pla de tornada al col·le

Tornada al col·le a Madrid: termòmetres, càmeres a classe, barracons i menys alumnes

El Govern de Díaz Ayuso anuncia la contractació temporal d'11.000 professors i 150 infermers per fer front al curs de la pandèmia

undefined54636986 madrid  25 08 2020  coronavirus covid 19 se ales de tr fico 200825151119

undefined54636986 madrid 25 08 2020 coronavirus covid 19 se ales de tr fico 200825151119 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Pocs dies abans que comenci el nou curs escolar, que serà presencial i amb menys alumnes per classe, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP), acaba de fer pública una bateria de mesures per fer que la tornada al col·le sigui segura. Ha vaticinat que serà un èxit i que la capital donarà «una lliçó» sobre com fer les coses. «Aquest curs no es pararà», ha assegurat després de demanar als pares i les mares que estiguin tranquils una vegada deixin els seus fills i filles a les portes dels centres. Als professors els ha reclamat responsabilitat per desconvocar l’anunciada vaga. El primer dia de classe serà monotemàtic sobre la pandèmia. Es contractaran temporalment professors i personal d’infermeria, s’instal·laran mampares si les classes són petites i si no s’assegura la distància interpersonal entre pupitres, es posaran mòduls prefabricats per ‘estirar’ les instal·lacions del col·le i hi haurà càmeres a les classes (unes 6.000 a tota la regió i sempre sota el vistiplau del professor), perquè els nens contagiats i que es trobin bé puguin seguir les classes de manera ‘online’. El pla és ambiciós, però la gran pregunta és si realment hi ha temps per complir-ho, tenint en compte que el col·le a Madrid començarà esglaonadament i els primers arribaran el 4 de setembre.

Amb una dotació de 370 milions d’euros, el programa inclou les dues grans reivindicacions de la comunitat educativa i les famílies: més professors i menys alumnes per aula. Es contractaran temporalment 11.000 nous docents i el nombre d’alumnes per classe (les habituals ràtios) no serà superior a 20 en el cas de primària i 23 en secundària.

Esglaonat

Els primers a començar les classes presencials seran els més petits: primer cicle d’infantil (fins a 3 anys). Quatre dies més tard s’hi sumaran els d’educació especial (amb un màxim de vuit alumnes per aula) i segon cicle d’infantil i els tres primers cursos de primària. A partir de sis anys, les criatures portaran mascareta «permanentment». La presencialitat al 100% s’estén fins a 4t, 5è i 6è de primària, que començaran el col·le el 17 de setembre, un dia abans que els de 1r i 2n d’ESO (on la ràtio passa de 30 alumnes a 23). A partir de 3r d’ESO es combinarà el model presencial amb el virtual (els alumnes aniran uns dies a classe i uns altres, no).

Les escoles tindran un coordinador de Covid-19, que disposarà de sistemes de protecció personal per quan hagi de tractar un cas sospitós. Aquesta persona serà l’encarregada d’aïllar en una aula l’alumne que presenti símptomes compatibles amb la malaltia. En cas que doni positiu, el centre serà «desinfectat» en la seva totalitat. ¿Estaran en quarantena la resta de la classe? La resposta: en funció del que diguin els serveis de salut pública.

Personal d’infermeria

Malgrat que la figura de l’infermer escolar és bàsica, no està estesa a totes les escoles. La Comunitat de Madrid contractarà 150 nous diplomats, que s’afegeixen als 450 que ja hi ha. Un altre aspecte molt important és augmentar la neteja dels centres, una cosa que depèn dels ajuntaments. Madrid subvencionarà el consistori per augmentar aquestes contractes.

Proves a docents

Notícies relacionades

El pla regional, elaborat conjuntament per les conselleries de Sanitat, Educació i Joventut, contempla la prova voluntària de test d’anticossos als docents i personal de recolzament. L’objectiu és realitzar-ne més de 100.000, que es completaran amb una prova PCR en el cas que els resultats fossin positius.

La comunitat facilitarà gel hidroalcohòlic i termòmetres perquè els alumnes es desinfectin les mans diverses vegades al dia i se’ls pugui prendre la temperatura. Si algú presenta febre, se li aplicarà el protocol Covid-19. Aquests termòmetres s’utilitzaran també per als pares que portin els fills a l’interior del centre en l’etapa de 0-3 anys (els altres no entraran mai al centre per deixar els fills). El Govern d’Ayuso permetrà a les escoles mantenir els serveis de permanència (per als alumnes els pares dels quals necessitin deixar-los al centre abans de l’horari normal lectiu i després) i les activitats extraescolars, però es necessitarà «més protecció», perquè s’ajuntaran estudiants de diferents grups.