CONSEQÜÈNCIES DE L'1-O

CiU Mataró surt del govern municipal i planteja una moció de censura contra l'alcalde socialista

Segons Joaquim Fernàndez, l'actitud mantinguda per David Bote després dels esdeveniments del diumenge ha sigut la gota que ha fet vessar el got

Per prosperar, la moció de censura necessitaria eel suport d'Esquerra, la CUP, ICV-EUiA i VoleMataró

Al centre, el cap del grup municipal de CiU a Mataró, Joaquim Fernàndez, en el moment d’anunciar la sortida del govern. A la primera fila, els regidors Josep Maria Font, Núria Calpe, Isa Martínez i Dolors Guillén. 

Al centre, el cap del grup municipal de CiU a Mataró, Joaquim Fernàndez, en el moment d’anunciar la sortida del govern. A la primera fila, els regidors Josep Maria Font, Núria Calpe, Isa Martínez i Dolors Guillén.  / JOAN SALICRÚ

3
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

Punt i a part en la política local de Mataró. El grup municipal de CiU, a través del seu president, Joaquim Fernàndez, ha anunciat aquest migdia la seva sortida del govern municipal arran de l'actitud mantinguda per l'alcalde de Mataró, David Bote, en els últims esdeveniments succeïts a escala nacional.

Però no només això. Fernàndez, fins ara primer tinent d'alcalde, ha explicat també que el seu grup ja ha començat les reunions amb diversos grups de l'oposició –Esquerra, CUP, VoleMataró, ICV-EUiA i amb la regidora no adscrita Ana María Caballero- per explorar les possibilitats d'una moció de censura contra David Bote, que compta amb només sis regidors al ple municipal. 

Fernàndez no ha especificat si necessàriament hauria de ser qui encapçalés aquesta moció de censura, que a mitjans de setembre Esquerra Republicana ja va refusar, però fonts de CiU confirmen que "tot pot posar-se sobre de la taula".

“Els últims esdeveniments, que l'alcalde Bote no ha arribat ni a condemnar, el seu passeig per diverses televisions insistint una vegada i una altra en el tema i les actuacions de la Policia Local durant els dies previs al referèndum són motius suficients per posar fi al pacte”, ha subratllat Joaquim Fernàndez, qui també ha recordat l'absència de David Bote aquest dilluns en la convocatòria davant de l'Ajuntament contra la violència del dia anterior per trobar-se en l'executiva del PSC.

Fernàndez ha sigut molt contundent contra qui ha sigut el seu soci de govern: "Ens hem trobat amb un alcalde que no només no ha pogut, sinó que no ha sabut o no ha volgut consensuar un posicionament assenyat, sinó que s'ha significat com un dels alcaldes més visibles en aquesta croada antireferèndum".

De fet, les tensions en el si del govern municipal es van incrementar a principis d'any quan en una entrevista l'alcalde va anunciar que en cap cas cediria locals de l'Ajuntament perquè es pogués fer la votació promoguda per la Generalitat.

Anunci hores abans de l'assemblea local

La notícia arriba vuit hores abans de la celebració d'una assemblea extraordinària del PDEcat en l'àmbit local, la direcció del qual quinze dies enrere va demanar als regidors del grup de CiU que marxessin del govern municipal, com finalment ha succeït. Aquesta convocatòria havia -precisament- de prendre una decisió –en forma de votació entre els militants- sobre aquesta qüestió.

Fins al moment CiU governava les àrees de Cultura i Participació (Joaquim Fernàndez), Promoció Econòmica i Tecnocampus (Dolors Guillén), Josep Maria Font (Esports), Núria Calpe (Urbanisme) i Isabel Martínez (Benestar Social).

Tot i que l'acord de govern firmat el juny de 2015 ja preveia la possibilitat que els dos socis tinguessin plantejaments diferents en l'àmbit nacional català, el nivell de dissentiment entre les dues formacions així com la forta pressió que el món sobiranista ha exercit sobre els regidors de l'antiga Convergència han acabat amb el pacte de govern.    

PSC: "La decisió és un error que pretén excloure de la vida institucional els no independentistes"

Dues hores després de l'anunci, el primer secretari del PSC de Mataró, Juan Carlos Jerez, i la portaveu del Grup Municipal Socialista, Núria Moreno, han comparegut per valorar la decisió dels seus ja exsocis.

Jerez ha titllat d'"error" l'estratègia del grup municipal de CiU i l'ha acusat de marxar del govern amb la voluntat d'"excloure de la vida institucional els que no són independentistes", retraient-los que en un moment en què es reclamen "ponts i diàleg" opti per "l'enfrontament".

El grup del PSC no ha volgut valorar les possibilitats que prosperi la moció de censura i assegura que a partir d'aquest divendres intentaran "governar sols", amb només sis dels 27 regidors del ple municipal.

El grup socialista descarta, d'entrada, buscar un nou soci per donar més estabilitat al govern municipal però manté la porta oberta per continuar pactant de manera unànime dels grans projectes de ciutat. I, en tot cas, ha explicat que accentuarà "a l'esquerra" les seves polítiques de govern, ara que ja no han de pactar-les amb CiU.

Notícies relacionades

L'alcalde David Bote compareixerà demà divendres per anunciar la reorganització del seu govern.

Més notícies de Mataró