Després del 26-M

Perfil | Almeida, el matalasser que retorna l'alcaldia de Madrid al PP

Els populars obtenen 15 edils (6 menys), però, sumant-hi els 11 de Ciutadans i els 4 de Vox, poden governar

undefined48347433 graf9016  madrid  26 05 2019   el presidente del partido pop190527013459

undefined48347433 graf9016 madrid 26 05 2019 el presidente del partido pop190527013459 / Javier Lizon

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’aposta personal del president del PP, Pablo Casado, per recuperar l’Ajuntament del Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha aconseguit aquest objectiu a l’haver assolit un total de 15 escons, que amb la suma dels altres dos partits de dreta (Ciutadans i Vox) es convertirà en alcalde de la ciutat. 

I és que, amb el 99% escrutat, la candidatura popular ha obtingut el 23,96% dels vots, el que es tradueix en 15 edils per a Cibeles –6 menys que en la passada legislatura–, una xifra que al costat dels 11 de Ciutadans, i els 4 de Vox aconsegueix que pugui conformar govern a Cibeles.

Malgrat haver madurat políticament amb l’expresidenta Esperanza Aguirre, aquest advocat de l’Estat de 44 anys va saber guanyar-se ràpidament per mèrits propis el respecte de Génova com el veritable "flagell de Carmena" a l’oposició després de ser proclamat a finals d’abril del 2017 nou portaveu del Grup Municipal del PP després la dimissió d’Aguirre.

Potser pel seu esperit matalasser, una afició que gairebé voreja el “friquisme” segons indiquen els seus pròxims, Almeida s’ha pres la campanya electoral tan a consciència que ni tan sols una fasciïtis plantar li ha impedit visitar tots els districtes de la ciutat, mostra que la seva "faceta de patidor" el fa aconseguir allò que es proposa.

La campanya d’Almeida

D’aquesta manera, Martínez-Almeida ha sabut combinar la crida a la mobilització amb el tu a tu amb els madrilenys. S’ha trobat amb persones que li van prometre el seu vot, com un noi a Villa de Vallecas, que, muntat en una bicicleta, va assegurar que votaria els populars perquè eren els "únics" que podien acabar amb la pobresa. Des de l’equip d’Almeida van respondre a les seves paraules amb un aplaudiment.

El popular té una gran agilitat mental, la mateixa que el va portar a aprovar les oposicions en dos anys i mig, i que el fa sortir del pas en diverses situacions compromeses. Mai rebutja respondre una pregunta i, sempre que pot, aporta una nota d’humor en les seves declaracions. Mostra d’això va ser durant la presentació del seu programa d’esports, quan, entre rialles, va lloar el seu cos i va dir que vivia d’ell.

Tot i que sens dubte, segons va quedar reflectit en l’anàlisi mediàtica, quan més va demostrar Almeida la seva conjunció de polític i gestor i la seva capacitat d’exposar els seus projectes i posicionar-se per sobre dels seus rivals va ser en el debat de candidats al Consistori de Telemadrid de dimecres passat.

També va ser palpable quan Isidro, un petit robot, el va posar en un compromísdurant la presentació de les 200 mesures del seu programa electoral a The Valley. Aquest petit autòmat va desitjar a Almeida que la força l’"acompanyés" en la campanya, just abans de caure d’esquena a terra. Isidro va ser incorporat al seu pedestal, i després va comunicar a Martínez-Almeida que ell voldria ser regidor de "tot" en el seu Govern.

Protagonista de vídeos virals

Una altra de les facetes més destacades de José Luis Martínez-Almeida és la de motard. Malgrat que és el vehicle amb què es desplaça per la ciutat, el gran públic ha tingut coneixement d’això gràcies alsvídeos viralitzats a les xarxes socials amb què el popular ha denunciat l’augment dels embussos i de la contaminació.

També va ser protagonista a les xarxes amb un altre vídeo, en aquesta ocasió quan va netejar, a Vicálvaro, un grafiti amb les sigles ACAB, en anglès 'All cops are bastards' ('Tots els policies són uns bastards’). Ràpidament, el vídeo va ser un dels més vistos a YouTube i va ser molt comentat a les xarxes socials com Twitter.

No obstant, també va passar per un moment desagradable destacat al ser víctima d’un dels 'escraches' realitzats per activistes de la vivenda a la Pradera de San Isidro dimecres passat. Un grup de persones va cridar "lladres" i "voltors" a membres del PP davant la seva caseta a la Pradera, on hi havia Almeida i Levy juntament amb la candidata de la formació a la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso i el president del partit, Pablo Casado. Lluny d’acoquinar-se, Almeida va entrar aplaudint el partit entre els crits dels que realitzaven l’‘escrache’.

El seu costat més personal

Va ser el dia 12 de campanya quan es va poder veure el costat més personal de José Luis Martínez-Almeida. Amics i familiars li van donar una sorpresa en forma de vídeo en què tots destacaven en afirmar que, si bé era bon polític, era encara "millor persona".

"Tremendament intuïtiu", "tot pot dir-ho amb un somriure" o "és de l’Atleti, un patidor", han sigut algunes de les característiques que van posar de relleu sobre Martínez-Almeida, molt sorprès amb el vídeo, malgrat que no li agraden les sorpreses.

La seva neboda Marta va recordar que el primer bolquer que li va canviar, ho va fer "al revés". "I també les sabates", va apuntar entre rialles. Quatre dels seus cinc fillols són alhora nebots. Leticia i Gonzalo, dos d’ells, van estar en aquest acte donant-li suport, igual que algunes de les seves germanes. A l’acte també hi va acudir una amiga a qui, segons va confessar Almeida, li va tirar "els trastos" mentre estudiaven i va acabar com a testimoni en el seu casament.

Biografia

Madrileny del 75, Almeida és llicenciat en Dret per la Universitat Pontifícia de Comillas (ICAI-ICADE) i advocat de l’Estat des del 2001. Va exercir d’advocat de l’Estat a Girona (2001-2002), com a Cap de l’Advocacia de l’Estat a Toledo (2002-2003), i a Advocacia de l’Estat a Madrid en el Tribunal Superior de Justícia (2003-2007). En concret, davant dels Jutjats Socials i a la Sala Contenciosa Administrativa.

Notícies relacionades

El 2007 va ocupar el lloc de director general de Patrimoni Històric de la Comunitat de Madrid fins al 2011. Entre els anys 2011 i 2013 va ser secretari general del Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de Madrid.

Des de setembre del 2013 fins a l’abril del 2014, secretari general del Consell d’Administració de SEPI Desenvolupament Empresarial (SEPIDES), assumint també la Direcció de l’Assessoria Jurídica. L’abril del 2014 és nomenat per acord del Consell de Ministres director de la Divisió Jurídic Institucional de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal.