L'ALLARGADA OMBRA DE VOX

La Junta Electoral, en un dilema de nou pels debats a Madrid

La seva decisió de considerar Más Madrid com un "partit de nova creació" posa en perill la presència de Carmena i Errejón en les cites televisives

zentauroepp46582133 errejon190117142526

zentauroepp46582133 errejon190117142526 / Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
EFE

L’acord de la Junta Electoral Central (JEC) conegut aquest dilluns, en què va ratificar la consideració de Más Madrid com a "partit de nova creació"Más Madrid , ha tornat a col·locar aquest òrgan en un dilema davant de la possible celebració de debats televisats a la Comunitat madrilenya, ja que es tracta d’un criteri que impediria la participació de l’alcaldessa, Manuela Carmena, i del candidat a la Comunitat, Íñigo Errejón.

Tot i que no hi ha un pronunciament concret sobre això, fonts pròximes a la JEC consultades per Efe asseguren que si arriba una reclamació o consulta sobre el format d’aquests debats i els seus protagonistes, la categoria de "partit de nova creació" necessàriament jugarà un paper determinant.

L’origen d’aquesta nova controvèrsia se situa en una consulta recent de Telemadrid dirigida a la Junta Electoral Provincial sobre com ha de distribuir els espais de propaganda electoral de cada formació.

En la seva resposta, la Junta madrilenya es remet a un acord del 15 de març de 1999 de la Junta Electoral Central (JEC) en què s’equipara  als partits de "nova creació" amb els quals no van obtenir representació en les eleccions precedents, en aquest cas, les del 2015. Considera, per tant, que Más Madrid és un partit nou.

Decisió ratificada

La formació de Carmena i Errejón, que no hi està d’acord, recorre a la JEC, i l’àrbitre electoral, en un acord conegut dilluns, ratifica la decisió de la Junta Provincial i avala l’acord de 1999. En conseqüència, Más Madrid accedirà al repartiment d’espais de propaganda electoral a Telemadrid en les mateixes condicions que les formacions que el 2015 es van quedar sense presència en l’assemblea autonòmica.

En l’acord de dilluns, la JEC necessita els temps. Els partits, federacions, coalicions o agrupacions amb presència al Parlament regional tindran entre 10 i 30 minuts, en tant que "aquelles formacions que no es van presentar o no van obtenir representació en les eleccions anteriors" en tindran 10. Aquest seria el cas del partit de Carmena i d’Errejón.

No obstant, el mateix 15 de març de 1999 la Junta Electoral Central va adoptar un altre acord en resposta a "diverses consultes relatives a denominació de coalicions i espais gratuïts de propaganda electoral en mitjans de titularitat pública". I hi indica: "En el cas de partits polítics constituïts posteriorment a les anteriors eleccions equivalents i que es presentin per primera vegada en les pròximes eleccions, el tractament legal dels esmentats partits serà el corresponent a les entitats polítiques que no es van presentar en l’anterior elecció, a efectes d’espais gratuïts de campanya electoral i altres mitjans públics de campanya".

Debats en perill

Fonts pròximes a la JEC consultades per Efe afirmen que si Más Madrid es considera partit de "nova creació" per a la distribució dels temps de propaganda electoral en un mitjà públic, també es considerarà com a tal per alrepartiment dels temps informatius i de programacions específiques en tals mitjans públics, com per exemple els debats.

No obstant, perquè això sigui ferm, hi ha d’haver un acord específic sobre la presència de Más Madrid en aquests debats, la qual cosa encara no s’ha produït independentment de la doctrina que sobre això hagi generat la Junta Electoral Central.

Notícies relacionades

El precedent més proper és el debat que es va celebrar a Atresmediafa una setmana entre els principals candidats a la presidència del Govern. El candidat de Vox en va quedar exclòs arran d’una reclamació de Coalició Canàriacandidat de Vox en va quedar exclòs , entre altres formacions, en què s’al·legava que el partit de Santiago Abascal no va tenir representació parlamentària en els anteriors comicis generals i, per tant, no procedia la seva presència.

La Junta Electoral va resoldre a favor de la reclamació i va obligar Atresmedia a canviar el format, ja que ni tan sols va considerar Vox "grup polític significatiu" al no haver aconseguit representació parlamentària en eleccions "equivalents" a unes generals, és a dir, altres generals o les europees. Fonts de la JEC recorden que Más Madrid tampoc pot ser considerat "grup polític significatiu".