operació tornada

Ayuso: «És probable que tots els nens es contagiïn durant el curs»

La presidenta regional creu que els infants s'infectaran fora de l'escola perquè «el virus és a tot arreu»

La conselleria es veu obligada a suspendre les proves a professors pel caos organitzatiu

ayusook

ayusook

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Dos dies abans que comenci el curs escolar a Madrid, la presidenta regional ha volgut enviar aquest dimecres un missatge de tranquil·litat als pares i les mares i ha acabat aconseguint el contrari. Després d’afirmar que les escoles seran «llocs molt segurs», Isabel Díaz Ayuso (PP) ha vaticinat que «al llarg del curs és probable que pràcticament tots els nens el tinguin [el coronavirus]». Perquè potser es contagien al parc a la tarda o en una reunió familiar o amb un company. No se sap. El virus està en qualsevol lloc. Hem de tenir responsabilitat individual per cuidar-nos. Però no podem tornar a tancar-nos a casa. És letal», ha afegit, en una entrevista a la cadena Es Radio.

Les paraules de la màxima autoritat política madrilenya han caigut com una bomba entre metges i famílies, que viuen amb angoixa la tornada a l’escola en un moment molt difícil de la pandèmia a Madrid, amb unes taxes de contagis diaris que són les més elevades d’Europa. El fet que tots els nens es contagiïn aquest any no és, com assegura Díaz Ayuso, una cosa inevitable. N’hi ha prou amb prendre mesures personals, però també públiques. Si arriba a passar, a més, el col·lapse seria apocalíptic: quarantenes preventives massives, pares i mares que no poden anar a treballar, escoles tancades, saturació del sistema sanitari, familiars grans en perill... 

Ni millor ni pitjor

La ciència demostra que les escoles no són llocs ni més ni menys segurs que d’altres. Són com qualsevol espai comú. Igual que succeeix en una oficina o en una fàbrica, tot depèn de les iniciatives que es prenguin. Aquestes mesures van des de la responsabilitat política d’augmentar la freqüència del transport públic per evitar aglomeracions de treballadors fins a la responsabilitat individual de rentar-se les mans amb molta freqüència, utilitzar correctament la mascareta i minimitzar la vida social.

Les escoles, efectivament, estan fent tot el que tenen a l’abast per contenir el virus. Però si les autoritats no contracten més professors, si els ajuntaments no reforcen la neteja dels centres educatius (depenen d’aquests), si no s’enrobusteix el sistema sanitari per controlar els brots, poc més poden fer tant els professors com les famílies. 

Proves caòtiques

Díaz Ayuso, a més, ha rebut una altra bufetada de realitat aquest divendres, dia en què han començat les proves serològiques per detectar anticossos per a milers de docents, que han sigut avisats de la cita per correu electrònic amb unes quantes hores d’antelació.

Notícies relacionades

Les cues que s’han organitzat als voltants dels instituts on es realitzaven les proves han estat descomunals. Era impossible mantenir distància de seguretat i passades unes hores, la Conselleria d’Educació ha decidit suspendre-les i ha culpat del caos que els docents no havien respectat l’hora que se’ls havia adjudicat per endavant. «És una vergonya absoluta», ha criticat una mestra, que havia sigut citada a primera hora del matí.