malalties en el suburbà

Un segon maquinista jubilat de Metro de Madrid desenvolupa un càncer per l'exposició a l'amiant

El Sindicat de Maquinistes exigeix una vigilància de la salut per a la prevenció d'aquest tipus de material

metro-madrid

metro-madrid

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Sindicat de Maquinistes de Metro de Madrid ha assegurat aquest dilluns que un nou maquinista jubilat de 66 anys ha desenvolupat un càncer relacionat amb l’exposició a l’amiant, similar al que va provocar la mort d’un altre company seu divendres passat.

Segons ha detallat, el mes d’octubre passat aquest extreballador va donar positiu el mes d’octubre en el diagnòstic del mesotelioma pleural maligne, un tumor cancerós a causa de l’exposició a l’asbest, idèntica malaltia que va desenvolupar el primer exmaquinista mort.

En aquest cas, es tracta d’un empleat que està jubilat des de l’any 2014 i amb 40 anys d’experiència en el seu lloc de treball, que exigeix que la seva patologia sigui reconeguda com a malaltia professional a la Seguretat Social. Sobre això, el Sindicat de Maquinistes de Metro de Madrid exigeix la vigilància de la salut específica per a la prevenció de l’amiant per a tots els treballadors del suburbà madrileny i per als qui ja estan jubilats i es van exposar a l’amiant en el seu lloc de treball.

Malaltia no reconeguda com a professional

També demanda Metro que li reconegui la seva malaltia professional i adverteix que tant el col·lectiu com la família prendran mesures si no s’atén l’esmentada sol·licitud. Per la seva part, els maquinistes se senten «consternats» per la notícia de la mort del tercer treballador de Metro de Madrid i del primer exmaquinista sense que l’empresa encara hagi reconegut la seva malaltia com a professional.

Aquest col·lectiu «històricament» ha reclamat el reconeixement de la categoria professional com «Maquinistes de Tracció Elèctrica» i que la Seguretat Social reconegui patologies com l’asbestosi com a malaltia professional. L’empleat mort divendres passat (les inicials del qual són R. H. E.) va desenvolupar gairebé tota la seva vida laboral a la companyia, exercint sobretot funcions de maquinista. En el seu cas, la Seguretat Social va reconèixer la malaltia professional després de jubilar-se.

Per la seva part, fonts del suburbà van assenyalar ahir a Europa Press que lamenten la mort d’aquest antic empleat però van remarcar que «no tenen constància ni notificació» que se li hagi reconegut la malaltia professional per exposició a amiant.

Indemnitzacions per Metro de Madrid

La consellera delegada de Metro de Madrid, Silvia Roldán, ha assegurat que va ser l’Institut Nacional de la Seguretat Social el que va procedir a donar la declaració de malaltia professional del maquinista jubilat que va morir a causa d’un càncer relacionat amb l’exposició a l’amiant, raó per la qual el suburbà no tenia constància d’aquesta situació. El 2018 van morir els dos empleats de manteniment. Al seu torn, el Jutjat Social número 10 va decretar que Metro abonés una indemnització superior als 370.000 euros per al primer empleat amb malaltia professional reconeguda, Julián Martín.

Notícies relacionades

D’altra banda, un extreballador de Metro de Madrid de 64 anys i que va ser company dels dos empleats de manteniment morts amb malaltia professional reconeguda per amiant va morir l’abril a causa d’un càncer de pulmó i estava a l’espera de rebre que la Seguretat Social es pronunciés sobre si hi havia relació amb exposició a aquest material, van exposar llavors fonts sindicals.

Després de conèixer-se els primers casos de treballadors amb malaltia professional derivada amb amiant, Metro va llançar un pla de desamiantat de les seves instal·lacions dotat amb 140 milions d’euros.