Mesures anticontaminació

Madrid activa per primera vegada l'escenari 2 i prohibeix la circulació sense etiqueta ambiental

L'Ajuntament de Carmena limita aquest dimecres el trànsit a l'M-30 i al centre de la ciutat

distintivo-ambiental / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els vehicles sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) no podran circular aquest dimecres per l’M-30 ni pel centre de Madrid, després que l’Ajuntament ha aplicat per primera vegada del’escenari 2 del nou protocol per a episodis d’alta contaminació per diòxid de nitrogen (NO2).

Aquest escenari suposa que els vehicles més contaminants (els de gasolina matriculats abans del 2000 i els de dièsel anteriors al 2006, inclosos ciclomotors i motocicletes) no podran circular ni per la via de circumval·lació de la capital ni per l’ametlla central. 

A més, només podran aparcar a la zona del Servei d’Estacionament Regulat (SER) els vehicles amb etiqueta de zero emissions i ECO.  També es limita la velocitat a 70 quilòmetres per hora a l’M-30 i als accessos per als vehicles autoritzats a circular per aquesta via, i la recomanació, la promoció i el reforç del transport públic.

L’Ajuntament de Manuela Carmena diu en una nota de premsa que ha determinat posar en marxa aquesta fase del nou protocol perquè s’ha arribat a l’escenari 2: un dia d’avís, ja que aquest dilluns a la nit es van superar els 200 micrograms per metre cúbic durant tres hores consecutives en tres estacions diferents de la xarxa de vigilància de qualitat de l’aire i perquè les previsions meteorològiques eren desfavorables per a demà, dimecres.

¿On es pot aparcar?

A les places SER podran estacionar-hi els vehicles de residents (exclusivament al seu barri i places), de persones amb mobilitat reduïda, els autoritzats com a comercials i industrials del SER amb distintiu ambiental de la DGT, els estacionats en zones reservades per a la seva activitat, els taxis, vehicles de lloguer amb conductor en servei i amb el conductor present i els condicionats per a emissores de ràdio i televisió, entre altres excepcions.

Notícies relacionades

L’Ajuntament recorda que hi ha excepcions en la limitació de circulació per al transport públic col·lectiu, els serveis d’emergències, vehicles de persones amb mobilitat reduïda, de professionals que la seva hora d’inici o de final de jornada laboral estigui fora de l’horari de cobertura del transport públic prèvia autorització, així com els comercials i industrials de distribució urbana de mercaderies i alguns vehicles especials (grues, serveis funeraris, adaptats per a la retransmissió de ràdio o televisió o vehicles blindats). 

Abans del migdia de dimecres, el consistori anunciarà les mesures que aplicarà dijous. Aquest mateix dimarts, Madrid ja ha activat l’escenari 1, que implica la limitació de la velocitat de circulació a l’M-30 i a les vies d’accés a l’interior de l’M-40, en els dos sentits, a 70 quilòmetres per hora a partir de les 6 hores.