ORGULL GAI

L'organització de l'Orgull veta el Partit Popular a la capçalera de la manifestació

La llei d'igualtat LGTB, el motiu del veto als populars

undefined39129568 madrid 01 07 2017 world pride madrid 2017  fiesta del orgull170701190027

undefined39129568 madrid 01 07 2017 world pride madrid 2017 fiesta del orgull170701190027 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
EL Periódico / Agencias

Els organitzadors de l’Orgull LGTB de Madrid han anunciat aquest dimecres que ni el Partit Popular ni el president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, han sigut convidats a participar en la capçalera de la manifestació del 7 de juliol, atès el retard en l’aplicació de les lleis a favor del seu col·lectiu.

En l’edició de l’any passat, coincidint amb el World Pride, els populars es van estrenar a la capçalera de la manifestació de l’Orgull amb la seva vicesecretària d’Estudis i Programes, Andrea Levy, i el seu vicesecretari de Política Social i Sectorial, Javier Maroto, al capdavant. No obstant, després de la novetat de l’edició anterior el PP torna a estar vetat.

El motiu, segons la presidenta de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (Felgtb), Uge Sangil, és la ruptura del "compromís" assolit l’any passat per part dels populars per tirar endavant la Llei d’Igualtat LGTB, al presentar una esmena a la totalitat que pretenia substituir el text elaborat per les associacions LGTB.

En el cas de la Comunitat de Madrid, la seva participació era habitual a la capçalera de la manifestació com a presència institucional al costat de l’ajuntament i, de fet, Cristina Cifuentes va participar en diverses edicions durant la seva etapa com a presidenta regional.

En canvi, aquest any es produeix la contradicció que la Comunitat, fins i tot sent patrocinador institucional de l’Orgull 2018, té prohibida la presència a la capçalera per part dels organitzadors.

"Aquest any no han sigut convidats a la pancarta de la manifestació ni a pujar a l’escenari" –com sí que va fer Cifuentes– perquè no ha sigut efectuada l’aplicació de les lleis aprovades", ha dit el president de Cogam, Jesús M. Grande, en al·lusió a la Llei d’Igualtat aprovada per la Comunitat de Madrid.

Malgrat el veto al PP i la Comunitat de Madrid, en la presentació de l’Orgull 2018 va estar present el conseller de Cultura, Turisme i Esports, Jaime de los Santos, que va subratllar la iniciativa del Govern regional perquè la targeta sanitària de les persones transsexuals s’ajusti al seu nom i sexe sentits.

L’ajuntament garanteix la seguretat

Per part de l’Ajuntament de Madrid, Berta Cao, una de les responsables de l’organització de l’Orgull, ha assegurat que les festes tindran "el mateix nivell de seguretat" que en altres edicions, després del conflicte desencadenat entre el consistori i els sindicats policials i que va portar els agents a no presentar-se voluntaris per cobrir les hores extra de l’Orgull.

"Garantim el dispositiu en la mateixa dimensió que l’any passat", ha insistit aquesta responsable municipal. D’altra banda, l’ajuntament ha informat que els semàfors que s’estan trencant estan sent substituïts progressivament per models "inclusius", de manera que a les icones per a vianants apareixen parelles homosexuals i heterosexuals.

Finalment, els organitzadors de l’Orgull 2018 van explicar que en aquesta edició es pretén "rendir un homenatge al feminisme" i entre el 28 de juny i el 8 de juliol la plaça del Rey de Chueca passés a ser la "plaça de las Reinas", on s’implantarà un escenari "ple de feminitat".

Aquesta iniciativa se suma a altres novetats, com la presència més important del col·lectiu de gent gran LGTB de la Fundación 26 de Diciembre, que aquest any desfilaran amb una carrossa que partirà en segon lloc, després del camió de bombers de l’ajuntament.

‘Operación triunfo’, present al pregó

Notícies relacionades

El pregó inaugural, que serà el 4 de juliol a l’escenari de la plaça de Pedro Zerolo, estarà presentat per Javier Ambrossi i Javier Calvo (els Javis), i estaran acompanyats dels concursants d’‘Operación triunfo 2017’ Agoney i Marina juntament amb el seu nòvio Bast; King Jedet (artista i 'youtuber'); el waterpolista de la selecció nacional Víctor Gutiérrez; Lluia Sun (fotògrafa), o els patinadors olímpics Javier Raya i Luis Fenero, entre d’altres.

A més, ja hi ha artistes confirmats per als diferents escenaris com Antonio Cortés, Baccara, Barei, Beatriz Luengo, Belén Arjona, Betty Missiego, Bravo Fisher!, Brisa Fenoy, Cintia Lund, Delaporte, Eleni Foureira, Eivissa Pareo, JNS, Karina, Kenya, King Jedet, Rozalen o Ruth Lorenzo.