CONTRA LA TRADICIÓ MASCLISTA
Els pessebres de Mataró on els homes fan la bugada
L'empresa Pessebres.com, ubicada a la ciutat del Maresme, pretén trencar amb els estereotips a través de dues efígies úniques
Amb la iniciativa d'un bugader i una pescadora, el pessebrista Carles Dresaire també vol reivindicar la simbologia tradicional

figuras-pessebre
Aquest Nadal, els pessebres podrien deixar de ser sexistes. Sí, des de fa temps pastors i pastores esperen entorn del foc l’anunciata de l’àngel o fan ofrenes al nen nounat a l’establia. Però ¿per què el pescador és sempre un home i la bugadera sempre una dona?
Per acabar amb aquests estereotips masclistes, l’empresa de figures de pessebresPessebres.com, ubicada a Mataró, ha dissenyat per a aquest Nadal dues figures úniques: una pescadora i un home que fa la bugada.
Carles Dresaire, propietari d’aquesta empresa, explica que, tot i que sempre hi ha hagut figures masculines i femenines, “el pessebre encara té un punt masclista”que s’ha de combatre si volem que aquesta tradició “sigui un reflex de la societat actual”.
Uns estereotips històricament comprensibles si tenim en compte que el primer pessebre conegut a Catalunya data del 1300, possiblement d’influència franciscana, i que la tradició de fer pessebres a casa és de finals del XVI, quan les tasques estaven perfectament dividides per sexes.
Figures assequibles
Les dues figures, dissenyades pel mateix Dresaire, sónd’estil hebreu, el més comú en la majoria de pessebres que avui dia es fan i es venen a Catalunya. La dona, vestida amb túnica marró i mocador al cap, està asseguda i aguanta una canya amb un peix.
L’home, amb turbant i túnica verda, renta la roba de genolls amb una taula de fusta. Dues figures fetes de resina i de petita mida amb la voluntat que “siguin assequibles per a tothom i no només per als amants del pessebre”, segons el seu creador.

Carles Dresaire, propietari de Pessebres.com / MARIA COLL
Reivindicació del pessebre
Amb aquesta iniciativa, el mataroní Carles Dresaire, venedor de figures de pessebres des de fa 20 anys, no només vol modernitzar la tradició, sinó també reivindicar-la. “Quan s’acosta la Fira de Santa Llúcia els mitjans de comunicació només parlen dels nous caganers, però el pessebrisme és molt més que això”, afirma qui aquest any, només a la seva parada, a part de la pescadora i del bugader, té més de 300 novetats en figures.
Una tradició històrica –la primera Fira de Santa Llúcia de Barcelona data de 1786– que, malgrat la incursió d’altres tradicions foranes com l’arbre, els mitjons i Santa Claus, es manté.
“El costum de fer el pessebre encara continua viu, però molta gent ho fa sense saber la seva simbologia”,es lamenta el propietari de Pessebres.com. Per exemple, “pocs coneixen avui què és l’anunciata, per la qual cosa la figura de l’àngel està desapareixent del pessebre, o també hi ha qui compra les figures dels Reis Mags però no volen el naixement”, apunta.
Notícies relacionadesAra per ara, la pescadora i l’home que renta la roba només es poden adquirir ‘online’ o a partir de dissabte vinent 24 de novembre i fins al diumenge 23 de desembre, en la parada que Pessebres.com tindrà a la tradicional Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal de Mataró ubicada a la plaça Santa Anna de la capital del Maresme.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Habemus Papam Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV
- ENERGIA La Moncloa s’obre a retardar el tancament de les nuclears però sense carregar el rebut de la llum de 1.300 milions que ara paguen les elèctriques
- TROBADA MULTISECTORIAL Sant Isidre mostra l’essència del Solsonès
- Lleida: molt per descobrir
- Girona, un gran jardí