sense distància de seguretat

Un jutge anul·la l'ordre de Madrid que prohibeix fumar en la via pública

La decisió del jutjat de la Sala Contenciosa Administrativa podria influir en magistrats d'altres comunitats

zentauroepp54551959 madrid  19 08 2020  coronavirus  covid 19  cartel de prohibi200821130845

zentauroepp54551959 madrid 19 08 2020 coronavirus covid 19 cartel de prohibi200821130845 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Madrid va ser de les últimes comunitats a traslladar les mesures aprovades per les autonomies i el Govern en el Consell Interterritorial de la setmana passada i ha sigut la primera a veure-les suspeses. El jutjat número 2 de la Sala Contenciosa Administrativa de Madrid es va negar ahir a ratificar l’ordre que incloïa la prohibició de fumar en la via pública, el tancament de l’oci nocturn i el tancament de bars i restaurants a la 1 de la matinada. Han estat vigents poc més de 32 hores.

Entre altres arguments, el jutge assenyala que l’ordre de la comunitat afecta l’exercici de drets fonamentals sense la declaració prèvia de l’estat d’alarma. Aquests drets no poden ser limitats «per mitjà d’una disposició administrativa de la Conselleria de Sanitat», assenyala la interlocutòria.

La conselleria discrepa de la decisió i ha demanat aclariments al jutge. «Des de la comunitat autònoma manifestem el nostre ple respecte [a la interlocutòria], però alhora estem en contra del seu contingut. En primer lloc, perquè entenem que és confús i com a conseqüència en demanarem un aclariment urgent», ha explicat en un comunicat. També considera que la llei de salut pública de 1968 el faculta per prendre la decisions.

Les altres comunitats 

Més enllà del que passa amb Madrid, hi ha el perill que es produeixin nous sotracs judicials a la resta de comunitats, retardant l’aplicació d’unes mesures que els experts consideraven que ja s’havien pres amb retard. Dependrà que els recursos recaiguin en els jutges i de l’adaptació de les mesures que hagi fet cada comunitat al seu ordenament.

En el cas de Galícia, per exemple, no es prohibia fumar directament sinó treure’s la mascareta al carrer quan s’estigués a menys de dos metres d’una persona. Era una forma indirecta de prohibir els cigarrets si no es manté la distància de seguretat però regulant l’ús de les mascareta, cosa que sí que és una competència sanitària.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que un jutge tomba una decisió local o autonòmica des que va finalitzar l’estat d’alarma. Li va passar a la Generalitat amb el confinament de Lleida. A Aranda de Duero (Burgos), un altre magistrat va escurçar els terminis del confinament. En una situació en què les decisions es prenen amb retard, la justícia no fa més que entorpir-les.

Sense notícies del Ministeri

El Ministeri de Sanitat, promotor de les mesures, no va opinar ahir sobre la decisió judicial que afecta a la comunitat que ara mateix més preocupa. Després que Fernando Simón enviés un dur missatge d’alerta dijous, el Ministeri de Sanitat no té prevista cap nova compareixença fins dilluns ni facilitarà noves dades de l’evolució d’una segona onada que podria causar «moltes hospitalitzacions, molts ingressos en ucis i moltes morts».