ESCÀNDOL POLÍTIC

La Delegació del Govern no pot avalar la versió de Cifuentes en el 'cas màster'

L'anterior destinació de l'expresidenta madrilenya trasllada el jutge que li resulta impossible certificar si va presentar en persona el seu treball universitari final

Els periodistes que van destapar l'escàndol es neguen davant del jutge a revelar les seves fonts pel secret professional

img 2990

img 2990 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Delegació del Govern a Madrid i el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública han dit a la jutge que porta la trama del màster de Cristina Cifuentes màster de Cristina Cifuentesque no poden confirmar que l’expolítica madrilenya defensés presencialment el seu polèmic Treball Final de Màster (TFM) quan va dir, el 2 de juliol del 2012.

La magistrada del Jutjat d’Instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, que està investigant el cas, va demanar aquest estiu a aquest òrgan governatiu que certifiqués aquesta dada a través de les agendes electròniques passades, ja que en aquell moment Cifuentes era delegada del Govern a Madrid.

En vista d’aquesta petició, la Delegació va respondre que segons un informe tècnic emès pel seu responsable d’Informàtica, els serveis que presta el servei de correu electrònic són administrats pel personal tècnic del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, abans Ministeri d’Administracions Públiques, i que per tant es troben instal·lades de forma remota en aquesta seu. “Per això, aquesta Delegació del Govern no hi té accés ni possibles còpies de seguretat”, assenyala en un escrit enviat i que ha conegut Europa Press.

Límit de dos mesos

Per a això van demanar col·laboració amb el Ministeri i el subdirector general d’Explotació, Jorge Moreno del Val, qui els va respondre que la política de conservació de còpies estableix un període màxim de dos mesos per mantenir les còpies de les bústies dels correus electrònics i configuracions del sistema, “per la qual cosa la informació no podrà ser recuperada a causa de la seva antiguitat”. De fet, el mateix Ministeri de Política Territorial i Funció Pública va respondre el mateix al Jutjat el 8 d’agost per aquest mateix assumpte, segons un document que ha publicat la Cadena Ser.

Així, Moreno del Val assenyala que és l’apartat 16 de la ‘Norma d’ús del Correu Electrònic Corporativa’, que regula la normativa de provisió del servei de correu, el que detalla que la política de salvaguarda obliga a la unitat responsable del servei –l’actual Sotsdirecció General d’Explotació– a “mantenir còpies de les bústies i configuració del sistema amb una antiguitat de fins a dos mesos, al no existir una norma específica”.

“Per tant, aquesta unitat no és en disposició de recuperar la informació sol·licitada, tenint en compte que la seva antiguitat és superior als dos mesos indicats”, va concloure.

Secret de les fonts 

Els periodistes d’‘eldiario.es’ Ignacio Escolar i Raquel Ejerique s’han negat aquest divendres davant del jutge Instrucció número 29 de Madrid a revelarl’origen de l’exclusiva que va destapar les irregularitats en el màster que va fer l’expresidenta regional Cristina Cifuentes a la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid (URJC).

El director d’aquest diari digital i la cap de Política Social han acudit aquest matí als jutjats ordinaris de Madrid per declarar com investigats per la presumpta comissió d’un delicte de revelació de secrets en el marc de la querella que va interposar contra ells Cifuentes querellaper destapar el cas màster.

En els interrogatoris, Escolar i Ejerique s’han acollit al seu dret constitucional a no revelar les fonts de la seva informació en vista de les preguntes “insistents” formulades pel fiscal i la defensa de la querellant.

Males intencions

Notícies relacionades

Després de deixar clar que es tracta d’“una querella espúria” i amb l’objectiu de “tapar” la responsabilitat de l’exdirigent madrilenya en el cas màster, el director d’‘Eldiario.es’ ha destacat que s’ha negat a concretar l’origen de l’exclusiva a l’acollir-se al seu dret constitucional, ja que segons el seu parer “l’obligació de qualsevol periodista és protegir les seves fonts”.

A més, ha insistit davant del jutge d’instrucció Pedro Antonio Domínguez que qui “menteix” és Cifuentes, igual que “va fer ja” en l’Assemblea de Madrid quan va afirmar que sí que havia defensat i fet el seu treball de final de màster (TFM). “Està demostrat que mai va anar a classe, que se li va regalar el títol i que no va presentar el treball de final de màster”, ha remarcat.