Pisos pastera

Mataró aprova l'empadronament sense domicili fix

PxC amenaça l'alcalde i els partits signants amb denúncies si posen en pràctica una resolució que legalitza la irregularitat

ajuntament-mataro

ajuntament-mataro

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Mataró ha aprovat una proposta de resolució a favor del dret a l’empadronament sense domicili fix o sense sostre amb la intenció d’acabar amb els ‘pisos pastera’, immobles  amb un alt índex de persones inscrites en el registre municipal, i millorar així la situació de vulnerabilitat de molts nouvinguts a la ciutat.

El text, presentat pels grups municipals de la CUP, CIU, ERC-MES i ICV, amb el recolzament del grup municipal de VOLEMataró, recorda que de l’“empadronament depenen l’obtenció de drets i serveis com l’accés al sistema sanitari, al sistema educatiu o la possibilitat de regularitzar la condició administrativa” i per aquest motiu “la inscripció en el padró es converteix en una peça clau per evitar condicions de vulnerabilitat”.

I, citant l’informe del Síndic de Greuges de 2010, recorden que “el padró no és una eina per regular la sobreocupació o altres polítiques de l’àmbit de la vivenda i l’urbanisme” i per aquesta raó “demanar documents com la cèdula d’habitabilitat, dipòsits i d’altres que dificulten l’empadronament va en detriment dels objectius del padró”. Així doncs, proposen eliminar “l’obligatorietat dels requisits de tenir un títol de propietat o contracte de lloguer de l’immoble” i incloure documents que acreditin la situació de sense residència.

Finalment, la resolució també proposa que“les gestions i verificacions relatives a l’empadronament les facin els tècnics municipals i no la Policia Local, sempre per evitar perjudicis addicionals per als que el tramiten, ateses les difícils situacions que pateixen involuntàriament”.

Amenaces de PxC

Les resolució ha prosperat amb els vots en contra del PSC, partit que governa en minoria, PP, C’s i PxC. El més dur en les seves crítiques ha sigut la formació liderada per Mónica Lora. Plataforma per Catalunya (PxC) ha amenaçat l’alcalde, David Bote (PSC), i els partits signants amb denúncies si posen en pràctica una resolució, ja que “podrien estar prevaricant” i perquè “empadronar un il·legal és delicte”.

Notícies relacionades

Lora ha assegurat que aquesta proposta només busca “legalitzar la irregularitat de qualsevol persona” i ha criticat que la verificació del padró passi a ser competència dels tècnics municipals: “el que hauria de fer l’Ajuntament és lliurar el padró a la Policia Nacional per poder controlar qui entra a la ciutat, qui s’empadrona i vetllar així per la seguretat de tothom".

Més notícies de Mataró