NBA

Ja Morant, l’eclosió d’una estrella

El base de 22 anys dels Grizzlies acaba amb la imbatibilitat dels Warriors i reforça el seu brillant inici de temporada amb números d’‘all-star’

Ja Morant, l’eclosió d’una estrella

Kyle Terada / Reuters

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Les expectactivas que existien en els Memphis Grizzlies entorn de Temetrius Jamel ‘Ja’ Morant eren altes aquesta temporada. Però l’eclosió del base de Dalzell (Carolina del Sud) en la seva tercera temporada està superant tot el que podien imaginar-se. Sense anar més lluny, Ja Morant es va vestir d’heroi per dominar els Warriors a domicili i tallar la ratxa de l’invicte equip de Stephen Curry (101-104) anotant 30 punts i la cistella decisiva en un partit que va necessitar la pròrroga.    

En plena fase de reconstrucció, Memphis va apostar fermament per aquest base de 22 anys i 1,91 d’estatura, en el qual ningú va reparar en la seva etapa a l’institut. Ara lidera el rànquing d’anotadors de l’NBA amb 30,4 punts, per davant de Curry i de Kevin Durant, i per talent, creativitat, potència i velocitat sembla llançat cap a la seva primera aparició a l’All-Star.

Detectat per casualitat

Va ser per casualitat com un entrenador assistent de Murray State, James Kane, va reparar en ell i li va obrir les portes del bàsquet universitari, quan assistia a un campus d’entrenament. Mentre anava a menjar, va observar Morant en una pista auxiliar mentre disputada un tres per a tres, allunyat dels focus. Kane va quedar gratament sorprès, va passar informes seus i la universitat de Murray va acabar oferint-li una beca.

En els seus dos anys universitaris, Morant va tenir un enorme impacte, per convertir-se en el primer jugador de la història de l’NCAA en fer una mitjana de 20 punts i 10 assistències en una temporada com a mínim. La seva fama va portar els Grizzlies, en plena etapa de reconstrucció, a apostar per ell com a número número dos del ‘draft’ del 2019, només per darrere de Zion Williamson, dels Pelicans, una decisió que alguns dels seus ferms admiradors comencen a qüestionar.

En la seva primera temporada, Morant ja va ser elegit com a ‘rookie’ de l’any. En la passada, va aconseguir portar els Grizzlies als ‘play-off’ després de desfer-se dels Warriors en el ‘play-in’. I en aquesta, les seves prestacions al màxim nivell comencen a ser una constant. Són només cinc partits els que han jugat els Grizzlies, però els seus números sorprenen: 37 punts davant els Cavaliers; 28 davant els Clippers; 40 davant els Lakers, 17 davant els Blazers i 30 punts, 7 rebots, 5 assistències i 4 robatoris davant Golden State.

Un líder al camp

«La posició de base està molt carregada de grans jugadors. Jo crec que soc un dels millors cinc de l’NBA juntament amb Stephen Curry, Chris Paul, Damian Lillard i Russell Westbrook. D’altres han de quedar-se fora», assegura el jugador de Memphis, que ha fet un pas endavant en el seu joc, que pot convertir-lo en un dels jugadors dominants de la dècada.

Notícies relacionades

Més enllà de la seva capacitat per al bot i el dríbling, de la seva explosivitat i la seva capacitat de salt, Ja Morant ha disparat la seva eficàcia en la línia de tres. Està fent una mitjana d’un 40,6% d’encert amb 6,4 intents per nit, davant el 31,7% i 3,2 de les seves dues primeres temporades. A més, segons l’NBA Stats, la seva anotació a la pintura (16 punts per nit) és la segona millor només per darrere d’Anthony Davis (16,8) i per davant de jugadors com Jokic o Antetokounmpo. És l’únic base en un aspecte del joc dominada per alers i pivots.

«Ja està fent gran passos com a jugador i com a líder. La seva veu ressona a tot arreu del camp», afirma el seu entrenador Taylor Jenkins, anticipant el que pot ser una carrera excepcional.