amenacen la biodiversitat

L'Ajuntament de Madrid acabarà amb les 12.000 cotorres invasores

El niu d'aquesta espècie pot arribar a pesar 200 quilos posant en risc els transeünts

El Consistori les capturarà amb trampes per esterilitzar els seus ous

cotorra-madrid

cotorra-madrid

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’Ajuntament de Madrid ha anunciat aquest dilluns un pla per eliminar les 12.000 cotorres argentines que amenacen la seguretat i la biodiversitat de la capital, caçant i esterilitzant els ous d’aquesta espècie invasora, que es torna agressiva i afecta aus autòctones com els pardals. El delegat de Medi Ambient i Mobilitat, Borja Carabante, ha anunciat aquest pla, que es durà a terme a la tardor del 2020, durant una visita a la Casa de Campo, un dels espais on nien aquestes aus, que viuen en grup.

La seva presència posa en risc els transeünts perquè els seus nius poden pesar fins a 200 quilos, tot i que «el normal» és que pesin entre 40 i 50 i si es precipiten des d’una altura de 15 a 20 metres «és absolutament letal». A més fan sorolls molestos, transmeten malalties a altres aus, es mengen el seu aliment i són «agressives» amb la resta, com ha explicat davant els mitjans el cap del servei de Biodiversitat Santiago Soria Carreras.

«Hem d’entendre que el medi ambient no és tot igual i que hi ha bons i dolents i que els que venen de fora i venen en actitud agressiva, desgraciadament, no han de ser-hi i no tenen el mateix dret ecològic a la vida que tenim tots, són on no han de ser i fan mal», ha recalcat el responsable municipal. Per això, l’Ajuntament gastarà entre 6 i 8 euros per eliminar cada cotorra de la capital –al voltant de 100.000 euros–, tot i que no es podrà acabar amb totes aquestes aus, que han colonitzat Madrid i altres zones del món perquè s’exportaven com a animal de companyia i «desgraciadament és una bestiola que s’adapta molt bé en condicions que no són les seves», segons Soria Carreras.

Notícies relacionades

L’ideal seria que n’hi hagués «zero» i així ho marca la llei, però l’Ajuntament assenyala que amb una població de fins a 600 el mal «seria mínim o acceptable». El Consistori les capturarà amb xarxes, amb trampes al mateix niu amb què se les tanca a la nit i «es cacen a mà amb guant, abans que aconsegueixin obrir una altra entrada» i s’esterilitzaran els ous. El pla, que ha començat censant les cotorres, es presentarà en les pròximes setmanes a la Comunitat de Madrid i s’emprendrà complint la llei de benestar animal.