NBA

L’NBA trontolla fora de la bombolla

La Lliga endureix les mesures per frenar els contagis, que s’han disparat en la nova temporada

L’NBA trontolla fora de la bombolla
2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

N’hi ha hagut prou amb a penes tres setmanes de competició perquè les alarmes s’hagin disparat a l’NBA i la competició comenci a trontollar, allunyat de la bombolla sanitària de Disney World, a Orlando, on es va poder concloure la passada campanya amb la final que va portar al títol als Lakers. Amb cinc partits suspesos en un marge de 23 dies, amb una trentena de jugadors que han donat positiu per Covid, amb 13 equips afectats d’una o altra manera pel virus, alguns com Boston, Dallas, Miami i Philadelphia amb seriosos problemes per reunir el mínim de vuit jugadors exigit, la Lliga nord-americana ha dit prou i ha endurit al màxim els protocols sanitaris del campionat per frenar els contagis i fugir del fantasma de la suspensió d’entre una setmana i 15 dies que estava planejant com a alternativa.

Aquesta sensació d’urgència va portar aquest dilluns passat a reunir-se a tots els protagonistes, Sindicat de Jugadors, mànagers generals i propietaris per consensuar unes mesures de xoc que evitin el tancament temporal de la competició. La nova llista de mesures inclouen, per exemple, la prohibició que els jugadors abandonin la seva casa o l’hotel si juguen a domicili durant les pròximes dues setmanes llevat que vagin a entrenar o a un partit, o excepte si és per circumstàncies extraordinàries o activitats essencials.

A més, abans i després dels partits els jugadors hauran de reduir al mínim les seves trobades amb jugadors de l’equip rival i també limitaran les seves salutacions a cops amb el colze o amb el puny. S’exigirà l’obligatorietat de les mascaretes a la banqueta, a la limitació de les reunions als vestidors no superiors a 10 minuts, o la previsió d’assignar seients contigus a la banqueta als jugadors que el comparteixin a l’avió.

Nou escenari

Notícies relacionades

«Entens que les regles que estan posant són per al millor interès de tots», va apuntar ahir el pivot barceloní Marc Gasol sobre les noves mesures després de la victòria dels Lakers a la pista dels Rockets (100-117) tot i que, d’altra banda, remarca la complicació addicional que afronten els jugadors que tenen família, com és el seu cas. «No pots fer que la teva família es quedi a casa: aniran fora, aniran a jugar al parc, reps paquets a casa... És difícil estar al cent per cent (segur), així que fem el millor que podem,» va indicar.

El nou escenari no s’allunya gaire del que van pronosticar moltes veus crítiques contra la data d’inici del 22 de desembre i contra el desenvolupament fora del campionat fora d’una bombolla. Havien passat menys de tres mesos des de la final entre els Lakers i Miami a Orlando, el període de descans més curt en la història de la competició, massa poc per reposar-se i preparar amb garanties la nova temporada. Però, finalment, les tesis econòmiques es van acabar imposant. Iniciar el campionat als mercats locals durant les dates nadalenques va salvar uns 500 milions de dòlars a les arques de l’NBA pels contractes televisius, però també ha limitat el descans dels jugadors, augmentant la probabilitat de lesions i exposant-los a més riscos davant la pandèmia.