Conserva el govern del PP

Perfil | Ayuso, l'arriscada aposta de Casado que dona la campanada a la Comunitat de Madrid

La candidata popular ha aconseguit situar el partit com la primera força del bloc de centredreta

GRAF7673. PUENTE DEL REY (MADRID), 24/05/2019.- La candidata del PP a la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, interviene este viernes en el acto de cierre de campaña celebrado en Puente del Rey (Madrid). EFE/ J.J Guillén

GRAF7673. PUENTE DEL REY (MADRID), 24/05/2019.- La candidata del PP a la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, interviene este viernes en el acto de cierre de campaña celebrado en Puente del Rey (Madrid). EFE/ J.J Guillén / J.J Guillén (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La candidata del PP a la presidència de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va ser una aposta personal del president del partit, Pablo Casado, ha donat aquest diumenge la campanada en les eleccions autonòmiques conservant el principal bastió del partit a Espanya.

Isabel Díaz Ayuso (1978), actual portaveu del PP de Madrid, es va llicenciar en Ciències de la Informació a la Universitat Complutense. Especialista en Comunicació Política i Xarxes Socials, és precisament en aquestes àrees en què ha despuntat en el partit. Com ella mateixa explica, s’ha recorregut Espanya ajudant els seus companys "a modernitzar-se".

Militant de base, amb una carrera paral·lela a Casado, de qui és amiga íntima des de fa anys, va començar al PP sota el paraigua d’Esperanza Aguirre. Tot i això, no va començar a tenir protagonisme fins fa quatre anys, quan, de la mà de l’expresidenta Cristina Cifuentes, es convertia en diputada regional i portaveu adjunta en l’assemblea.

Posteriorment, en una remodelació del Govern, seria viceconsellera de Presidència i Justícia. Aquesta era una conselleria llavors dirigida per l’exdirigent Ángel Garrido, que es va quedar a les portes de ser candidat i va protagonitzar una de les sorpreses de la precampanya canviant-se a Ciutadans.

Recolzament a Casado

La candidata va sortir de l’Executiu quan Cifuentes es va veure obligada a dimitir, per la polèmica del seu màster i el vídeo en què se la veia furtant cremes en un supermercat. "Gairebé amb les caixes sense desempaquetar", com ella mateixa recorda en alguna ocasió, es va mudar a la seu del partit, al carrer Génova, i es va convertir en la cara visible del partit, sempre disponible per als mitjans, propera i accessible.

Després de la moció de censura contra l’expresident Mariano Rajoy i la seva sortida del PP, Ayuso es va sumar gairebé la primera al projecte de Casado. Apostava per ell perquè creia que era qui millor encapçalaria el partit, posant al davant una "generació de polítics joves sense complexos".

I després de la victòria del president va arribar el seu torn. Va ser elegida com a candidata precisament per ser una política "sense complexos", que donava la cara, que no s’arronsava. El PP la va testar durant dies davant dels mitjans i Ayuso es va guanyar el lloc. Defensava enarborar la bandera d’Espanya, no etiquetar Vox a l’extrema dreta i clamava contra "la dictadura feminista".

Polèmiques

Si alguna cosa caracteritza la popular és que, com ella mateixa defensa, parla "sense por". Això l’ha portat en ocasions a caure en algunes polèmiques en la precampanya. Igualar la petició de pena de la fiscalia per a Cifuentes a la que demanava l’advocat defensor de la presumpta assassina del nen Gabriel, Ana Julia Quesada; voler incloure el no-nascut com a membre de la unitat familiar i defensar els embussos com a senya d’identitat de Madrid, són algunes de les declaracions que han suscitat més enrenou.

Mentre ella defensava amb insistència que no eren errors, sinó"males interpretacions", cada vegada s’anava fent més coneguda i anava ocupant més espai en tertúlies i programes de televisió. Aquesta activitat l’acompanyava amb visites als diferents municipis de l’autonomia.

La patacada va arribar amb els resultats a Madrid de les eleccions generals. Ciutadans superava el PP a l’autonomia, que queia a la tercera posició per primera vegada després de trenta anys de victòries. La campanya se li posava costa amunt, a l’aspirant popular.

Alternativa al socialisme

Notícies relacionades

Llavors es va bolcar en els grans municipis, bastions del PP, on la seva formació havia cedit el lloc al partit taronja. Desgranant dia a dia el seu programa electoral al matí i amb mítings a la tarda, Ayuso reivindicava la gestió dels governs a la regió i es plantava com l’alternativa al socialisme. "Serem el mur de contenció. Madrid continuarà sent una comunitat de llibertats", clamava una vegada i una altra.

Aquest diumenge la popular ha aconseguit, malgrat la perduda d’escons en l’assemblea, contenir la sagnia evitant el 'sorpasso' de Ciutadans i posicionant-se com la primera força del bloc de centredreta. Els tres partits han capgirat les enquestes i sumen dos escons més que l’esquerra. S’obre ara un escenari de pactes, però, gairebé amb total seguretat, Isabel Díaz Ayuso serà la pròxima presidenta de la Comunitat.