Vox manté el pols: sense problemes a l'oposició

El PP admet que al document de Vox es parla de regidories a Madrid

Gamarra avança reunions, García Egea apunta a aquesta tarda i Almeida nega incompliments

Aguado qualifica de "rebequeria" la reacció de Monasterio al congelar les negociacions amb els populars

GRAF9657. MADRID, 17/06/2019.- El alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, durante la rueda de prensa que ha ofrecido este lunes junto a la vicelacaldesa, Begoña Villacís, tras la primera reunión de la Junta de Gobierno del Ayuntamiento. EFE/J.J. Guillén

GRAF9657. MADRID, 17/06/2019.- El alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, durante la rueda de prensa que ha ofrecido este lunes junto a la vicelacaldesa, Begoña Villacís, tras la primera reunión de la Junta de Gobierno del Ayuntamiento. EFE/J.J. Guillén / J.J. Guillén (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La vicesecretària de Política Social del PP, Cuca Gamarra, ha admès aquest dimarts que en l’acord que han arribat els populars amb Vox a l’Ajuntament de Madrid es diu que se’ls entregaran "regidories", tot i que no s’especifica quines ni si són àrees de govern o districtes, i que això "és el que es negociarà els pròxims dies". Com ja va dir Martínez Almeida, Gamarra ha assenyalat que "avui mateix i en els pròxims dies" hi haurà reunions per aclarir la situació.  [Directe: últimes notícies]

Davant de les paraules de la portaveu de Cs a l’ajuntament, Begoña Villacís, assenyalant que el seu acord amb el PP recull un Executiu de coalició entre populars i liberals en què els de Santiago Abascal no tocaran govern, Gamarra ha demanat "no tirar més llenya al foc des de l’àmbit de l’especulació". Així, la dirigent del PP ha insistit que "la realitat és que està recollit el que són regidories i això és el que s’ha deprecisar i concretar" amb Vox. 

En aquesta línia, el secretari general de Génova, 13, Teodoro García Egea, ha indicat que parla gairebé diàriament amb el seu homòleg a Vox, Javier Ortega Smith, i que previsiblement hi tornaran a parlar aquesta mateixa tarda. A més, ha recomanat a la ultradreta "cedir per Espanya i per Madrid" fixant-se en el seu propi lema de partit, ‘Espanya el primer’. En una entrevista a Telecinco, el número dos de Pablo Casado ha demanat serietat als d’extrema dreta perquè al final està traslladant la imatge que "només vol butaques" i "càrrecs al pes". 

Almeida i Ayuso criden a la negociació

Per la seva banda, l’alcalde, José Luís Martínez Almeida, afirma que complirà els acords i afirma que no hi ha hagut incompliments, perquè van donar un termini de20 dies per negociar. A més, "les discrepàncies d’una Administració no han d’influir en cap altra", ha opinat Almeida, amb l’objectiu d’espantar les amenaces de Vox en la formació del Govern a la Comunitat.

La presidenciable popular a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, confia que hi haurà un acord que mantingui el PP quatre anys més al capdavant del Parlament autonòmic. "Tinc la mà estesa perquè ens entenguem entre nosaltres i aconseguim una acord que sigui satisfactori per al nostre electorat", ha sentenciat abans d’assenyalar que una repetició electoral no estaria ben vista pels seus votants. . 

Vox manté el pols

El partit d’ultradreta, no obstant, manté el pols. Així, la seva candidata a la Comunitat, Rocío Monasterio, ha avançat que no té cap problema a estar a l’oposició. "No hi ha necessitat que demanin els vots a Vox si no volen complir. Si volen complir i un govern en coalició ens haurem d’asseure, cedir, negociar, ser flexibles i firmar un acord", ha conclòs.

En declaracions a Onda Madrid, Monasterio ha insistit que les converses estan congelades. "La negociació està aturada fins que el PP compleixi l’acord", ha insistit Monasterio.

La dirigent de Vox ha assegurat que l’acord recull que Vox ha de tenir regidories de govern i pressupost en proporció amb el seu pes al consistori, i remarca que ella va ser present quan es va firmar. També ha recalcat que la popular Isabel Díaz Ayuso va firmar amb ella un acord on es recollia que Vox tindria posicions amb càrrecs en ens públics, a concretar posteriorment, i pressupostos en proporció.

Cs i la "rebequeria" de Vox

Notícies relacionades

El tercer en discòrdia és Ciutadans. La formaciód’Albert Rivera  assegura que no ha arribat a cap acord amb Vox, ni a l’Ajuntament ni a la Comunitat de Madrid, i insisteixen a seguir les negociacions per conformar un govern de coalició a escala autonòmica. 

El candidat taronja a l’Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado, ha assegurat, la seva arribada a la Confederació Empresarial de Madrid, que els ultres estan sumits en una "rebequeria constant" i "llançant envits". Una cosa que, sentencia, no hauria d’importar a populars ni a liberals que s’han de centrar a continuar negociant bilateralment: "Fora d’aquest marc no contemplem cap altra possibilitat; seran la resta de formacions, una vegada tinguem un acord programàtic i de govern, les que decidiran si bloquegen aquesta legislatura o que es posi en marxa el govern".