CONTRA LA TRADICIÓ MASCLISTA

Els pessebres de Mataró on els homes fan la bugada

L'empresa Pessebres.com, ubicada a la ciutat del Maresme, pretén trencar amb els estereotips a través de dues efígies úniques

Amb la iniciativa d'un bugader i una pescadora, el pessebrista Carles Dresaire també vol reivindicar la simbologia tradicional

figuras-pessebre

figuras-pessebre

2
Es llegeix en minuts
Maria Coll

Aquest Nadal, els pessebres podrien deixar de ser sexistes. Sí, des de fa temps pastors i pastores esperen entorn del foc l’anunciata  de l’àngel o fan ofrenes al nen nounat a l’establia. Però ¿per què el pescador és sempre un home i la bugadera sempre una dona? 

Per acabar amb aquests estereotips masclistes, l’empresa de figures de pessebresPessebres.com, ubicada a Mataró, ha dissenyat per a aquest Nadal dues figures úniques: una pescadora i un home que fa la bugada.

Carles Dresaire, propietari d’aquesta empresa, explica que, tot i que sempre hi ha hagut figures masculines i femenines, “el pessebre encara té un punt masclista”que s’ha de combatre si volem que aquesta tradició “sigui un reflex de la societat actual”.

Uns estereotips històricament comprensibles si tenim en compte que el primer pessebre conegut a Catalunya data del 1300, possiblement d’influència franciscana, i que la tradició de fer pessebres a casa és de finals del XVI, quan les tasques estaven perfectament dividides per sexes.

Figures assequibles

Les dues figures, dissenyades pel mateix Dresaire, sónd’estil hebreu, el més comú en la majoria de pessebres que avui dia es fan i es venen a Catalunya. La dona, vestida amb túnica marró i mocador al cap, està asseguda i aguanta una canya amb un peix.

L’home, amb turbant i túnica verda, renta la roba de genolls amb una taula de fusta. Dues figures fetes de resina i de petita mida amb la voluntat que “siguin assequibles per a tothom i no només per als amants del pessebre”, segons el seu creador.

Carles Dresaire, propietari de Pessebres.com / MARIA COLL

Reivindicació del pessebre

Amb aquesta iniciativa, el mataroní Carles Dresaire, venedor de figures de pessebres des de fa 20 anys, no només vol modernitzar la tradició, sinó també reivindicar-la. “Quan s’acosta la Fira de Santa Llúcia els mitjans de comunicació només parlen dels nous caganers, però el pessebrisme és molt més que això”, afirma qui aquest any, només a la seva parada, a part de la pescadora i del bugader, té més de 300 novetats en figures.

Una tradició històrica –la primera Fira de Santa Llúcia de Barcelona data de 1786– que, malgrat la incursió d’altres tradicions foranes com l’arbre, els mitjons i Santa Claus, es manté.

“El costum de fer el pessebre encara continua viu, però molta gent ho fa sense saber la seva simbologia”,es lamenta el propietari de Pessebres.com. Per exemple, “pocs coneixen avui què és l’anunciata, per la qual cosa la figura de l’àngel està desapareixent del pessebre, o també hi ha qui compra les figures dels Reis Mags però no volen el naixement”, apunta.

Notícies relacionades

Ara per ara, la pescadora i l’home que renta la roba només es poden adquirir ‘online’ o a partir de dissabte vinent 24 de novembre i fins al diumenge 23 de desembre, en la parada que Pessebres.com tindrà a la tradicional Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal de Mataró ubicada a la plaça Santa Anna de la capital del Maresme.

Més notícies de Mataró