Reduir la despesa ordinària

L’Ajuntament de Mataró planteja una dràstica reducció del centre de formació permanent Tres Roques

  • Des del govern local, tot i que reconeixen que part dels cursos es deixaran d’oferir, afirmen que encara no es pot concretar en quin grau es reduirà

  • El motiu principal és que part de l’escola d’adults Can Noé es traslladarà a l’equipament que durant els últims anys ha sigut seu de Tres Roques

  • «Tant de bo poguéssim fer de tot, però no. Estem en una situació de crisi i hem de reenfocar les prioritats», defensa el regidor d’Educació

L’Ajuntament de Mataró planteja una dràstica reducció del centre de formació permanent Tres Roques
3
Es llegeix en minuts

Bona part de l’oferta de cursos que durant els últims anys s’han impartit al Centre de Formació Permanent Tres Roques de Mataró (Maresme) desapareixeran de cara al curs vinent. «S’ho carreguen gairebé tot», remarquen a aquest diari fonts vinculades al centre. Des de l’ajuntament, tot i que reconeixen que part dels cursos es deixaran d’oferir, afirmen que encara no es pot concretar en quin grau es reduirà l’oferta, perquè encara estan «acabant de quadrar amb la direcció de l’escola els cursos que es mantenen».

Des del consistori expliquen que el motiu pel qual es reduiran els cursos és perquè part de l’escola d’adults Can Noé es traslladarà a l’equipament que durant els últims anys ha sigut seu del centre de Tres Roques. «A partir del curs vinent, aquest equipament [Tres Roques] estarà ocupat per l’Escola Municipal d’Adults, que continuarà desenvolupant la seva oferta formativa a les noves instal·lacions», assenyala un comunicat publicat pel mateix centre de Can Noé.

Segons indiquen des del consistori, aproximadament, un 60% del professorat que actualment treballa a Can Noé es traslladarà a l’edifici de Tres Roques i el 40% restant es quedarà a les actuals dependències de l’escola d’adults, a l’avinguda del Perú.

Durant el primer trimestre del 2021, del gener al març, Tres Roques va oferir un total de 47 cursos. Tot i que aquest diari ha sol·licitat en diferents ocasions quants alumnes i professors van participar en aquests cursos, a data de publicació d’aquesta notícia, encara no s’ha obtingut resposta. No obstant, una memòria publicada conjuntament per l’ajuntament i el mateix centre de formació permanent coincidint amb el desè aniversari de l’espai sí que entra en el detall de les xifres. D’aquesta manera, la memòria indica que, al llarg del curs 2017-2018, es van realitzar 128 cursos, pels quals van passar 1.397 alumnes i 81 docents.

Reorientar l’oferta

«¿Aquests cursos eren necessaris? Segurament per a molta gent, sí, però crec que aquest centre el podem aprofitar per a altres necessitats», defensa el regidor de Presidència i Educació de l’Ajuntament de Mataró, Miquel Àngel Vadell.

Així, Vadell assenyala que s’ha decidit traslladar part de l’escola d’adults a Tres Roques per «reorientar l’oferta» de cursos i donar «una millor resposta» a les necessitats del barri de Cerdanyola, on actualment funciona el centre de formació permanent.

«A la zona nord de la ciutat no tenim cap oferta per a joves amb estudis bàsics. Serà una oportunitat per a aquests joves que no acaben els estudis o que requereixen cursos d’alfabetització», comenta Vadell. De fet, el regidor assenyala que membres de l’equip directiu de Can Noé ja estan realitzant visites als centres educatius del barri de Cerdanyola per donar a conèixer la seva oferta.

No hi ha diners per a tot

La reducció d’oferta dels cursos de Tres Roques s’emmarca també en la necessitat que té l’Ajuntament de Mataró de reduir la despesa ordinària en aquelles activitats que no li són de competència pròpia per, així, poder alliberar recursos i dirigir-los a altres fronts, evitant haver de continuar apujant els impostos, com els dos últims anys.

En una entrevista publicada al diari local Capgròs a principis d’any, l’alcalde de Mataró, David Bote, preguntat per on anaven a parar els diners dels mataronins que s’adquirien amb la pujada d’impostos, destacava que, entre altres serveis, anaven a l’ensenyament, cosa que definia com «la principal política d’aquest ajuntament» i destacava tant l’escola d’adults com el Centre de Formació Tres Roques. Finalment, l’actual sistema de formació municipal per a adults no encaixa amb els fons de les arques municipals, per això part de l’oferta de Tres Roques, encara per determinar en quin grau, deixarà d’existir el curs vinent. «Tant de bo poguéssim fer de tot, però no. Estem en una situació de crisi i hem de reenfocar les prioritats», reafirma Vadell.

Notícies relacionades

De fet, també en matèria d’educació i per reduir despesa, l’Ajuntament de Mataró ha arribat a un preacord amb el Departament d’Educació de la Generalitat aquesta mateixa setmana perquè, a partir del curs 2022-2023, l’Institut Miquel Biada de Mataró s’integri a la xarxa pública d’Educació. Actualment, el centre és de titularitat municipal, ofereix tres línies d’ESO i tres de batxillerat i centra bona part de l’oferta de formació professional al municipi.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO