Indemnitzats amb 120.000 euros

Condemnen l'Hospital Doce de Octubre per la mort d'un nen amb càncer

El petit va morir el 2016 a causa d'un melanoma metastàtic en progressió

El Jutjat de Primera Instància ha condemnat també el Servei Madrileny de Salut

zentauroepp46034086 barcelona 26 11 2018 huelga en los cap huelga de m dicos de 181126094102

zentauroepp46034086 barcelona 26 11 2018 huelga en los cap huelga de m dicos de 181126094102 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Jutjat de Primera Instància número 71 de Madrid ha condemnat la companyia d’assegurances de l’Hospital Doce de Octubre i del Servei Madrileny de Salut (Sermas) al pagament d’una indemnització de 175.000 euros pel retard en el diagnòstic d’un melanoma a un nen de 8 anys, que va perdre la vida sense possibilitat de fer cap tractament curatiu.

Així consta en una sentència en què el jutge estima la demanda de la mare, interposada a través dels serveis jurídics de l’Associació El Defensor del Pacient, i condemna la demandada a abonar solidàriament a la demandant la quantitat de 123.000 euros, més interessos. El petit tenia un nevus melanocític congènit gegant a l’esquena. El juliol del 2010, quan el nen tenia 3 anys, el seu pediatre va observar una alteració a la radiografia de tòrax.

Amb cinc anys se li va realitzar una altra radiografia de tòrax per una infecció respiratòria en què s’apreciava una imatge al lòbul inferior esquerre del pulmó. No es van sol·licitar noves proves d’imatge. El febrer del 2015 va ser diagnosticat de pneumònia i tractat amb antibiòtics. A la radiografia realitzada a l’Hospital de Fuenlabrada es va observar el mateix al lòbul inferior esquerre amb vessament pleural.

Trasllat a l’Hospital Doce de Octubre

El febrer del 2015 va ser traslladat a l’Hospital Doce de Octubre persistint en tot moment la imatge del lòbul inferior esquerre amb vessament pleural i dolor toràcic. Però es van limitar a drenar el vessament sense practicar cap TAC toràcic que aclarís què estava passant realment. El 27 de febrer del 2015 va ser donat d’alta al seu domicili. A partir d’aquest moment es van succeir nombroses consultes a urgències i al seu pediatre. Però «ningú es va plantejar que podia ser conseqüència d’un melanoma, atesos els seus antecedents». 

El petit va morir el 13 de febrer del 2016, als 8 anys, a causa d’un melanoma metastàtic en progressió que va començar a donar la cara a nivell pulmonar en les proves d’imatge des del 2010. El jutge destaca en la sentència «que la condició congènita de la malaltia que presentava el menor i els antecedents familiars immediats que, així mateix, constaven en la seva història clínica», unit a la mateixa mida del nevus, «haurien d’haver d’alertat els facultatius sobre la possible evolució fatal de la malaltia». 

«Tot això comporta l’apreciació d’una negligència, casualment vinculada al resultat produït, mal del pacient que s’ha de considerar, en aquest cas, indubtablement, desproporcionat, o enorme, la qual cosa comporta l’estimació de la demanda», subratlla. Per això, conclou que no és acreditada «una causa que pugui justificar el retard en una prova de diagnòstic per imatge que hagués determinat el veritable abast de la malaltia i el seu correcte diagnòstic».

Segons el lletrat del Defensor del Pacient i de la família, Álvaro Sardinero, el nen «no va poder fer front al melanoma a causa de l’excessiva demora diagnòstica i a la falta d’estudis d’imatge que van portar a confondre un càncer amb una infecció respiratòria de manera continuada».

Notícies relacionades