PACTES POSTELECTORALS

Cs es desmarca del "preacord" del PP i Vox per governar Madrid

Rivera ha separat l'acord per formar la mesa de l'Assemblea de Madrid de les negociacions per formar govern, i en el PP consideren que hi ha "un preacord" encara per concretar

El candidat de la formació taronja Juan Trinidad aconsegueix els 68 vots necessaris per presidir l'Assemblea madrilenya, i guanya a la candidata socialista, Pilar Llop

zentauroepp48584249 madrid trinidad190611131148

zentauroepp48584249 madrid trinidad190611131148 / DAVID CASTRO

7
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +
Juan José Fernández

La candidata de Vox per presidir Madrid, Rocío Monasterio, ha donat per tancat un acord de Govern amb el PP l’existència del qual ha dit desconèixer Albert Rivera, president de Ciutadans, i el contingut del qual han matisat considerablement des de Génova. "El que digui la senyora de Vox no ho sé", ha respost el líder taronja la tarda d’aquell dimarts a preguntes dels periodistes; i quan li han insistit ha remarcat: "Preguntin-li a la senyora Ayuso què és el que firma", amb referència a l’acord, amb conselleries incloses, que havia donat a entendre hores abans la dirigent de la formació d’extrema dreta. 

Fonts de la direcció popular han sortit al pas de la confusió que s’estava creant. "Ni el PP ni Isabel Díaz Ayuso han firmat repartiment de conselleries ni àrees de Govern", han aclarit a EL PERIÓDICO, matisant el que havia dit hores abans Monasterio a l’acabar la constitució del parlament madrileny, quan va deixar caure davant de la premsa una presència de Vox en conselleries proporcional al nombre dels seus diputats, 12, a la cambra autonòmica. 

Segons aquestes fonts populars, hi ha un preacord escrit i firmat del PP amb Vox, en el qual es recull l’exigència de Vox de respectar els seus 12 escons, però encara no estan clars "ni el programa ni l’estructura del Govern. És un acord per començar negociacions per a la investidura, una vegada acordada la composició de la mesa de l’Assemblea de Madrid," expliquen les mateixes fonts.

Un mes per parlar

Aquest dimecres començaran aquestes negociacions, i es veurà llavors com es materialitza aquest "respecte a la proporcionalitat de la representació de Vox en l’Assemblea" que recull l’acord, si amb conselleries o sense conselleries.

"És una cosa que s’haurà de negociar fins a l’11 de juliol", dia fixat per a la sessió d’investidura a l’Assemblea de Madrid, ha corroborat el president del PP, Pablo Casado, en roda de premsa després de la seva trobada amb el president en funcions del Govern, Pedro Sánchez. Casado ha afirmat que el Govern de Madrid és una cosa que "hauran de parlar els tres partits", però Rivera va recordar poc abans: "Nosaltres tenim un mandat de pactar a tot estirar amb un altre partit, i amb preferència amb el PP, i és el que farem".

Les converses entre les tres dretes no han aconseguit encara un estat sòlid a Madrid. La boira que des del cap de setmana ha envoltat aquests contactes –pacte per a Vox, "trobada de cortesia" per a Ciutadans, "document asèptic" per a fonts populars– no s’havia aclarit sinó només una mica quan, al matí, el diputat de Ciutadans Juan Trinidad es convertia en l’onzè president de l’Assemblea de Madrid amb els vots (68) del PP, Cs i Vox, contra els 64 obtinguts per la candidata socialista Pilar Llop.

El que semblava el primer capítol d’un acord més ampli de les tres formacions que es van donar cita a la plaça de Colón ha quedat en alguna cosa encara per definir durant la tarda, sobretot després de la sortida d’Albert Rivera de la seva trobada amb Pedro Sánchez: "Les negociacions de Govern no tenen res a veure amb les negociacions de la mesa", ha dit, i ha remarcat, en al·lusió a Vox, que un acord PP-Cs tindria 56 escons darrere, i "ningú entendria" que es perjudiqués aquest pacte. Falta per veure si Vox manté la seva repetida exigència que l’acord sigui a tres, i no es repeteixi la fórmula 2 +1 d’Andalusia.

Presidir la cambra

En 36 anys d’història, l’Assemblea de Madrid mai havia estat tan fragmentada, amb sis grups polítics al seu hemicicle. Enmig d’un clima d’incertesa va acabar la tensa votació per nomenar el president de la mesa, l’òrgan de govern de la cambra madrilenya. Amb 68 vots (els necessaris per tenir una majoria absoluta) ha sigut nomenat Juan Trinidad, de Ciutadans, en un pas que se suposava que aplana el camí perquè Isabel Díaz Ayuso (PP) acabi sent presidenta de la Comunitat.

