Eleccions municipals del 2019

Les candidatures locals d'Espinar guanyen en 15 municipis i les d'Errejón, en 8

La pugna entre el dirigent de Podem a Madrid i el candidat morat a la Comunitat decideix les aspiracions de Podem per als comicis locals del proper any

iglesias-errejon

iglesias-errejon

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Les candidatures avalades per la direcció regional de Podem encapçalada perRamón Espinarhan guanyat les primàries en13 dels 16 dels municipisen els quals es presentaven amb la plataforma 'Unides Rumb 2019', mentre que les avalades perÍñigo Errejónde l'equip 'Sí Municipals 2019' han guanyat en8 de les 11en què es presentaven.

Concretament, lescandidatures oficialistesagrupades sota la marca han guanyat a les localitats on es presentaven només ells, com Alcorcón (Raquel Rodríguez), Getafe (Lorenzo García), Pinto (Javier Carrero), Tres Cantos (Javier San Miguel), Colmenar Viejo (Julio Cárabe), Velilla de San Antonio (Federico Pascual) i Alcalá de Henares (Teresa López), on finalment la Comissió Estatal de Garanties de Podem va impedir que es presentés l'aspirant errejonista Luis de Santiago.

També han guanyat en altres localitats on s'han enfrontat amb altres candidatures avalades pel diputat Íñigo Errejón i/o aspirants independents, com Alcobendas (Isabel Rosa), Aranjuez (René Moya), Arganda del Rey (Raúl García), San Sebastián de los Reyes (Ángeles González), San Fernando de Henares (José Luis Sánchez), Coslada (Julio Huete), Torrejón de Ardoz (Mario Pascual) i Rivas-Vaciamadrid (Andrés Sesmero).

Les candidatures avalades per l’aspirant de Podemos a la presidència de la Comunitat de Madridagrupades sota l'equip 'Sí Municipals 2019' han guanyat a Las Rozas (on es presentava el diputat autonòmic Alberto Oliver), Sevilla la Nueva (Camino Alba-Rico), Collado Mediano (Eugenio Ruiz), Collado Villalba (Gonzalo Díaz), Navalcarnero (Agustina Carpintero), Parla (Leticia Sánchez), Talamanca del Jarama (Marisa Escalante) i Villaviciosa de Odón (Mariano Antonio Fraguas).

Els errejonistas s'atribueixen també la victòria a Pozuelo (Unai Sanz), tot i que no estava sota el paraigua de 'Sí Municipals 2019', que es va presentar en solitari. Mentrestant, a Móstoles i Fuenlabrada han guanyat les úniques candidatures a la secretaria local de Podem presentades pels independents Jesús Arrabe i Pedro Vigil, respectivament, i que havien estat recolzades tant per Errejón com pels oficialistes.

[endif]

D’altra banda, a Arroyomolinos hi ha hagut un empat entre les candidatures independents de Sergio Casas i Dolores Parra. A Galapagar ha guanyat l’independent Lorenzo García i a Manzanares El Real l’independent Alain Helices. Els resultats a Leganés estan congelats a l’espera de ser revisats per Antifrau, han indicat les mateixes fonts.

Diferent valoració dels resultats

'Unides Rumb 2019' ha assenyalat aquest dijous en una nota de premsa que els candidats avalats per Ramón Espinar "han vençut amb contundència en les primàries per a la renovació dels òrgans municipals de la Comunitat de Madrid".

Així, assenyalen que han guanyat en 13 dels 16 municipis on competia amb altres candidats en primàries. "Aquest resultat es podria veure incrementat en un punt més quan es coneguin les dades definitives de la candidatura per Leganés, encapçalada per Gustavo Guzmán", afegeixen. 

"L’aposta per la unitat ha donat els seus fruits amb la collita d’un excel·lent resultat al llarg i ample de la geografia de la nostra regió. Amb aquesta important victòria es consolida el mandat d’unitat que les bases de Podem van expressar fermament al Congrés de Vistalegre II i s’obre el camí per a la confluència amb la resta d’actors que comparteixen el desig de canvi, a través de la conquesta de les institucions, que es podria fer realitat després de les eleccions de 2019", han agefit.

La plataforma oficialista ha apuntat que han donat suport a les seves propostes "sobre la base d’un projecte comú i respectant les particularitats en cada una de les realitats locals, 'Unides 2019' ha sigut l’opció preferida majoritàriament per les inscrites i inscrits de Podem a la regió

. La plataforma congregava un grup heterogeni i divers de candidates i candidats –que a partir d’ara ja són secretàries i secretaris generals als seus municipis– amb un alt sentit del compromís, de la lleialtat i amb un important bagatge de militància política, reconegut en cada un dels cercles en els quals participen des del naixement de Podem", han

afegit. Per la seva part, des de l’equip d’Íñigo Errejón han destacat que han guanyat en 9 dels 11 on es competia. De fet, només han perdut a San Fernando de Henares (on es va presentar l’actual alcaldessa, Catalina Rodríguez) i a Coslada.

Notícies relacionades

També han assegurat que a Alcalá la candidatura errejonista de Luis de Santiago, que va ser finalment invalidada, "va obtenir gairebé el doble de vots que la candidatura d’Espinar". I que estan pendents del que ocorri en Leganés.

La plataforma del diputat nacional també va donar el seu suport a les candidatures d’'Unides Rumb 2019' que van guanyar a Arganda i Tres Cantos i assenyalen que la seva gent finalment va donar suport a l’aspirant de la plataforma ‘Unidos a Rivas’ i que ha guanyat.