MERCAT DE L'NBA

Els Lakers aposten per Marc Gasol

El pivot català arriba a un acord per dues temporades amb l'equip campió on el seu germà, Pau, va guanyar l'anell en dues ocasions

zentauroepp49801393 graf9509  shangai  china   10 09 2019   el p vot de la selec201123055226

zentauroepp49801393 graf9509 shangai china 10 09 2019 el p vot de la selec201123055226 / Juan Carlos Hidalgo

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola

Marc Gasol jugarà en els Lakers les dues pròximes temporades. Els flamants campions de l’NBA han apostat pel pivot català, de 35 anys,  per reforçar el seu joc interior i consolidar un projecte amb garanties de defensar el títol en la nova temporada que començarà en menys d’un mes, el pròxim 22 de desembre. Marc Gasol, per la seva banda, s’assegura la possibilitat de lluitar pel seu segon anell, després del que va aconseguir el 2019 amb els Raptors, una prioritat que, en el tram final de la seva carrera, ha anteposat a la d’un bon acord econòmic.

El tracte està pendent que es tanquin els últims detalls, entre els quals el tema econòmic, i que els Lakers li donin caràcter oficial. Dels 25 milions que ha percebut aquest any, Marc passaria a l’acord mínim per a un veterà amb més de 10 anys a la Lliga:  uns 2,5 milions per cada una de les dues temporades. Per aquesta raó, Marc Gasol encara guarda silenci mentre esgota els últims dies a la seva casa de Girona, abans d’emprendre el viatge cap a Los Angeles, una ciutat que també ha valorat molt positivament l’acord per convertir-se en la seva nova llar i poder continuar amb la seva dona, Cristina, amb l’educació dels seus fills, Julia i Luca.

Experiència i visió

L’interès per Marc Gasol, convertit en agent lliure aquesta pretemporada, venia de lluny. Els Lakers,  ClippersMavericks i els mateixos Raptors, on ha jugat en les dues últimes temporades, estaven disposats a licitar pels seus serveis. Però han sigut els Lakers els que han aconseguit que totes les peces del puzle encaixessin. Després de confirmar-se la marxa de Dwight Howard als Philadelphia 76ers, l’equip propietat de Jeannie Buss i gestionat per Rob Pelinka, director d’operacions i exrepresentant de Kobe, han preferit desprendre’s del pivot Javale McGee, traspassant-lo a Cleveland, i oferir-li un contracte de dos anys a l’esportista barceloní.

Amb molta experiència i catalogat com un dels pivots més intel·ligents de la Lliga, el jugador català, tres vegades All-Star i elegit millor Jugador Defensor el 2013, li  oferirà als Lakers molta més capacitat per generar joc, l’aprofitament d’espais, també més solidesa defensiva i amenaça en el llançament exterior (fa una mitjana de 38% en triple), tot i que en aquesta campanya el seu protagonisme va decréixer a Toronto, especialment a la ‘bombolla’ d’Orlando, i va presentar els pitjors números de la seva carrera (7,5 punts i 6,3 rebots). En aquest aspecte  va influir, segurament, l’enorme desgast sofert en dos anys sense gairebé descans en què es va proclamar campió de l’NBA amb els Raptors i campió del món amb Espanya.

Un campió molt reforçat

La incorporació de Marc Gasol no és l’única en l’ambiciós projecte que preparen els Lakers per al nou curs. Pendents de firmar l’extensió de contracte d’Anthony Davis, una peça clau en els esquemes de Frank Vogel, l’equip californià s’ha reforçat amb l’arribada del base alemany Dennis Schröder, procedent d’Oklahoma, el segon anotador des de la banqueta a la passada Lliga, amb el pivot Montrezl Harrell, arribat dels Clippers, on va ser elegit millor sisè home de la Lliga, i l’aler Wesley Matthews, peça titular en els Bucks. L’arribada d’aquests jugadors cobreix aquesta marxa de Howard i McGee, així com les de Danny Green, Rajon Rondo i Avery Bradley.

«És fàcil caure en la complaença quan aconsegueixes un títol, però alhora la meva escola de pensament és ‘veurem com podem ser encara millors’, crec que no ens hem de conformar mai», explica Pelinka. 

Saga familiar

Notícies relacionades

Amb la seva incorporació, Marc Gasol completa el cercle que es va obrir el 2007, quan l’equip californià va escollir els seus drets, elegint-lo en la segona ronda del ‘draft’, al lloc 48, i traspassant-lo uns mesos després als Grizzlies per poder incorporar Pau Gasol. Aquest moviment va suposar una jugada guanyadora dels Lakers que de la mà de Kobe Bryant i Pau Gasol van aconseguir els campionats del 2009 i 2010. Però també va donar un impuls a la carrera de Marc, que es va convertir en el referent dels Gizzlies durant 11 temporades.

L’arribada de Marc Gasol als Lakers perpetuarà el cognom Gasol a l’equip de Los Angeles. Seran els primers germans que juguen per a aquesta franquícia a la Lliga i deixa oberta una possibilitat, tot i que mínima, que encara pugui competir al costat de Pau, si aquest es recupera bé de la seva fractura al peu esquerre, i rep una oferta de mínims dels de Los Angeles per tancar la seva carrera i arribar en forma als Jocs de Tòquio.