El PP podrà recuperar Madrid i conservar la comunitat

La candidata popular, Isabel Díaz-Ayuso, haurà de pactar amb Cs i Vox per presidir l'assemblea regional

El regidor Martínez-Almeida té a l'abast fer fora Manuela Carmena de l'alcaldia de la capital espanyola

undefined48347433 graf9016  madrid  26 05 2019   el presidente del partido pop190527013459

undefined48347433 graf9016 madrid 26 05 2019 el presidente del partido pop190527013459 / Javier Lizon

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Partit Popular podrà continuar governant a la Comunitat de Madrid i recuperar l’ajuntament de la capital.

El PP dePablo Casado  no ha guanyat les eleccions ni en un lloc ni en l’altre, però amb l’ajuda de Ciutadans i de Vox, les dretes tenen a l’abast conformar la majoria absoluta a l’Assemblea de Madrid i el consistori. [Segueix els resultats i últimes notícies de les eleccions 2019 en directe.]

Si bé és cert que el president del PP,Pablo Casado, es jugava el seu lideratgeal Partit Popular amb la doble batalla de Madrid, es podria dir ara que la victòria ha sigut clara. El PP ha perdut escons als dos llocs, però pot conservar el poder amb l’ajuda de Ciutadans i de Vox ambun pacte a l’andalusa. A més, ni en un lloc ni en l’altre, Ciutadans ha aconseguit l’anhelat ‘sorpasso’ sobre el PP. 

Després de 24 anys governant la Comunitat de Madrid, el PP pot continuar fent-ho quatre anys més amb la seva candidata Isabel Díaz-Ayuso, una aposta personal de Pablo Casado. La suma dels 30 escons del PP, els 26 de Ciutadans i els 12 de Vox donen com a resultat 68 escons, un més dels 67 que conformen la majoria absoluta a l’Assemblea de Madrid. 

A la comunitat autònoma, la candidatura socialista d’Ángel Gabilondo ha aconseguit el major nombre d’escons (37), però la suma amb els 20 escons obtinguts per la formació d’Íñigo Errejón, Más Madrid, i amb els 7 de la candidatura d’Unides Podem encapçalada per Isa Serra no arriba a la necessària majoria absoluta.

Notícies relacionades

Per la seva banda, a l’Ajuntament de Madrid, el candidat del PP José Luis Martínez-Almeida, l’altra aposta personal de Pablo Casado, ha obtingut 15 regidors i té a l’abast arrabassar l’alcaldia a Manuela Carmena (Más Madrid) amb l’ajuda, també, de Ciutadans (11) i de Vox (4). 

 Cap a les 00.30 hores, Carmena reconeixia que les esquerres ja no podran governar la ciutat. L’alcaldessa no va voler entrar a valorar si el fracàs de la candidatura de Madrid en Pie Municipalista de Carlos Sánchez Mato –que amb uns 42.600 vots no ha aconseguit entrar al consistori–, ha pogut resultar definitiu perquè les esquerres no hagin aconseguit imposar-se a les dretes a l’ajuntament.