CENTRE DESBORDAT

«Auxili»: un geriàtric de Leganés demana ajuda després de 56 morts per coronavirus

L'Agrupació de Familiars de la Residència Vitalia Home demana trasllats urgents a centres sanitaris

undefined52935187 madrid  26 03 2020  coronavirus  personal sanitario en el ho200326203730

undefined52935187 madrid 26 03 2020 coronavirus personal sanitario en el ho200326203730 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Agrupació de Familiars de la Residència Vitalia Home de Leganés ha demanat a qualsevol administració competent que traslladin amb caràcter d’extrema urgència els seus familiars a un centre sanitari, després de comptabilitzar 56 de morts.

«Els enviem aquesta sol·licitud d’auxili, ja que temem seriosament per la vida dels nostres familiars en les pròximes hores, donat els antecedents descrits més avall i davant de la falta de recursos humans i tècnics, que ha demostrat tenir i posar a disposició aquesta residència. Ens consta que els treballadors han posat tot l’afany possible a atendre els nostres familiars, posant en risc la seva pròpia salut i treballant en un entorn molt complicat, amb baixes constants i mitjans reduïts», han assenyalat en un comunicat.

No obstant, l’agrupació ha criticat la gestió de la direcció del centre i la seva propietat perquè consideren que la situació «no han posat els mitjans humans, tècnics i econòmics que requeria un problema d’aquesta magnitud».

També han criticat «la falta de comunicació i transparència, a més de la falta d’empatia i sensibilitat» per part de l’empresa cap als familiars que, segons apunten, viuen «en un constant estat d’estrès i ansietat».

La cronologia 

Els familiars, 86 en total, han elaborat una cronologia dels fets. El 9 de març es va tancar la residència als familiars per ordre de la Comunitat de Madrid, però el Centre de Dia amb 45 avis es va mantenir actiu fins al divendres 13. Dos dies després, va morir el primer resident confirmat amb Covid-19 en l’hospital Severo Ochoa, que va estar en la Unitat Geriàtrica Assistida de la residència.

El dilluns 16 l’Agrupació va demanar telefònicament a la directora que informés els familiars i es va oferir a col·laborar per demanar ajuda «i ho va rebutjar». L’endemà van morir dos residents, el dia 18, tres; el dia 19, quatre; el dia 20, dos; el dia 21, sis, i el dia 22, dos, i tots se’n van assabentar pels familiars.

Llavors, els familiars van enviar un correu a la Conselleria de Polítiques Socials demanant ajuda urgent informant que hi ha molts morts en pocs dies. «Ens responen que només tenen constància d’un mort per Covid-19. Se li envia un altre correu informant que no és cert i donant-los la xifres de què disposem», apunten.

Aquest mateix dia, els familiars truquen a diversos regidors de l’Ajuntament de Leganés per demanar ajuda i que intervinguin els efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME). El dia 23 van morir tres residents més, i des d’aleshores es confinen els usuaris a les seves habitacions. El dia 24 moren tres avis i en tornen a informar la Conselleria; el dia 25 moren quatre residents i envien un correu a la Defensora del Pacient que envia a la Fiscalia perquè obrin diligències i investiguin.

Notícies relacionades

El dia 26 van morir dos residents i la Conselleria de Polítiques Socials els asseguren que la xifra oficial és de 13 morts. El dissabte 28 van morir nou residents i de nou acudeix l’UME per seguir la desinfecció «i han d’ajudar la residència amb la quantitat de cossos que se’ls acumulen al dipòsit de cadàvers, un total d’11».

Seguint les dades de l’Agrupació, el dia 29 de març van morir tres residents més; el dilluns 30, cinc, i ahir dimarts, set. En el transcurs de la tarda van rebre un missatge des del geriàtric informant-los que els seus familiars han donat positiu en coronavirus i que si tenen una cosa rellevant que comunicar-los es posarà en contacte amb ells. «Volem reiterar-los que treballem sense parar per cuidar el seu familiar. Una salutació», conclou el missatge.