La polèmica que ve

Kyrie Irving, els antivacunes de l’NBA i les teories de la conspiració

  • L’estrella dels Nets encapçala el grup de jugadors que es resisteixen a vacunar-se i alimenten la divisió a poc més de 20 dies que s’iniciï la Lliga

  • La llegenda dels Lakers, Abdul-Jabbar, considera que els esportistes que es neguin a rebre la vacuna han de ser sancionats

Kyrie Irving, els antivacunes de l’NBA i les teories de la conspiració

Archivo

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Poc més de 20 dies abans de l’inici de la temporada de l’NBA, la conversa hauria de centrar-se en el superequip construït pels Lakers, per donar una altra oportunitat a LeBron James per lluitar per l’anell, el segon intent del ‘Big three’ de Brooklyn (ja ho saben, Irving, Harden, Durant) de conquerir el campionat o el retorn de Klay Thompson als Warriors. Res més lluny de la realitat.

Els jugadors que no estan disposats a vacunar-se abans que comenci el campionat, una xifra que la lliga situa entorn del 10%-15%, estan acaparant el debat alimentant o afirmant algunes de les teories de la conspiració que corren per les xarxes. Entre aquests hi ha algunes estrelles com Kyrie Irving, que exerceix de vicepresident del Sindicat de Jugadors. La confrontació està oberta i algunes veus de referència a la Lliga, com el llegendari Kareem Abdul-Jabbar, valoren la necessitat que aquests jugadors quedin fora de la competició per no posar en perill els seus companys.

Denúncia de Rolling Stone 

Rolling Stone va publicar aquest cap de setmana un reportatge sobre la situació de les vacunes a l’NBA i la situació deixa entreveure el conflicte que s’acosta, davant l’interès de la Lliga que tots, tant jugadors com equip tècnic, estiguin vacunats, i la posició contrària d’alguns dels esportistes.

A això s’uneix la normativa que aplicaran algunes ciutats com Nova York i San Francisco de l’obligatorietat de la vacuna per a tots aquells espectacles que es desenvolupin en espais tancats. Això significa que els jugadors dels Knicks, dels Nets i dels Warriors hauran de ser vacunats si volen jugar als partits de casa. 

Irving no va voler revelar aquest dilluns si s’ha vacunat o no al Media Day que van organitzar els equips de l’NBA. El base no va acudir a l’acte dels Brooklyn Nets pels protocols de la Covid a la ciutat de Nova York. Les seves respostes van arribar a través del Zoom i van tornar a alimentar els dubtes que generen la seva posició. «Per a algú com, jo que viu a l’esfera pública, hi ha moltes preguntes entorn del meu món. Però m’agradaria mantenir-les en privat i afrontar-les de la forma correcta amb el meu equip i seguir endavant amb un pla», va assenyalar Irving.

Amb la seva actitud, l’estrella dels Nets només ha fet que avivar encara més la polèmica que ell mateix havia generat al seguir a Instagram i fer ‘likes’ a publicacions que recolzen les teories que existeixen societats secretes imposant la vacunació per connectar les persones afroamericanes a un gran ordinador central, seguint un pla satànic.

Veus en contra

Irving no és l’únic que ha alçat la veu contra la petició de l’NBA. El jugador dels Warriors Andrew Wiggins també va ser rotund quan li van preguntar aquest dilluns si estava vacunat: «No és assumpte vostre», va dir l’aler canadenc, que havia sol·licitat a la Lliga una exempció contra la vacuna per raons religioses que l’NBA ha rebutjat. «Mantindré tot això en privat. És una assumpte personal i, tot i que tinc l’esquena contra la paret, seguiré lluitant pel que crec».

Bradley Beal, estrella dels Washington Wizards, va anar encara més enllà en els seus comentaris quan li van preguntar sobre la situació que s’ha creat. «¿M’agradaria tenir una explicació de per què la gent que ha rebut la vacuna continua contagiant-se de Covid quan se suposa que això ha de ser una protecció molt alta?

I a les tesis dels negacionistes també s’hi ha sumat el jugador dels Orlando Magic Jonathan Isaac, que es considera molt religiós i orgull de ser antivacunes. «Al final els que desenvolupen les vacunes són persones i no pots fiar-te del tot de les persones». Devin Booker, l’estrella dels Phoenix Suns, que la setmana passada va donar positiu per Covid i no ha pogut iniciar el campus d’entrenament, també s’ha negat a aclarir si està entre els vacunats o no.

Notícies relacionades

Davant aquest corrent s’han alçat veus autoritzades en el debat com les de Kareem Abdul-Jabbar, llegenda dels Lakers, que advoca perquè hi hagin sancions contra els jugadors que no es vacunin.

«O bé fan el correcte o bé no entenen el que passa i estan ajudant a crear confusió amb la posició que defensen», argumenta Jabbar, que es mostra contundent. «Aquests jugadors estan esquivant la seva posició com a persones públiques. No tenen obligació de convertir-se en portaveus del Govern, però és un tema de salut pública. I amb la seva posició estan col·laborant que hi hagi morts diàriament».