Transformació econòmica

Mataró aposta per ser referent com a «ciutat cuidadora» amb un projecte d’innovació en l’envelliment actiu

  • El projecte ‘Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores’ compta amb un pressupost de 4.612.992,74 euros

  • La iniciativa s’emmarca en una de les grans línies que el govern local ja va dibuixar al gener per captar part dels Fons Next Generation

Mataró aposta per ser referent com a «ciutat cuidadora» amb un projecte d’innovació en l’envelliment actiu
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcalde de Mataró (Maresme), David Bote, i la regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo, han presentat aquest 27 d’abril el Projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT) de ‘Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores’. Aquest projecte s’emmarca en una de les grans línies que el govern local ja va dibuixar al gener per captar part dels Fons Next Generation de la Unió Europea, el projecte ‘Mataró, Ciutat Cuidadora’, i que tenen com a propòsit ajudar la reconstrucció econòmica dels països i ciutats després del pas de la pandèmia de la Covid-19.

El ‘Mataró, Ciutat Cuidadora’ és un projecte emmarcat dins del que es denomina «economia de les cures» i en què estan implicats essencialment l’Ajuntament, la Fundació Hospital –que ja ofereix serveis complementaris als de la cartera pública de salut– i el TecnoCampus, que compta amb una Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida.

Ara, la iniciativa ‘Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores’ té com a objectiu desenvolupar i implementar al territori models i solucions innovadores d’acompanyament a l’envelliment actiu i l’atenció a les persones en situació de fragilitat, dependència, cronicitat o discapacitat, mitjançant processos d’investigació i desenvolupament tecnològic.

«Aquí busquem desenvolupar tecnologies per evitar la pèrdua total d’autonomia de les persones fràgils, que són aquelles que estan en procés de perdre-la, precisament. Contribuir, en suma, a un envelliment actiu i a una millora de la qualitat de vida», explicava ja al gener l’alcalde Bote en el marc dels Next Generation.

Més de 4 milions i mig d’euros

El pressupost del projecte ‘Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores’ és de 4.612.992,74 euros per una durada inicial de dos anys, la meitat dels quals són aportats per la Generalitat de Catalunya en el marc del PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

«Els PECT són un tipus de projectes que contribueixen al desenvolupament de l’Estratègia d’investigació i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT)», assenyalen des de l’Ajuntament de Mataró. Són iniciatives impulsades des de l’àmbit local amb «un fort component innovador» per a la transformació econòmica del territori i per a la generació d’activitat econòmica sostenible i d’ocupació.

A la presentació també han assistit representants del Consorci Sanitari del Maresme, la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, la Fundació Eureca, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, i de la Fundació El Maresme, així com agents que desenvoluparan accions en el marc del projecte, i també el Consell Comarcal del Maresme i la Fundació TIC Salut Social, que hi col·laboren.

Ecosistema territorial per a les cures

A part de ser el soci impulsor i el responsable de la coordinació del projecte, l’Ajuntament de Mataró té com a missió crear un equipament d’innovació i de dinamització de l’ecosistema territorial d’aquest àmbit, i per a això disposa d’un pressupost d’1.888.799,14 euros.

Des del govern local expliquen que aquest equipament s’ubicarà a l’edifici patrimonial de l’Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena on, una vegada rehabilitada la planta baixa i part de la primera, comptarà amb un ‘Innolab’ (200 m²), un espai relacional i d’innovació social (450 m²), un espai de diagnòstic físic (400 m²), un espai d’atenció a l’envelliment de persones amb discapacitat (450 m²), un servei d’atenció integral a la fragilitat (150 m²) i amb espais auxiliars.

Aquest nou espai, que acollirà part de les actuacions de la resta de socis del projecte, «serà un equipament de referència a la comarca en l’atenció a la fragilitat, la vulnerabilitat i l’envelliment actiu amb un alt component d’innovació tecnològica», afirmen des de l’Ajuntament.

Disfàgia orofaríngia

També destaca la responsabilitat del Consorci Sanitari del Maresme, el paper de la qual se centrarà a millorar el diagnòstic i engegar un tractament innovador de la fragilitat i la disfàgia orofaríngia per a un envelliment saludable i autònom.

La disfàgia orofaríngia és una patologia del sistema digestiu amb una elevada prevalença entre les persones grans. Es calcula, segons dades ofertes per l’Ajuntament, que a Mataró afecta unes 3.000 persones. Així, l’operació del Consorci Sanitari del Maresme compta amb un pressupost d’1.183.129,76 euros.

Els altres participants

La Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, que ja compta amb una Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida, farà un estudi de l’impacte de l’exercici físic en la salut de les persones grans de la comarca del Maresme. (El pressupost puja a 531.194,18 euros.) Les accions de la Fundació Eureca, amb un pressupost de 465.257,10 euros, van en la línia d’aconseguir transferència de coneixement i de tecnologia per a la millora de la qualitat de vida de la població gran del Maresme.

Respecte a la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, es crearà un ‘Innolab’, un equipament innovador amb tres escenaris de simulació dirigits a millorar la comunicació i la seguretat dels col·lectius vulnerables que estarà al servei de les empreses i dels estudiants adoptant un model d’Atenció Centrada en la Persona (ACP). En aquest cas l’assignació és de 273.145,06 euros.

Notícies relacionades

Finalment, amb un pressupost de 271.467,50 euros, la Fundació Maresme farà i aplicarà un projecte pilot amb un nou model d’acompanyament a l’envelliment actiu comunitari i inclusiu per a persones amb discapacitat intel·lectual i altres col·lectius vulnerables. 

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO