altres mesures de difusió i escolta amb el següent calendari durant els mesos de juliol i setembre».

També es preveu una difusió i disposar d’un espai d’informació prèvia i una visita posterior als diferents preprojectes als barris. El 7 de juliol es va iniciar el primer Consell Territorial, en aquest cas, al barri de Cerdanyola, que finalitza aquest mateix divendres. No obstant, el 13 de juliol, a les 19.30 h, es farà una visita als dos espais predissenyats perquè «la ciutadania pugui tenir una millor informació». El punt de trobada per a la visita serà a l’entrada de l’aparcament de la ronda de Josep Tarradellas, just tocant l’escola Camí del Cross.

El següent serà el Consell Territorial de Pla d’en Boet, Peramàs i Esmandies: el 15 de juliol, a les 19 h. En aquest cas, el punt de sortida serà a la porta del Poliesportiu Municipal Eusebi Millán. El seguirà el Consell Territorial de Centre, Eixample i l’Havana: el 30 de setembre, a les 18.30 h, amb punt de trobada a la Casa Capell del Parc Central. En aquest cas, es convidarà també persones dels territoris del Consell de la Via Europa i la Llàntia.

Notícies relacionades

En el Consell del Camí de la Serra, Cirera, Molins i Vista Alegre la sortida es realitzarà el 23 de setembre, a les 18.30 h, i el punt de trobada per iniciar la visita serà el centre social del carrer d’Almeria. Finalment, al Consell de Rocafonda, el Palau i l’Ecorxador s’informarà de les diferents visites, en funció de la zona d’influència, al tenir ja un equipament al barri.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO