De moment dona la raó a Díaz Ayuso

El Govern tornarà a negociar amb les autonomies les restriccions a l’hostaleria

  • El gir es produeix després de la suspensió de les limitacions a Madrid per part de l’Audiència Nacional

  • La Sala creu que ha de prevaler l’interès públic al·legat per la comunitat fins a sentir Sanitat

El Govern tornarà a negociar amb les autonomies les restriccions a l’hostaleria
4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern ha reculat aquest dilluns sobre les restriccions a l’hostaleria aprovades la setmana passada en el Consell Interterritorial. Després que diverses autonomies es declaressin en rebel·lia, denunciant una invasió de competències, el Ministeri de Sanitat s’ha posat en contacte amb les comunitats per buscar noves fórmules i propiciar un consens que fins ara s’ha comprovat impossible. Ha quedat enrere la posició del departament que dirigeix Carolina Darias, que fins ara assenyalava que el que s’havia aprovat a l’organisme era d’«obligat compliment». 

El gir es produeix després que l’Audiència Nacional donés la raó a la Comunitat de Madrid, almenys de moment, i decidís suspendre el compliment a Madrid de les restriccions a l’oci nocturn i l’hostaleria acordades per a tot Espanya al Consell Interterritorial de Salut i publicades dissabte al BOE. En una interlocutòria estima les mesures cautelaríssimes incloses en el recurs del Govern en funcions d’Isabel Díaz Ayuso per oposar-se a l’acord.

En el seu recurs, Madrid sol·licitava com a mesures cautelaríssimes (perquè es resolguin sense sentir les parts) i cautelars (després d’estudiar les al·legacions que es presentin) no aplicar unes restriccions que, segons l’opinió del Govern regional, «causen un perjudici immediat, irreparable i inesmenable». La Sala Contenciosa Administrativa li dona la raó i acorda suspendre el compliment i donar un termini de tres dies a l’Administració General de l’Estat perquè presenti al·legacions per poder pronunciar-se més en profunditat sobre les mesures cautelars. 

El tribunal considera que s’està en vista de dos interessos públics en conflicte, un el que representa l’Administració de l’Estat i un altre el que al·lega la Comunitat de Madrid, i en aquest moment el primer no pateix risc apreciable si de moment les restriccions no es compleixen. «Al contrari, considerem que l’interès públic que al·lega la comunitat autònoma està més necessitat de protecció cautelar urgent», asseguren els magistrats de la Secció Vuitena.

Evitar incertesa 

«Si no s’adoptés ara la mesura cautelaríssima, l’escenari d’incertesa es veuria seriosament agreujat i perjudicat si s’admet un canvi en el nivell de restriccions. Així es generarien tres nivells diferents de restricció en un lapse temporal breu, cosa que no és fàcilment justificable per al ciutadà, destinatari últim de la protecció pública natural en la discussió que ens ocupa», afirma l’Audiència. 

En tot cas, afegeix, ens sembla que la seguretat jurídica «concentra un interès públic especialment intens, de manera que la seva protecció momentània revela un interès qualificat, que denota la urgència i necessitat de la mesura cautelaríssima i la justifica».

Pocs minuts després de conèixer-se la decisió del tribunal, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va assenyalar que la Comunitat de Madrid i el Govern buscaran «alternatives consensuades». «Seria una pena que el control de la pandèmia depengués de criteris judicials perquè no hem sigut capaços d’arribar a un consens», va dir Simón.

Arruïnar la gent

«Hem presentat un recurs a l’Audiència Nacional contra les normes de cara a la Covid que el Govern de Sánchez vol aplicar a Madrid. Són arbitràries i atempten contra el sentit comú i l’interès dels madrilenys. Per continuar arruïnant la gent, que no comptin amb mi», deia en un tuit Díaz Ayuso.

Notícies relacionades

Des de l’Executiu madrileny es consideren suficients les mesures, bastant més laxes, aprovades per la Conselleria de Sanitat del 7 de maig passat, després de l’acabament de l’estat d’alarma. I afirmen que l’ordre ministerial «està viciada en vista del fet inqüestionable de no haver sigut adoptada per consens al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut», ja que va comptar amb l’oposició de Madrid, Galícia, Múrcia, Andalusia i Catalunya i l’abstenció de Castella i Lleó. El País Basc ni tan sols va participar en el debat, i aquest dissabte s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) en un text que remarca que són mesures de compliment obligat.

Les mesures contemplen la reobertura de l’oci nocturn fins a les 03.00 als territoris amb menys incidència (nivell 1 de risc o nova normalitat), és a dir, els que compten amb menys de 50 casos per cada 100.000 habitants. També estableixen un límit horari per a l’hostaleria, que no podrà obrir més allà de la 01.00 h ni servir més tard de les 00.00 h, i restriccions d’aforament, així com altres mesures per a esdeveniments multitudinaris i prohibicions de fumar i vaporejar al carrer quan no es puguin guardar els 2 metres de distància, entre d’altres.

Les autonomies comencen a emetre el certificat Covid