després de la ruptura a la comunitat de madrid

Vox trenca amb el PP i Ciutadans i els deixa en minoria després de passar a l'oposició

Els d'Abascal acusen els populars de no tenir "cap vergonya d'incomplir allò que firmen"

La formació d'extrema dreta posa en risc els governs de la Comunitat de Madrid i Múrcia

espinosa

espinosa

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Vox, la formació de Santiago Abascal, ha fet públic l’acord firmat amb el PP pel qual les dues formacions es comprometien a crear "governs de coalició PP-Cs-Vox" allà on les tres formacions sumessin una majoria. No obstant, el pacte no ha arribat a bon port en alguns ajuntaments i el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha anunciat la decisió del Comitè Executiu del seu partit de "renunciar a ocupar cap càrrec de responsabilitat, de cap tipus, a cap entitat" on s’hagi incomplert per passar a l’oposició.

"Vox dona per trencat l’acord a totes aquelles localitats i passa a l’oposició", ha sentenciat el dirigent d’extrema dreta després d’acusar els populars i els liberals de "no ser de confiança". D’aquesta manera, als consistoris on els ultres no hagin tocat poder deixaran en minoria els governs del PP i Cs. Un exemple concret és el de l’Ajuntament de Madrid. 

Document firmat pel secretari general del PP, Teodoro García Egea, i el seu homòleg a Vox, Javier Ortega-Smith

"El PP va firmar expressament un pacte amb Cs que era incompatible amb l’acord firmat amb Vox", ha assenyalat Espinosa de los Monteros, posant èmfasi que el document contenia, "amb absoluta claredat",  un acord per conformar "governs de coalició PP-Cs-Vox".

El dirigent d’ultradreta ha lamentat que davant el seu intent de fer complir el pacte l’"única resposta ha sigut l’acusació permanent que això era una lluita per les poltrones". A continuació, ha assenyalat que "l’irònic és que els que fan aquesta acusació la feien còmodament des de les seves poltrones".

Madrid i Múrcia

Després de trencar les relacions amb el PP i Cs per l’incompliment de l’acord firmat, els candidats de Vox a l’Assemblea de MadridRocío Monasterio, i a l’Assemblea Regional de MúrciaJuan José Iliarte, explicaran quina serà la seva posició de cara a la conformació de govern.

En tots dos territoris, els vots del partit d’extrema dreta són necessaris per conformar executius de dretes. No obstant, Espinosa de los Monteros, ha assenyalat que els dos dirigents autonòmics faran "pública la seva posició" demà i posaran "a sobre de la taula, públicament, les mesures" que consideren que són "urgents" en aquestes regions.

Crítiques al PP i Cs

Espinosa de los Monteros ha carregat molt durament contra els que, fins ara, semblaven els seus principals aliats. Als de Pablo Casado els ha acusat de no tenir "cap vergonya d’incomplir allò que firmen". Més dur ha sigut amb Cs al recriminar-los que "segueixen les consignes del palau de l’Elisi" i voler "sotmetre [Espanya] a París o Brussel·les". 

A les dues formacions els ha enviat un últim dard, advertint que en aquells ajuntaments en què, des d’ara, governaran en solitari buscaran seguir amb les "polítiques lliberticides de l’esquerra, bé per convicció, per canvis del vent o per covardia".

Diàleg congelat

A Madrid, els d’Abascalvenien avisant des de fa unes setmanes que no continuarien negociant amb els populars si no obtenien conselleries de govern al consistori de la capital. 

Notícies relacionades

Fa una setmana, Monasterio ja va donar per congelat el diàleg amb els de Pablo Casado per no respectar el document firmat entre les dues formacions en què s’establia que el partitd’extrema dreta  ocuparia "regidories de govern i llocs de responsabilitat directiva d’ens municipals". Ja en aquell moment, la dirigent madrilenya va advertir que si estaven parlant "de socis que no són fiables, no tindrà cap sentit tornar a asseure’s". 

Malgrat que l’endemà, dimarts passat, es produïa una reunió entre Martínez-Almeida, el secretari general ultra, Javier Ortega Smith, el portaveu del partit al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, i el vicesecretari d’Organització del PP, Javier Maroto, les sensacions no van acabar de ser positives.