Conflicte veïnal

L’Ajuntament de Mataró fa marxa enrere i no farà el parc caní al parc de la Llibertat

Finalment s’ubicarà al parc de Sant Simó, també al barri de L’Havana

L’Ajuntament de Mataró fa marxa enrere i no farà el parc caní al parc de la Llibertat
4
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Mataró (Maresme) ha decidit finalment fer marxa enrere i no farà el parc caní al parc de la Llibertat, arran de les protestes protagonitzades pels veïns i entitats pròximes a l’espai on es pretenia ubicar. Al seu lloc aquest parc caní s’ubicarà al parc de Sant Simó, també al barri de L’Havana, però més perifèric.

L’escola Monserrat Solà, una de les entitats que va mostrar més oposició al parc caní, ha fet publica aquesta decisió a través d’una carta enviada a les famílies i a què ha tingut accés aquest diari. «Volem compartir aquesta notícia des de la satisfacció per la feina realitzada com a comunitat educativa», assenyala el text emès per l’escola. «Tenim per davant el repte de continuar fent xarxa amb les entitats del barri per dignificar l’espai del parc de la Llibertat com a zona d’esbarjo i de cohesió social», afegeixen.

El projecte preveia que la segona i la tercera terrassa del parc de la Llibertat, observant-ho des de l’escola, es convertís en un parc caní de 1600 m2. Els jocs infantils que hi ha a la segona terrassa es desplaçarien uns metres fins a la plaça dels Alocs, l’espai que queda just davant l’escola, i es mantindria la primera terrassa per a ús dels més petits.

Fruit de la protesta

L’àrea de Benestar Animal de l’Ajuntament de Mataró té previst condicionar 5 espais de la ciutat durant aquest mandat per convertir-los en parcs canins. Va ser el setembre del 2019 quan els propietaris de gossos del col·lectiu Habana Dogs i un grup de veïns del barri van registrar una instància amb 500 firmes demanant un parc caní.

El que es va projectar al parc de la Llibertat va aixecar polseguera a principis d’any entre els pares i mares de l’escola Montserrat Solà –i la mateixa escola–, que no volien veure retallat l’espai on juguen els seus fills a la sortida de l’escola, i un grup de ciutadans que aniran a viure a la nova promoció de vivendes d’Els Alocs, que dona just al parc, que durant els últims mesos han recollit més de 250 firmes per evitar la instal·lació del nou equipament.

Arran de les protestes, la regidora a càrrec de l’àrea de Benestar Animal, Eli Ruiz, assenyala que des del consistori van decidir reunir-se amb els diferents agents implicats per mirar de buscar-hi una solució. Així, primer es va proposar als veïns de la zona nord del parc instal·lar el parc caní a les parcel·les d’aquesta part del parc, però també es van trobar amb el rebuig per la proximitat entre les vivendes i l’emplaçament del suposat futur equipament.

Així, Ruiz explica que, com ja s’havia proposat des de l’escola, es va instar els diferents implicats que es reunissin i proposessin alternatives perquè, després, se n’estudiés la viabilitat des del consistori. Dit i fet. De la taula de diàleg van sortir-ne tres propostes, entre les quals hi havia la d’ubicar el parc caní al parc de Sant Simó. «En un inici no era una alternativa per dos motius: perquè és molt a la perifèria i perquè el que nosaltres preteníem fer al parc de la Llibertat era tot un projecte de remodelació i no només el parc caní», apunta Ruiz.

No obstant, després de l’alternativa presentada pels diferents agents, l’executiu local va realitzar una proposta tècnica per poder portar el parc caní al parc de Sant Simó que «sí que és veritat que està una mica desaprofitat», reconeix la regidora. D’aquesta manera, la proposta es va presentar als veïns que van presentar la instància, uns 500 del barri de l’Havana que demanen el parc caní, i, tot i que consideren que no és la millor alternativa, es van mostrar oberts per no quedar-se encallats al parc de la Llibertat com a única opció», afirma Eli Ruiz.

«Al final, nosaltres volíem millorar la convivència en un parc [el de la Llibertat] i el que faríem amb aquest parc caní és empitjorar aquesta convivència, perquè sabem que suposaria queixes i actuacions veïnals», assenyala la responsable de l’àrea de Benestar Animal com a principal motiu per fer marxa enrere en el projecte inicial.

Remodelar Sant Simó

Sobre el parc caní al parc de Sant Simó, des de l’Ajuntament expliquen que, com que es tracta d’un mirador a la platja, s’intentarà fer la rasa per als gossos «a una alçada que sigui segura, però que no impedeixi gaudir de les vistes». Així, Ruiz assenyala que s’han proposat fer un projecte «similar» que el que tenien al parc de la Llibertat, i que, una vegada ho facin, «si veiem que hem de donar més cobertura, estem disposats a fer-ne més seguiment».

No obstant, tot i que el Govern local vol prioritzar aquest projecte als altres espais per a gossos, la seva posada en marxa, prevista per al juliol, s’haurà de posposar a causa dels processos administratius que implica refer-lo. Així, la responsable de l’àrea de Benestar Animal afegeix que, per als altres parcs canins, es contactarà primer amb els respectius consells territorials per mirar de trobar el millor espai per a cada barri i evitar els problemes que hi ha hagut a l’Havana.

Notícies relacionades

Ruíz afegeix que des del consistori volen aprofitar la instal·lació del parc caní a Sant Simó per iniciar un projecte de remodelació del parc i de la zona, que inclou, entre d’altres, l’últim tram del carrer Cervantes fins a la Nacional, i per on passarà l’Anella Verda. «Tot el camí de Sant Simó a la Nacional l’hem d’arreglar, per la qual cosa, en perspectiva, seria un primer pas per reordenar tot aquest espai. Tot i que després encara s’han de fer molts passos», remarca Ruíz

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO