NOUS DISTINTIUS

¿Quina etiqueta ambiental de la DGT té el meu cotxe? Com saber-ho amb la matrícula

2
Es llegeix en minuts
RICARD GRÀCIA / BARCELONA

La Direcció General de Trànsit (DGT) està enviant per correu més de quatre milions d'etiquetes mediambientals als propietaris de vehicles de la província de Barcelona, la Comunitat de Madrid i les ciutats de GranadaValència i Sevilla. Aquestes etiquetes adhesives de color blau, verd o groc permetran als ajuntaments discriminar positivament els vehicles que contaminen menys, aplicar restriccions de circulació als vehicles que no en tinguin durant els episodis d'alta pol·lució, o bé, com ha anunciat el de Barcelona per al 2020, prohibir la circulació dels més contaminants a partir d'una data. Està previst que durant el 2017 la DGT enviï etiquetes a la resta de propietaris de vehicles espanyols amb emissions contaminants acceptables.

¿COM SABER QUINA ETIQUETA ET CORRESPON SEGONS LA MATRÍCULA?

La DGT ha establert les categories d'etiquetes a partir de la data de matriculació i el combustible de cada vehicle. Consultant diferents bases de dades hem pogut establir un rang aproximat de matrícules a què els correspondria cadascun dels diferents adhesius, però s'ha de tenir en compte que hi ha un marge d'error entre les plaques que es troben al límit de canvi d'etiqueta.

SI EL TEU VEHICLE TÉ UNA MATRÍCULA ANTIGA

Gairebé amb tota seguretat quedaria fora de l'etiquetatge mediambiental ja que aquestes matrícules van desaparèixer el setembre de l'any 2000 i únicament els matriculats a partir del gener d'aquell any podrien optar a una etiqueta del tipus B.

SI EL TEU COTXE ÉS DE GASOLINA

Si la matrícula està entre la 0000 BBB (la primera del sistema nou) i els últims números de les lletres DVB probablement et correspon una etiqueta B.


En canvi, si la teva matrícula està entre les acabades en DVC fins a les més recents, li pertany una etiqueta de classe C.

SI EL TEU COTXE ÉS DE MOTOR DIÈSEL

Si la placa del cotxe és anterior a les acabades amb les lletres DVC està considerat entre els més contaminants, així que no se li assignarà etiqueta mediambiental ja que ha sigut matriculat abans del 2006.


Als turismes dièsel matriculats entre l'any 2006 i finals del 2013 (matrícules que van entre las que acaben en DVC i les que finalitzen en HVF aproximadament) les correspon una etiqueta B.


I finalment, a la resta de cotxes dièsel (dels matriculats el gener del 2014, acabats en HVG, fins a l'actualitat) se'ls ha assignat una etiqueta verda (C).

SI CONDUEIXES UN VEHICLE DE MÉS DE 8 PLAZAS O DE TRANSPORT DE MERCADERIES (GASOLINA O DIÈSEL)

Tingui el motor de gasolina o dièsel, si la seva matrícula és anterior a l'any 2005 (acabada en DFF) no tindrà etiqueta mediambiental.


Si la matrícula es troba entre les finalitzades en DFG (gener 2005) i les acabades en HVF (final del 2013) al vehicle se le assigna una etiqueta groga (B). 


La resta de matrícules fins a l'actualitat tindran una etiqueta C

SI EL SEU VEHICLE ÉS HÍBRID

Tindrà una etiqueta ECO (blau i verd) sigui turisme, furgoneta lleugera, vehicle de més de 8 places o de transport de mercaderies.

SI ÉS ELÈCTRIC

Notícies relacionades

Els vehicles elèctrics de bateria (BEV), d'autonomia estesa (REEV), els elèctrics híbrids endollables (PHEV) amb una autonomia mínima de 40 km o els vehicles amb pila de combustible són considerats com a ‘zero emissions’, de manera que obtenen l'etiqueta blava.

MOTOCICLETES

La DGT està estudiant la classificació de les motocicletes i es pronunciarà els pròxims mesos.