Al Congrés

La retallada de les competències del CGPJ en funcions torna al ple

PSOE i Unides Podem volen evitar que l’ens pugui realitzar nomenaments si ha caducat el seu mandat

La retallada de les competències del CGPJ en funcions torna al ple
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple del Congrés debat aquest dijous quatre esmenes a la totalitat a la proposició de llei amb què el PSOE i Unides Podem volen evitar que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) realitzi nomenaments quan es trobi en funcions, com està des de fa ja més de dos anys, segons informa EFE.

Un debat que es produeix el mateix dia en què precisament el CGPJ té previst aprovar set nous nomenaments judicials, els de les presidències de la sala social del Tribunal Superior de Justícia de les Balears i de les audiències provincials de Cantàbria, Granada, Lleó, Navarra, les Balears i Ciudad Real.

Amb la majoria dels vocals en contra de la iniciativa parlamentària, el CGPJ continua d’aquesta manera complint una funció que els dos socis de Govern volen limitar quan hagi caducat el seu mandat, en aquest cas, fa més de dos anys.

En el marc d’aquesta proposta, el Congrés debat avui les esmenes a la totalitat del PP, Vox, Ciutadans i JxCat i, si es manté el guió del debat que va tenir lloc al desembre, quan la iniciativa va ser presa en consideració, seran rebutjades per la majoria del ple, reunit en sessió extraordinària.

La iniciativa dels grups que recolzen el Govern ha obert un nou front amb l’òrgan de govern dels jutges, que considera que la tramitació urgent d’aquesta reforma no respecta la separació de poders i vol que el Congrés li demani un informe sobre aquesta.

Però el PSOE i Unides Podem no tenen intenció d’aparcar aquesta proposta, com sí que van fer amb la que van registrar abans per rebaixar les majories exigides per elegir els vocals del CGPJ, iniciativa que va suscitar fins i tot els recels de les institucions europees.

El seu objectiu és forçar el PP a negociar la renovació del CGPJ, una cosa que sembla complicada en plena campanya electoral catalana.

Amb la seva esmena a la totalitat, el PP defensa un text alternatiu a la reforma en què proposa que la majoria dels vocals del CGPJ –els dotze d’extracció judicial– siguin elegits pels mateixos jutges, un sistema que també defensen Vox i Ciutadans.

Notícies relacionades

JxCat, per la seva banda, proposa que qualsevol jutge pugui postular-se a aquests càrrecs i que l’elecció recaigui en el Congrés, on cada diputat podrà votar quatre candidats, un sistema similar al de l’elecció de la Mesa de la Cambra.

Les quatre formacions que defensaran esmenes a la totalitat entenen que no té sentit retallar les competències del CGPJ quan el problema, afirmen, és l’actual sistema d’elecció dels vocals.