treballadors del suburbà

Una vídua víctima de l'amiant del Metro de Madrid carrega contra Garrido per les seves «contradiccions»

«Volem justícia per la via penal igual com l'hem tingut en la via laboral», recalca Eugenia Martín

mujer-viuda

mujer-viuda

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Eugenia Martín, la vídua d’un dels treballadors del Metro de Madrid mort per l’amiant, ha carregat avui contra el conseller de Transports de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, per dir que pagarà als afectats mentre continua endavant la demanda de Metro pel percentatge a abonar del recàrrec de prestació als treballadors del suburbà amb malaltia professional reconeguda.

«Estic molt decebuda», ha reconegut la dona de Julián Martín quan ha arribat als jutjats de la plaça de Castilla, on ha comparegut com a testimoni en la causa en la qual s’investiga la mort del seu marit i d’un altre treballador després d’exposar-se a l’amiant a instàncies d’una denúncia de la Fiscalia de Madrid.

La jutge María Isabel Garaizaba escoltarà en aquesta primera jornada el relat de set testimonisdues vídues i cinc treballadors del Metro de Madrid. Demà desfilaran davant la instructora tres delegats sindicals. Tots ells demanaran justícia i que es depurin responsabilitats.

Concentració davant els jutjats 

Des de primera hora del matí, diversos treballadors del suburbà s’han concentrat en recolzament als afectats portant pancartes amb el lema ‘La salut no es negocia, mobilitza’t’. A la concentració s’hi han acostat el secretari general de CCOO Madrid, Jaime Cedrún, la portaveu adjunta d’Unides Podem-IU a l’Assemblea de Madrid, Sol Sánchez, i la portaveu adjunta de Més Madrid, Mónica García.

Cedrún ha aprofitat l’ocasió per llançar «un missatge a Garrido» i instar-lo a «resoldre aquesta situació, reconeixent els afectats per l’amiant, tant els que encara estan actiu com els que ja estan jubilats». De la mateixa manera, ha sol·licitat que es posi en marxa un reconeixement d’aquestes famílies per evitar que hagin de passar pel «calvari» d’acudir als jutjats per obtenir una indemnització.

En la mateixa línia, Sol Sánchez ha assenyalat que aquesta tarda el seu grup presentarà a l’Assemblea de Madrid una proposició no de llei (PNL) perquè el Govern regional i «la dreta» deixin d’«obligar els afectats i les seves famílies» a anar a judici «per reivindicar els seus drets».

Indemnització a les víctimes 

«Volem justícia per la via penal, igual com l’hem tingut en la via laboral», ha recalcat Eugenia Martín. En el cas del seu marit, un magistrat del Jutjat Social va condemnar el Metro a pagar a la seva família 371.733,65 euros en concepte de danys i perjudicis derivats de la mort per malaltia professional.

La vídua d’aquest treballador s’ha mostrat «molt decebuda» amb el Metro i amb la Comunitat de Madrid per no posar-se mai en contacte amb ells i no mostrar cap mena de solidaritat amb els afectats. Fa uns dies el Metro va demandar Eugenia, la seva filla i la Tresoreria de la Seguretat Social per l’increment del 50% de la prestació que va demanar la Inspecció de Treball per l’incompliment de les mesures de seguretat per part de Metro.

«Garrido no està coordinat amb el Metro i no entenc aquestes contradiccions. Diu que pagarà el 50% a totes les víctimes, però al mateix temps el Metro ens ha demandat. Ells estan obligats a pagar. El primer que hauria de fer el Metro és retirar aquesta demanda», ha asseverat. Eugenia ha relatat que des del 1987 fins al 2017 va estar rentant la roba de feina del seu marit en el que suposa un «incompliment flagrant de la normativa», ja que la normativa del 1982 estableix que la vestimenta no es pot portar a casa.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Alfonso Blanco, delegat sindical que compareix demà davant de la jutge, ha ressenyat que «hi ha prou proves que entre el 2001 i el 2017, ni el Metro ni la Comunitat de Madrid van prendre cap mesura sabent que hi havia elements amb amiant, cosa que està demostrat perquè en el dia d’avui tots els metros tenen etiquetes advertint de la presència d’amiant.