Remodelació

L’Ajuntament de Mataró confirma la pràctica desaparició del centre de formació permanent Tres Roques

  • L’equipament es destinarà a acollir part de l’oferta de l’escola d’adults Can Noè, «més orientada als joves»

  • «Els recursos d’un ajuntament són limitats i el que volem fer és prioritzar els col·lectius que necessitaran més ajuda», defensa el regidor d’Educació

L’Ajuntament de Mataró confirma la pràctica desaparició del centre de formació permanent Tres Roques

Àlex Rebollo

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Mataró (Maresme) va confirmar aquest dimecres 23 de juny, com ja va avançar EL PERIÓDICO, la desaparició de la major part de l’oferta del Centre de Formació Permanent Tres Roques a favor de l’extensió de l’escola d’adults municipal Can Noè. L’executiu local remodela així el seu model de formació per adults per tenir una oferta «més orientada als joves» i descentralitzada. Per la seva banda, Montse Alemany, la fins ara directora del Centre de Formació Permanent, que era personal de l’ajuntament, s’incorporarà al centre educatiu a què pertanyia: l’Institut Miquel Biada.

El nou sistema continuarà comptant amb l’edifici del Centre de Formació d’Adults Can Noè 2, situat a l’avinguda del Perú 32, mentre que l’espai que ocupava el Centre de Formació d’Adults Can Noè 1, al carrer de Poeta Punsola 47, passarà a transformar els seus usos i es destinarà a «necessitats dels diferents agents del territori», assenyalen des del consistori. Per la seva banda, a l’edifici del Tres Roques, situat a la plaça del Canigó 7, s’impartiran els altres ensenyaments del CFA Can Noè, a més d’«altres ofertes no reglades i de caràcter professionalitzador».

«Els recursos d’un ajuntament són limitats i el que volem fer és prioritzar els col·lectius que necessitaran més ajuda per tirar endavant, que són els joves. Ara mateix, davant els cursos d’oci que es feien al Tres Roques o l’impuls i l’ajuda que podem donar a l’acompanyament als joves... hem prioritzat la segona», va defensar durant la presentació del nou model de l’escola d’adults el regidor de Presidència i Educació de l’Ajuntament de Mataró, Miquel Àngel Vadell.

Part de l’oferta que es feia al Centre de Formació Permanent Tres Roques es mantindrà, però, tot i que no s’han arribat a concretar el nombre de cursos i places ofertes, serà minoritària en comparació a la que hi havia fins ara. Així, els cursos que seguiran, segons va explicar la directora de de Can Noè, Trini Palomino, seran: anglès i francès per a l’hostaleria, monitors de menjador, curs de manipulació d’aliments, curs de primers auxilis, curs de comerç electrònic i curs de primers auxilis en l’esport. Per exemple, durant el primer trimestre del 2021, del gener al març, el Tres Roques va oferir un total de 47 cursos.

Falta de fons

La reducció d’oferta dels cursos del Tres Roques s’emmarca també en la necessitat de l’Ajuntament de Mataró de reduir la despesa ordinària en les activitats que no li són de competència pròpia per, així, poder alliberar recursos i dirigir-los a altres fronts.

«Els cursos que es feien d’ampliació cultural o exposicions s’hauran de fer en altres espais o serveis que també tenim a la ciutat i que podran cobrir aquestes necessitats», va assenyalar aquest dimecres Vadell, que també va apuntar que, per exemple, al Tres Roques es feien cursos de millora de competències generals i que «ja tenim un servei d’ocupació municipal que també fa aquest servei».

Com ja va avançar fa més d’un mes aquest diari, el regidor d’Educació va remarcar que la situació de l’ajuntament «no és la de fa dos anys i, per tant, hem de prioritzar tot allò que és més necessari». «Empatitzem amb les persones que volen fer cursos de cuina o retoc fotogràfic, però ara mateix considerem que el col·lectiu que més necessita acompanyament i millorar la formació són els joves», va afegir.

Nou model

En resum, segons asseguren des del govern de Mataró, el model de formació per adults per al curs 2021-2022 té per objectiu «fer una aposta ferma per aquest tipus de formació professionalitzadora, bàsica per fer front i millorar la situació laboral de bona part de la ciutadania en el context actual de postpandèmia».

Així, l’equipament del Tres Roques acollirà també, a partir del setembre-octubre, l’Oficina d’Orientació Educativa amb la intenció d’ajudar a reduir la taxa d’abandonament escolar i poder assessorar la ciutadania en la seva trajectòria educativa davant les diferents possibilitats que hi ha.

D’aquesta manera, el Centre de Formació d’Adults (Can Noè) serà una escola municipal amb dues seus per formar integralment la ciutadania de més de 16 anys. Els objectius són oferir una capacitació professional afavorint la inserció sociolaboral; preparar acadèmicament qui no ho ha pogut fer en cap altra etapa de la vida i afavorir, mitjançant la formació bàsica, la integració de persones nouvingudes.

Notícies relacionades

Així, l’oferta formativa per al curs 2021-2022 serà «la que marca el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per a un centre de formació d’adults» i que inclou: català, castellà, formació instrumental, graduat en educació secundària (GESO), curs d’accés a cicles formatius de grau mitjà (CAM), anglès, informàtica (COMPETIC) i curs d’accés a la universitat per a més grans de 25 i 45 anys. «Ens hem fixat que les escoles d’adults rebem cada vegada més joves que han abandonat els seus estudis i volem ajudar que aquest abandonament sigui cada vegada menor i es reintegrin al sistema educatiu», va assenyalar Trini Palomino.

Més notícies de Mataró a l’edició local de EL PERIÓDICO