Trinidad ha sigut vicepresident primer del Parlament madrileny en la legislatura que ara conclou mentre que Llop, que va ser diputada en una part de la legislatura, ha treballat com a delegada del Govern per a la Violència de Gènere en l’Executiu de Pedro Sánchez entre el juliol del 2018 i l’abril del 2019. Fill de militar, el nou president de l’assemblea té 46 anys, és llicenciat en Dret i es caracteritza per un caràcter temperat i diplomàtic. Hi ha tres coses que l’apassionen: la història, els avions i els toros. En el seu discurs com a ja president de l’Assemblea, Trinidad ha assegurat que continuarà treballant com fins ara: respectant la llei. Ha apostat per la flexibilitat per emprendre debats polítics "lliures i intel·ligents" i per solucionar els problemes dels veïn de la comunitat de Madrid. Entre aquests, ha citatl’ocupació, la conciliació, la igualtat, la inclusió i el final de tota discriminació. "Treballarem per sobre de les diferències. I ho farem amb respecte, tolerància i amb la Constitució i l’Estatut d’Autonomia a les mans".

Vox ha aconseguit per a un dels seus diputats, José Ignacio Arias, la tercera vicepresidència de l’Assemblea. Mentrestant, la vicepresidència primera és per al PP (Paloma Adrados, l’expresidenta) i la segona, per al PSOE (Diego Cruz). Les secretaries també queden així repartides: la primera per al PP (María Eugenia Carvalledo), la segona per al PSOE (Encarnación Moya) i la tercera per a Cs (Esther Ruiz).

Enmig de la sessió, el candidat de Más Madrid, Íñigo Errejón, ha manifestat a les xarxes socials el seu descontentament amb el pacte de les tres dretes, al qual qualifica de "pacte de la vergonya" i ha anunciat un recurs davant del Constitucional.

 

Mentrestant, el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha enaltit l’acord aconseguit amb el PP i Ciutadans per controlar tant la Mesa de l’Assemblea de Madrid com la de Múrcia. Això demostra, segons el seu paper, que Vox "sí que és un partit de confiança" i no era necessari "estar 15 dies marejant els espanyols", informa Europa Press. "Els números no surten a l’atzar, és clar que hi ha hagut acord. Un acord entre els tres partits i gràcies a això s’ha pogut constituir la Mesa de l’Assemblea en les condicions acordades", ha remarcat després de la Junta de Portaveus del Congrés davant les reticències de Ciutadans per reconèixer un pacte amb Vox.

Acords

D’aquí un mes, com a màxim, els diputats madrilenys votaran el president o presidenta de la Comunitat. En l’elecció dels membres de la Mesa s’han vist les aliances fetes pels blocs de dreta (PP, Ciutadans i Vox) i d’esquerra (PSOE-M, Más Madrid i Podem).

Si la formació de Santiago Abascal no hagués arribat a un acord amb els altres dos partits, Llop podria ser elegida presidenta només amb els vots de PSOE-M i Más Madrid, ja que la suma dels escons d’aquests grups (57) és superior a la del PP i Ciutadans (56).

L’elecció del president i de la resta de membres de la Mesa de l’Assemblea, màxim òrgan del Parlament madrileny, és clau per tenir el control a la Cambra al llarg de la legislatura. El més probable és que el PP hagi acceptat l’elecció del candidat de Ciutadans com a president de l’Assemblea a canvi d’obtenir el seu recolzament per a la investidura de la candidata popular, Isabel Díaz Ayuso, com a presidenta de la Comunitat de Madrid. De fet, la diputada del PP ha assegurat minuts abans d’entrar a l’Assemblea que tot "va fantàstic" en clara al·lusió a l’acord entre les tres dretes. No era l’acord tan clar quan Javier Ortega Smith, número dos de Vox, des dels passadissos i abans que comencés la sessió, sembrava el dubte demanant a Cs que abandonés els cordons sanitaris.

132 diputats

Notícies relacionades

En el ple de constitució de la XI legislatura, que ha començat a les 12.00, s’han vist les cares per primera vegada els 132 diputats electes, tres més que en la legislatura anterior. Hi ha més grups que mai, al passar de quatre a sis: el PSOE-M amb 37 escons, el PP amb 30, Ciutadans amb 26, Más Madrid amb 20, Vox amb 12 i Podem amb 7.

L’Assemblea ha sigut presidida inicialment per la Mesa d’Edat, conformada pel diputat major, de 74 anys, assistit en qualitat de secretaris pels dos més joves, de 27 i 26. El més veterà, el socialista Juan Miguel Herández, ha començat la sessió deixant clar que és el més representatiu de Madrid. "No vaig néixer a Madrid, però fa 60 anys que visc aquí i ningú m’ha preguntat la meva ciutat de naixement. És un honor ser diputat d’aquesta Assemblea", ha explicat.