col·leccionisme

Un magnat alemany dona 11 quadros al Prado per agrair com el va rebre Espanya quan era jove

Va arribar a Barcelona als seixanta, fent autoestop i "amb 1.000 pessetes a la butxaca"

el-prado / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El magnat i col·leccionista alemany Hans Rudolf Gerstenmaier ha donat al Museu del Prado 11 obres que s’exposaran en una de les seves sales fins al pròxim 12 de gener del 2020. Gerstenmaier ha volgut agrair amb aquesta donació la rebuda que Espanya li va brindar quan era jove.

Als anys seixanta va arribar a Barcelona fent autoestop per "conquerir el món", tal com ha explicat. "Tothom em va dir que era boig, que què feia anant a Espanya quan on es triomfava de veritat era a Alemanya", ha afegit.  Amb 1.000 pessetes a la butxaca, va endegar una empresa de recanvis per a cotxes amb dos empleats. En tot just 10 anys, la seva empresa havia passat a tenir 150 treballadors i a facturar "molts diners", ha explicat el magnat. Als anys 70, després d’assentar-se en el món dels negocis, va començar a col·leccionar obres d’art. 

"Mai vaig pensar que les pintures que tenia acabarien al Prado", ha confessat Gerstenmaier, i ha deixat clar el seu interès que acabin en llocs com aquest perquè per a ell "els quadros no han d’estar mai amagats en una casa". "El col·leccionisme és el més bonic que hi pot haver, però cal anar molt amb compte, perquè et pots enverinar", ha comentat amb humor.

L’alemany també ha aprofitat per reivindicar la importància de la Unió Europea. "Jo em vaig aprofitar del seu potencial i crec que està als peus dels joves, per donar-los oportunitats", ha defensat.

Les obres

Entre les 11 obres hi ha les d’artistes com Darío de RegoyosIgnacio ZuloagaHermen Anglada-CamarasaEduardo Chicharro, Joaquín Mir i Juan de Echevarría, que venen a omplir "algunes carències" del Prado respecte a aquest període, segons ha assenyalat Solana.

Notícies relacionades

A més de les obres d’aquests pintors, també s’hi inclouen altres autors com Joaquín SorollaAureliano Beruete i Agustín de Riancho, dels quals sí que es comptava ja amb obra seva –tot i que per exemple en el cas de Beruete, la pinacoteca no tenia cap exemple dels seus paisatges alpins–.

De Regoyos s’inclou 'Alrededores de Bruselas’ i 'El pino de Béjar', mostres de dues etapes diferents d’iniciació i maduresa; Zuloaga és present amb 'Una manola', amb influències del Greco, mentre que Anglada-Camarasa està representat amb 'Interior d’un cafè-concert'; Mir ('Torre Solà. Montornès'), Chicharro ('Bayaderas indias’) i Juan de Echevarría ( 'Familia gitana' i 'Mariquiña de Valle-Inclán') completen la donació.