NBA

Quan els ‘rookies’ de l’NBA cauen al dic sec

Les lesions el primer any en el bàsquet professional nord-americà han marcat les carreres d’algunes estrelles

Quan els ‘rookies’ de l’NBA cauen al dic sec
4
Es llegeix en minuts

L’esport i, per tant, el bàsquet, de vegades és cruel. Les lesions en formen part i poden determinar l’èxit o el fracàs d’un jugador. Les lesions en jugadors ‘rookies’ solen ser les pitjors. Tot i que tinguin cossos joves i més probabilitat de recuperar-se amb èxit, el cap hi té un paper fonamental. La inexperiència és un factor clau en aquest aspecte i pot jugar en contra seu.

No és gens fàcil arribar a jugar a l’NBA. Qualsevol nen que juga a bàsquet somia arribar a fer una cistella al Madison. S’imagina al cap la veu d’Adam Silver escollint-lo al ‘draft’, sent entrevistat després de la cerimònia... Però la realitat difereix de la imaginació. Tan sols un grapat dels que practiquen aquest esport arriben a ser professionals. A continuació, recordarem jugadors que es van lesionar el primer any i que, malgrat no tenir experiència, han sigut capaços de recuperar-se i arribar a convertir-se, alguns, en estrelles de la Lliga:

Julius Randle va ser all-star per primera vegada aquest any. El jugador franquícia dels New York Knicks té unes mitjanes de 23 punts, 6 assistències i 11 rebots. Ha liderat una entitat que fa anys que navega a la deriva i ara ocupa la sisena posició a l’Est. El que ningú recorda de Julius és que el dia del seu debut amb els Lakers l’any 2014 només va jugar 14 minuts. Es va fracturar la cama i va ser baixa tota la temporada. Després de recuperar-se, va anar guanyant minuts i importància als Lakers. El 2018 va firmar un contracte notable amb Pelicans, però seria en la temporada 19-20 quan els Knicks van apostar fort per ell i se’l van quedar per 63 milions i 3 anys. El pas del temps ha demostrat que, tot i que sembli un miracle, els Knicks van encertar-la firmant amb Julius Randle.

El ‘cas Griffin’

S’ha parlat molt de Blake Griffin aquestes últimes setmanes a l’NBA. Després de la seva turbulenta sortida de Detroit, van ser finalment els Nets els que van aconseguir quedar-se els serveis de l’aler pivot que va brillar en l’era del «Lob City» de Los Angeles Clippers. L’equip de Los Angeles va escollir Griffin al ‘draft’ 2009 amb el seu ‘pick’ número 1. Blake va ser MVP de la Summer League, però en l’últim partit de pretemporada es va fracturar la ròtula després d’una mala caiguda fent un mate. Tot i així, Griffin va saber gestionar bé la pressió de ser un número 1 de ‘draft’. Es va recuperar de la lesió, i la temporada següent va demostrar que l’espera per veure’l volar havia valgut la pena. El seu segon any com a professional, ja era all-star.

LaMelo Ball n’és l’exemple més recent. El jugador dels Charlotte Hornets es perdrà el que resta de temporada després de lesionar-se el canell dissabte passat contra els Clippers. El número 3 del passat ‘draft’ estava fent una mitjana de 16 punts, 6 assistències i 6 rebots per nit. Semblava que era el clar favorit per aconseguir el trofeu ROTY (Rookie of the Year) però aquesta lesió l’allunya de guanyar-lo. La progressió en les últimes setmanes d’Anthony Edwards, el ‘pick’ número 1, posarà les coses difícils al petit dels Ball.

A Philadelphia estan molt familiaritzats amb aquest tipus d’històries. L’any 2013, van fitxar Nerlens Noel, però no va jugar ni un minut el seu primer any a causa d’uns problemes al genoll que li han sigut un llast durant tota la seva etapa als Sixers. El 2014, amb l’elecció número 1 van seleccionar Joel Embiid. El que havia de ser el començament de la reconstrucció d’una franquícia històrica es va tornar en un malson per a Philly. Embiid es va quedar al dic sec durant tota la temporada 14-15. Al començament de la temporada següent, els Sixers anunciaven que Joel no es recuperava i van haver de deixar-lo un altre any més sense jugar.

L’espatlla de Fultz

La temporada 16-17 semblava que seria l’enlairament de Philadelphia. Ja amb Embiid recuperat i amb l’adquisició (també amb l’elecció número 1) del seu nou base, Ben Simmons, estaven preparats per competir. Però, un any més, la mala sort es va acarnissar amb els Sixers i Simmons es va trencar el cinquè metatarsià del peu dret. Tota la temporada de baixa.

Notícies relacionades

Un any més tard i amb ànims renovats, els Sixers van aconseguir per fi ajuntar les dues joves promeses (Simmons i Embiid) amb un nou talent extret, una altra vegada, de la primera posició del ‘draft’ del 2017. Markelle Fultz va debutar en el seu primer partit amb els Sixers amb Simmons i Embiid, però, al cap de pocs dies, la franquícia va declarar que la seva nova promesa tenia unes molèsties a l’espatlla que li impedien llançar, així que van decidir apartar-lo de l’equip. L’espatlla de Fultz es va tornar en una incògnita per a tot el món de l’NBA. Ningú sabia què li passava a aquesta espatlla, però alguna cosa no funcionava bé. La seva mecànica de llançament semblava haver-se esvaït per complet i cada vegada eren més les veus que catalogaven de fracàs l’elecció en el número u de Markelle. El 2019, els Sixers van decidir tancar l’etapa de Fultz com a jugador de Philadelphia i el van traspassar a Orlando Magic, on per fi va trobar el seu lloc.

Així de rocambolesc és aquest esport. En qualsevol moment qualsevol jugador pot dir adeu a una temporada sencera. L’únic que podem fer és delectar-nos cada nit amb les jugades que ens deixen. I resar, resar perquè ningú es lesioni.