NBA

Shai Gilgeous-Alexander, el base audaç que revoluciona l’NBA

Shai Gilgeous-Alexander, el base audaç que revoluciona l’NBA
4
Es llegeix en minuts

Recordin el seu nom: Shai Gilgeous-Alexander. Shai («prefereixo que em diguin així i no pel meu difícil cognom»), és un jugador canadenc de l’’Oklahoma City Thunder que, malgrat la seva curta edat (23 anys), ha sigut capaç de posar-se l’equip a la seva esquena en situacions clau. ¿L’última vegada? La matinada de dijous a divendres, quan amb una tranquil·litat descomunal i impròpia d’un jugador de la seva edat, va fer un recital anotant 28 punts i aconseguint 3 rebots i 6 assistències davant ni més ni menys que els Lakers d’Anthony Davis, Russell Westbrook i Carmelo Anthony.

Criat esportivament en els Wildcats de la Universitat de Kentucky, Shai va ser elegit en l’onzena posició del ‘draft’ del 2018. Després de disputar una temporada amb els Clippers el seu any de rookie, va ser traspassat a l’Oklahoma City Thunder a canvi de Paul George. El seu immediat i brutal rendiment va fer que l’estiu passat el club li oferís una extensió de contracte de 172 milions de dòlars per cinc anys.

El que impacta és que, tret de sorpresa majúscula, l’Oklahoma no serà una de les forces dominadores aquesta temporada, però sens dubte està demostrant ser un bloc molt competitiu que pot posar en un compromís els equips grans, especialment quan Shai té el seu dia. «Som talentosos i volem provar-nos a nosaltres mateixos. I totes aquestes coses ens porten a la victòria, però per a nosaltres es tracta de competir i estar junts cada nit», va precisar el jove base després de vèncer els Lakers a domicili.

La perspicàcia en la seva màxima expressió

A la seva curta edat, Shai s’ha vist en moltíssimes situacions en les que ha hagut de tirar del carro per ajudar el seu equip. Es tracta de l’únic jugador diferencial de la plantilla, capaç d’interpretar i donar el ritme exacte que el partit necessita, una cosa que només està a l’abast dels millors bases de la lliga. L’últim partit resumeix a la perfecció el que és capaç de fer a la pista, però sobretot la seva mentalitat i el seu atreviment. A falta de 21 segons per acabar, l’Oklahoma vencia de dos punts i tenia la possessió. Tots els jugadors es trobaven aglutinats en poc més de dos metres excepte Shai, que sabia que rebria la pilota, i la seva marca, que no va aconseguir perseguir-lo. Tot just rebre, va córrer en direcció contrària al cèrcol i va mantenir la pilota a les seves mans durant dos valuosíssims segons. Amb la defensa de Los Angeles completament desajustada i incapaç d’entendre què pretenia fer Shai, el base va llançar la pilota en direcció a Lu Dort, que es trobava sol i no va tenir cap dificultat per anotar a plaer.

No obstant, aquesta no va ser l’única jugada destacada del nadiu de Toronto. A minut i mig per al final, Oklahoma vencia de tres punts i tenia la possessió. Qualsevol jugador hauria decidit assegurar-se l’avantatge i llançar de dos, però a Shai la va el risc, i no se li va ocórrer altra cosa que llançar des de meitat de camp per dirimir el partit i silenciar l’Staples Center, que quedava atònit davant la valentia i l’habilitat del base.

«Així és com es prenen les decisions. Afrontant diferents experiències, aprenent i aplicant-les als partits», va assegurar, donant a entendre que no seria la primera ni l’última vegada que s’atreviria amb llançaments com aquest», va assegurar.

Un model d’estrella per a l’Oklahoma

Notícies relacionades

«Pots posar-li un vestit a un assassí, però continua sent un assassí». Així va respondre Allen Iverson al codi de vestimenta que va imposar l’NBA després de la brutal baralla multitudinària que es va produir el 2004 entre els Detroit Pistons i els Indiana Pacers. Descontenta amb la imatge donada i la vestimenta d’alguns dels jugadors involucrats en la baralla, la Lliga va decidir posar cartes en l’assumpte. Un codi que, pel que hem vist, va fomentar la versatilitat i la creativitat de molts jugadors a l’hora de vestir. Entre ells, la de Shai. Amant de la moda des que era un nen, el de Toronto és ja una de les icones de la lliga. Atrevit i audaç com en la pista, ha protagonitzat els outfits més atrevits de la lliga nord-americana. Bona prova d’això és la confiança que el director creatiu de Louis Vuitton, Virgil Abloh, va dipositar en ell per convidar-lo a formar part d’una desfilada i ser la imatge de la nova col·laboració entre la marca francesa i l’NBA.

Atrevidament previngut. Esbojarrat a consciència. Així és dins i fora de la pista Shai Gilgeous-Alexander, el base que l’Oklahoma City Thunder mirarà de mantenir durant molts anys a les seves files davant l’atenta mirada dels grans de l’NBA, que aspiren aconseguir-lo algun dia.