En una sessió de control

Ayuso sobre els 'menes': «No tinc competències per posar un mur a Aranjuez ni per deixar-los anar al desert»

La presidenta madrilenya qualifica que no es tracta de ser ni un mal acomplexat ni un mal espanyol

Recorda que s'ha aprovat una partida de 120 places per a menors estrangers no acompanyats

zentauroepp49436772 graf5931  madrid  14 08 2019   la candidata del pp a la comu190814140759

zentauroepp49436772 graf5931 madrid 14 08 2019 la candidata del pp a la comu190814140759 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, ha remarcat que no té competències «ni per posar un mur a Aranjuez d’entrada» de menors estrangers no acompanyats (‘menes’) que arriben d’Andalusia ni tampoc per «deixar-los anar al desert», perquè moltes vegades no se sap «ni l’edat què tenen ni d’on procedeixen». Per «humanitat i responsabilitat», segons ha defensat la dirigent, mentre estiguin a l’autonomia prendran les mesures de seguretat «oportunes» i estaran «amb els veïns».

«Li asseguro que a mi també em preocupa la convivència i em preocupa la seguretat ciutadana», ha afirmat en resposta a una pregunta parlamentària de Vox en el marc de la sessió de control del Ple de l’Assemblea sobre ‘menes’. En aquest sentit, Ayuso ha assegurat que aquest col·lectiu «s’està reproduint no només a Espanya, sinó també a Europa», i ha reconegut que es tracta de menors que estan buscant «un futur però que en algunes ocasions estan provocant molts problemes de convivència i en d’altres simplement estan deambulant sense tenir rumb fix».

«Nosaltres no estem, en cap cas, fent cap crida perquè en vinguin més. No estem provocant situacions, com va fer el Govern socialista amb l’‘Aquarius’. «Això no es tracta de ser ni un mal acomplexat ni un mal espanyol. Això és el que hi ha», ha dit la presidenta regional. En aquest punt, ha recordat que de l’Executiu central només ha rebut una ajuda «pírrica» de 1.500 euros una vegada. 

Menors no acompanyats

Mentre estiguin els menors a l’autonomia el que poden fer és «integrar-los o deixar-los caminar en la marginalitat», però com hi ha una llei que els protegeix i ells tenen un Govern que «sí que compleix la llei, no com el de Catalunya», li donaran «empara». «No és una qüestió de legalitat, sinó d’humanitat i és que convé que aquests nois estiguin integrats», ha dit.

Notícies relacionades

Actualment, en la matèria hi ha un pla que contempla dos programes per al tram d’edat de 16 a 18 anys i de 18 a 21 anys i que també estima «seguir personalment necessitats bàsiques i ajudar a formar-se i estudiar». A més, ha recordat que s’ha aprovat una partida de 120 places per a ‘menes’, que es pot ampliar a 144. Això no ho fan per provocar cap efecte crida, perquè no són «així d’irresponsables», i encara menys per col·laborar ni contribuir amb cap màgia, ha assegurat. En aquest punt, la presidenta ha incidit que ningú vol màfies i ha reblat que tots han d’estar «compromesos a posar-hi fi».

Per la seva part, la portaveu de Vox en l’Assemblea, Rocío Monasterio, ha afirmat que cada vegada que es creï un nou recurs de ‘menes’ es tradueix en el fet que màfies es mobilitzen i s’omplen ràpidament. En aquest sentit, ha assenyalat que el PP té por de parlar de repatriació d’immigrants il·legals i que amb l’esmentada por estan provocant «un efecte crida». «N’acaben sent còmplices», ha etzibat. Al seu parer, l’obertura d’aquests centres als barris està provocant que les dones «no vagin soles ni al supermercat» i han de fer-ho acompanyades dels seus marits. Per Monasterio, els populars són «tovets», però tenen l’obligació de «prendre mesures».